Web Analytics

Cristian Gentea dă de pământ cu şefii Termo Calor Confort: „Se aşteaptă intervenţia cuiva, în loc să-i ducă pe ei mintea”

de | 18.10.2018 13:21 | Politica si Administratie

# Furnizorul de agent termic şi-a făcut probele, la 23 de grade Celsius, pe cheltuiala consumatorilor

Vineri, 12 octombrie, ziua în amiaza mare, pe o vreme foarte caldă pentru această perioadă, când pe stradă încă se mai umbla în tricou, mii de piteşteni s-au trezit că le duduie calorifele de căldură. Cu geamurile deschise, oamenii au mai echilibrat temperatura din interior, unde căldura era aproape insuportabilă, cu cea din exterior şi au sunat la Termo Calor Confort să ceară explicaţii, motivând că în locuinţele lor ziua e prea cald. Răspunsul pe care l-au primit i-a lăsat cu gura căscată: cine nu vrea să închidă conducta de la subsol. După ce consilierul local Cristian Gentea a cerut explicații conducerii Termo Calor, căreia i-a demontat punct cu punct decizia furnizării căldurii la peste 20 de grade Celsius şi după valul de reacții venite din partea consumatorilor îngroziți de perspectiva unor facturi umflate încă de luna aceasta, Primăria Pitești a anunțat că furnizarea agentului termic se va face doar pe timpul nopții. Agentul termic furnizat în perioada de „probe” va fi suportat și de consumatorii care s-au trezit că primesc căldură fără voia lor.

„Vineri, pe căldura aia, când au început furnizarea, m-am dus la ei, le-am arătat pe telefon că erau 23 de grade afară. Au zis că sunt probe, dar nu s-a terminat. Această dispoziție, cu furnizare non-stop, indiferent de temperatura exterioară, contravine clar legislației. Să ne spună domnul Richiţeanu temeiul legal care i-a permis lui să-mi furnizeze mie agent termic la 23 de grade Celsius. Este incredibil, este un abuz. Iar ne paște o factură de sute de lei”, spunea, luni dimineaţă, Constantin Enoiu, un locatar din zona centrală a Piteştiului.

Constantin Enoiu: „Asta se numește furt calificat”

În aceeaşi situaţie cu el s-au aflat mulţi alţi piteşteni îngrijoraţi că vor primi facturi mărite pentru o lună în care nu se justifică furnizarea agentului termic, mai ales în cursul zilei, când temperaturile trec uneori de 20 de grade Celsius.
Luni dimineaţă situaţia era haotică. De la consumatori, la administratorii de bloc, indignarea era pe măsura îngrijorării.
„Răspunsul dispeceratului a fost că au dispoziţie să nu oprească furnizarea agentului termic, indiferent de temperatura exterioară. Asta se numeşte furt calificat. Am vorbit cu administratorul blocului, se distribuie agent termic non-stop la o temperatură de 35-40 de grade. Dacă afară am 23 de grade, la soare am 30 de grade, de ce să mai vreau și în casă căldură? Ei ne spun că asociațiile care nu doresc căldură să se ducă la subsol să oprească, dar vă spun eu că într-o asociație nu îndrăznește nimeni să oprească ziua şi să pornească noaptea”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Constantin Enoiu.

„Avem o diagramă de reglat, mergem după asta”

Tot luni dimineaţă, am încercat să ne lămurim asupra acestei chestiuni la dispeceratul Termo Calor.
„Rămâne căldură deocamdată. A început furnizarea conform temperaturii exterioare. Avem o diagramă de reglat, mergem după asta. Multe centrale sunt pe automat și reglează singure. Noi am dat drumul normal, cine a solicitat a primit, cine nu, nu”, ni s-a explicat telefonic, de la dispecerat.
Doar că situația stă exact de-a-ndoaselea: doar cine a cerut expres să nu-i fie furnizat agent termic nu a primit. În rest a fost, s-a considerat… acord tacit. După ce, tot telefonic, am invocat acest aspect, de la același dispecerat ni s-a comunicat: „E treaba împuternicitului: el deschide, el închide!”.

Iulian Richițeanu: „Așa se face!”

3 richiteanuConducerea Termo Calor Confort preciza, în aceeași zi, pentru Jurnal de Argeș, că de marți agentul termic va fi furnizat la parametri corespunzători temperaturii de afară, cu posibilitatea de oprire, dar că tot ce a înregistrat continuu contorul în zilele de vineri, sâmbătă, duminică și luni (cu sau fără voia locatarilor) se va plăti.
„Vineri am dat drumul și am dat continuu, ca să se așeze sistemul, la fel și în weekend. De-acum încolo, de marți, dăm cu program. Dacă e cald, ziua oprim. Se plătește ce înregistrează contorul de la fiecare bloc, dar la pornire așa se face, se merge câteva zile continuu. Sunt niște condiții reglementate: trei zile consecutiv, între orele 20 și 6 dimineața, dacă media temperaturilor este sub +10 grade Celsius, se începe furnizarea agentului termic. Asociațiile care nu doresc comunică că nu doresc, dar noi, după lege, suntem obligați să dăm drumul la încălzire. Cei care nu vor au posibilitatea să ne spună că nu vor sau să închidă de la subsol, depinde de la caz la caz”, spune directorul Termo Calor Confort.
Cert e că pentru zilele în care caloriferele au fost încinse pentru că „așa se face”, deși afară erau peste 20 de grade, buni de plată sunt… consumatorii.
Ulterior, după ce pe site-urile de socializare au curs mesajele de indignare ale piteștenilor, pe pagina de Facebook a Primăriei a apărut următorul anunţ: „TERMO CALOR CONFORT S.A. anunță că în intervalul orar 08.00 – 18.00 nu se furnizează agent termic pentru încălzire, furnizarea fiind asigurată pentru restul intervalului”.

„Am observat că în multe cazuri se așteaptă intervenția cuiva, în loc să-i ducă pe ei mintea”

Cel mai probabil, furnizorul de agent termic a renunţat la ideea furnizării căldurii în regim continuu și după ce consilierul local Cristian Gentea a sărit în capul conducerii Termo Calor Confort.

„Am observat că în multe cazuri se așteaptă intervenția cuiva, în loc să-i ducă pe ei mintea, dar asta e! (…) A fost foarte multă lume nemulțumită și mi se pare normal! Şi eu am rămas surprins când am văzut că vineri, la ora 10, s-a dat drumul la căldură. Am vorbit cu domnul Richițeanu, căruia i-am reproșat acest lucru. Într-un fel, ei se consideră acoperiți de legislație, că în lege se spune că, dacă trei nopți consecutiv temperatura e sub 10 grade, poți să dai drumul la căldură. E o prostie, pentru că ziua sunt 23 de grade!”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, consilierul local Cristian Gentea.

Cristian Gentea: „Păi, după ce prognoză v-ați luat?”

Gentea spune că efectuarea unor probe în condițiile în care temperaturile exterioare au depășit 23 de grade Celsius a fost o decizie greșită.
„Ei mai spun și altceva, că îmi arată că au avut solicitări din partea asociației de locatari. Sunt tare curios. O fi vreo asociație, două, că-n general asociațiile zic să nu le dea drumul sau să le dea cât mai târziu. Au mai spus că s-au luat după prognoză. Păi, după ce prognoză v-ați luat, că și eu am foarte multă treabă la țară și m-am uitat după prognoză și am văzut că anunța 22 de grade cu 10 zile înainte. Nu înțeleg pe ce prognoză s-au uitat ei! În plus, le-am reproșat faptul că furnizează toată ziua, în condițiile în care afară iată câte grade sunt și mi-a spus că s-au făcut niște probe la cald (în urma probelor au constatat că erau câteva conducte sparte). Și la mine la serviciu, când dau drumul la instalație, se fac probele astea, într-adevăr e o perioadă, dar nu așa, să dai drumul când sunt temperaturile astea exterioare”, a mai declarat, pentru Jurnal de Argeş, Cristian Gentea.

O poveste cu repetir: „Nu ştiu cum s-o întoarcă!”

O situație similară a avut loc anul trecut. Același piteștean, Constantin Enoiu, acuza societatea de termoficare a Piteștiului de furt la căldură, prin declararea unor temperaturi mult mai scăzute față de cele înregistrate de Stația Meteo Pitești. Indignat de diferența de 5 grade Celsius, omul a formulat sesizări către furnizorul de agent termic, ANPC și ANRE, în care a cerut să i se explice cum se face că, în luna respectivă (octombrie 2017), care a fost una călduroasă și în care agentul termic a fost furnizat doar câteva ore pe zi, facturile au fost mai mari decât într-o lună mult mai friguroasă. Omul spune că nimeni nu s-a ocupat de problema sa, dat fiind că ANPC l-a trimis la ANRE, care a sesizat Primăria Pitești. Cum de la Primăria Pitești nu a primit niciun răspuns, omul s-a adresat ANRE, care l-a avertizat că, dacă transmite o nouă solicitare pe aceeași speță, documentul va fi, din start, clasat.
Piteșteanul spune că nici acum, la un an de la problema semnalată, n-a primit nicio explicație pertinentă pentru facturile pe care le consideră nejustificate.
„De la Primărie nu mi-au răspuns nici acum, nu știu cum s-o întoarcă. E o situație clară, evidentă de furt, de fraudă”, a declarat luni, pentru Jurnal de Argeș, Constantin Enoiu, care cere ca Parchetul să se autosesizeze în acest caz.
Marian Staicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii