Cu spitalul din Călineşti ce-aţi avut?

de | 14.04.2011 14:24 | Opinii

Ce vor domnii de la guvernare? Să aplaudăm, entuziasmaţi, că ne închid spitalele? Să credem, necondiţionat, în baliverna pe care, propagandistic şi vocal, au denumit-o reformă? Am scris, de nenumărate ori, că sistemul sanitar public trebuie musai modernizat. Ce modernizează actuala administraţie centrală prin punerea lacătului pe porţile spitalelor?
Cu puţini ani în urmă, un alt Guvern a realizat un plan pentru construirea de noi spitale. Invocând criza, argument, sunt convins, doar în parte adevărat, guvernarea portocalie a anulat planul. Iar acum nu doar că nu construieşte, dărâmă de-a dreptul! Mă întreb, nedumerit, cum este posibil să treci de la o extremă la alta într-un timp atât de scurt? Eu, unul, nu înţeleg.
Nu spun că unele spitale nu trebuie desfiinţate, transformate în aziluri pentru bătrâni sau în unităţi medico-sociale. Corect, nu merită statutul de spital pentru că nu le oferă pacienţilor condiţii decente şi servicii de calitate şi arată foarte, foarte rău. Dar, de pildă, ce caută spitalul din Călineşti pe lista neagră a Guvernului Ciomu? Ce minte rătăcită, bulversată, a hotărât ca el să nu mai fie spital şi să devină azil? Pe ce criterii a fost luată decizia?
Suntem în 2011. Ştiaţi că nu mai târziu de anul trecut „Dr. Ion Crăciun” din Călineşti a fost ales de Ministerul Sănătăţii (care, este adevărat, avea atunci un alt ministru, nu pe stimabilul Cseke) ca spital-pilot, model, printre unităţile similare din ţară, adică de dimensiuni ceva mai mici? În 2010 Ministerul îl lăuda, dându-l ca exemplu, iar în 2011 vrea să-l facă azil pentru bătrâni! Vă vine să credeţi? Există vreo logică? Eu nu găsesc vreuna!
Pentru că nu are posibilitatea legală să-l desfiinţeze cu de la sine putere (spitalul aflându-se în administrarea Consiliului Judeţean), Ministerul a acţionat mişeleşte, prin pârghia care îi este la îndemână: a tăiat finanţarea pe care spitalul o primea de la Casa de Asigurări de Sănătate. Ştiţi ce admir, însă? Tenacitatea şi ambiţia cu care directorul spitalului, Rina Boaţă, se bate pentru îndreptarea lucrurilor. Stimată doamnă, jos pălăria! În egală măsură, sunt mulţumit că toată lumea din Argeş, de la prefect şi parlamentari până la jurnalişti, îi susţin demersurile. Dacă până şi preşedintele Casei judeţene de Asigurări de Sănătate, Ştefan Ciocănel, şi senatorul PDL Mircea Andrei spun că spitalul din Călineşti nu trebuie desfiinţat, există speranţe!
Doamna Boaţă a făcut ceea ce trebuia făcut: a dat în judecată Ministerul Sănătăţii, cerând, practic, refinanţarea din partea CAS, bani la care spitalul din Călineşti are tot dreptul atât timp cât contractul încheiat în 2010 cu Casa expiră abia pe 1 iunie anul curent. Nu poţi călca în picioare un contract, cu termene ferme! Până una-alta, „Dr. Ion Crăciun” a rămas spital, iar CAS are obligaţia să-l finanţeze.
Mihai Paul Codunas

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești
”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești

Festivalul internațional de canto pentru copii și tineret ”Good vibes” s-a desfășurat la Pitești, în perioada 20-21 mai 2022.  La această competiție, s-au înscris peste 200 de copii, din care au rămas 100 de copii, după preselecții, din România, Republica...

Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș
Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș

Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public, a executat lucrări aferente proiectului ”Reabilitare scări publice strada Făgăraș, zona blocurilor E1-E2, E2-E3, E3-E4 - Școala Gimnazială Alexandru Davila, municipiul Pitești, județul Argeș”....


Loading RSS Feed