Web Analytics

Criza urşilor din Argeş, în vizorul deputatului liberal Dănuţ Bica

de | 4.07.2019 13:12 | Politica si Administratie

Dănuț Bica, deputat PNL de Argeș, s-a adresat Grațielei Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului, în legătură cu “criza urșilor în județul Argeș”. Parlamentarul argeșean a spus că în ultimii ani locuitorii din zonele de munte și deal ale județului Argeș au ajuns într-o situație limită din cauza urșilor, care s-au înmulțit peste măsură și au început să atace gospodăriile.
Iată ce spune Dănuț Bica: ”Se înregistrează din ce în ce mai multe astfel de cazuri, afectate până în prezent fiind comunele Arefu, Sălătrucu, Nucșoara, Corbi, Domnești, Brăduleț, Corbeni, Mușătești, Mălureni, Albeștii de Muscel, Bughea de Sus, Bughea de Jos, Dâmbovicioara, Rucăr, Aninoasa, Coșești, dar și municipiul Curtea de Argeș și orașul Mioveni.
Deosebit de îngrijorător este faptul că, pe lângă pagubele aduse avutului localnicilor (zeci de animale și pasări omorâte, stupine, grădini și garduri distruse), urșii au început să atace și oamenii, doi bărbați fiind răniți grav în ultimele două luni în pădurile din apropierea localităților Albeștii de Muscel și Curtea de Argeș ca urmare a unor astfel de evenimente.
În plus, această situație afectează în mod negativ și turismul argeșean. În acest sens, se știe că două dintre cele mai cunoscute monumente din județul Argeș, Cetatea Poenari, amplasată pe teritoriul comunei Arefu, și statuia Omul de Fier de la Barajul Vidraru, sunt închise pentru vizitatori în această perioadă din cauza urșilor care se află în zonă. Situația prezentată anterior poate fi explicată în primul rând prin faptul că s-a ajuns ca pe teritoriul județului Argeș să existe, conform unui recensământ făcut în anul 2018, 1020 de urși, de 3,65 ori mai mult decât efectivul optim prevăzut de legislația în vigoare, care este de 279 de exemplare. Conform estimărilor specialiștilor, în prezent în pădurile argeșene se găsesc aproximativ 1200 de urși. În acest context, având în vedere cele prezentate anterior și ținând cont atât de pericolul la care sunt expuse viața și avutul oamenilor din zonele afectate, cât și de faptul că autoritățile care ar trebui să intervină și să rezolve problema s-au dovedit a fi total ineficiente până în acest moment, revin la întrebările mele pe aceeași temă înregistrate la Camera Deputaților cu nr. 1149/19.06.2017 și cu nr. 1561/26.09.2017 și vă solicit să dispuneți de urgență toate măsurile necesare pentru remedierea situației. De asemenea, vă rog să-mi comunicați dacă a fost elaborat și aprobat un program adecvat de acțiuni în această speță, în ce constă acesta, care este în prezent stadiul său de aplicare și care sunt termenele prevăzute pentru implementarea măsurilor propuse”.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole