Web Analytics

Criminalul de la Mioveni ar putea fi din nou liber în maximum trei ani

de | 31.08.2017 11:04 | Actualitate

18 01# Legislaţie prea blândă. Până când?
Arestat pentru 30 de zile, Alin Minciunescu, bărbatul care vineri 24 august a înjunghiat mortal o femeie din Mioveni, va fi supus unei expertize psihiatrice în urma căreia se vor decide măsurile ce se vor lua împotriva sa. Potrivit conducerii spitalului de Psihiatrie Vedea, pe unde fostul profesor de istorie a trecut de câteva ori, bărbatul va ajunge, cel mult, într-un spital pentru boli psihice, în regim de siguranță. Dar în niciun caz în pușcărie, asta din cauza diagnosticului pus încă de acum trei ani, care arată o tulburare psihică majoră.

Prima întrebare pe buzele tuturor celor șocați de cumplita faptă săvârșită de fostul profesor de istorie, în vârstă de 38 de ani, care a ucis săptămâna trecută o femeie de 68 de ani, după ce, în urmă cu trei ani, înjunghiase o tânără de 19 ani, a fost următoarea: cum a fost posibil ca un individ atât de periculos să fie lăsat în libertate? Iată nu doar că s-a putut, dar și că istoria s-ar mai putea repeta, fiindcă bărbatul are toate șansele ca în câțiva ani să ajungă din nou printre noi. Boala de care suferă – schizofrenie paranoidă – îl scoate, ca și acum trei ani, din sfera penală, iar dintr-un spital de boli psihice, fie el și unul în condiții de siguranță, ar putea ieși mult mai repede decât din pușcărie. Și, cu siguranță, nu vindecat, fiindcă afecțiunea psihică pe care o are nu dispare niciodată  complet. O spune chiar directorul Spitalului de Psihiatrie Vedea, unde bărbatul a avut mai multe înternări din 2013 încoace.
18 MarianIacob„Atunci, în 2013, au început simptomele lui. A fost adus la noi de Ambulanță  și Poliție, pentru că avea un comportament bizar. Mama lui a afirmat că a fost amenințată. I-a închis și ușa de la locuință, nemailăsând-o să intre în domiciliul comun. Avea deja niște tulburări, mai fusese și prin alte părți. Mama declara atunci, după cum apare în procesul-verbal, că fiul provoacă frecvent scandaluri și că îi este frică să mai locuiască cu acesta. Nu era pentru noi ceva deosebit, fiindcă astfel de cazuri avem frecvent: sunt agresivi, mai pun probleme…”, explică, pentru Jurnal de Argeş, Marian Iacob, directorul Spitalului de Psihiatrie Vedea.
A fost o internare de scurtă durată. A urmat grozăvia de acum trei ani, când a avut loc tentativa de omor de la Mioveni asupra tinerei de 19 ani.

„Poate că se impunea măsura internării lui într-un spital cu măsuri de siguranţă”

După episodul din 2014, a stat internat în spitalul de Psihiatrie Vedea aproape un an. Pe 25 iulie 2015, Alin Minciunescu a ajuns din nou în libertate.
„N-a fost în niciun caz o greşeală externarea lui, nici vorbă. A urmat un tratament şi când medicul curant a considerat că este bine şi că poate să părăsească spitalul, a fost anunţată familia şi a fost externat. Poate că se impunea măsura internării lui într-un spital cu măsuri de siguranţă (la Jevel, în Timiş este un astfel de spital). Dar acest lucru se face printr-o hotărâre judecătorească, în urma expertizei medico-legale psihiatrice. De obicei, se stă acolo o perioadă,  mai mult sau mai puţin lungă. Când comisia de acolo consideră că starea pacientului s-a ameliorat, atunci spitalul propune judecătoriei externarea lui şi tot judecătoria dispune externarea. De ce nu s-a luat această hotărâre, asta nu ştiu. Putea să stea acolo un an, doi şi să vină acasă, iar după un timp să comită aceeaşi faptă… Nici nu poţi să iei nişte măsuri ca să elimini orice risc ţinându-l internat toată viaţa. Nu poţi să spui că dacă l-ai tratat, peste un an sau doi nu se mai întâmplă”, mai spune directorul Spitalului de Psihiatrie Vedea.

Anul trecut, criminalul a încercat să se sinucidă

În martie 2016 era din nou internat la Vedea. Ce se știe mai puțin este faptul că înternarea din primăvara anului trecut a fost în urma unei tentative de sinucitere. Bărbatul a înghițit atunci un pumn de pastile și și-a pus din nou pe jar mama.
„A fost internat la noi după un transfer din secția de psihiatrie din Pitești, unde a fost internat pentru o tentativă de suicid: ingestie voluntară polimedicamentoasă. Mai mult a fost ceva demonstrativ, pare-se… Ulterior n-au mai fost tentative de suicid”, a mai explicat, pentru Jurnal de Argeș, dr. Marian Iacob.
A urmat internarea de anul acesta, din 7 iunie până în 11 august, în urma căreia, spune directorul Spitalului de Psihiatrie Vedea, a dat semne de amelioare a bolii.
„Aici, cât a fost internat, a fost cooperant, liniștit, n-a avut nicio tulburare de comportament. Ce s-a întâmplat ulterior a fost, probabil, pentru că nu și-a mai luat tratamentul”, explică directorul Spitalului de Psihiatrie Vedea.
La două săptămâni de la ultima sa externare, Alin Minciunescu a comis cumplita faptă care a băgat-o în mormânt pe femeia de 68 de ani din Mioveni. Momentan, profesorul ucigaș e în arest, însă urmează să fie trimis, cel mai probabil, într-un spital de boli psihice în regim închis, de data aceasta.
„În pușcărie nu va ajunge. Se face dosarul, se va constata că are probleme psihice, cel mai probabil o să ajungă în spitalul acesta cu măsuri de siguranță, unde probabil va sta o vreme, cât consideră comisia de acolo, care după ce apreciază riscurile,  rezultatul tratamentului, etc, înaintează căte judecătoria  de acolo, solicitarea a de a  putea fi externat. Nu cred că ar putea rămâne închis pe viață. Nu cred să fie persoane care să rămână închise pe viață acolo. Din experiența noastră și relația noastră cu ei, toți pacienții care au fost internați o perioadă, un an-doi, sau poate mai mult, într-un spital cu condiții  de siguranță, au revenit în societate,  au fost externați”, explică  directorul Spitalului de Psihiatrie Vedea.
Cu alte cuvinte, de ieșit, va ieși, dar de vindecat, nu se va vindeca și nimeni nu poate garanta că nu va repeta fapta.
„Nu se poate spune că astfel de cazuri se vindecă, pot să fie ameliorări sau poate să fie o dispariție a simptomatologiei, o perioadă lungă. E greu de spus fiindcă cei care se simt bine nu mai apar pe la noi, ca să ne dăm seama… În general, nu se videcă, chiar dacă există și eventualitatea să apară perioade de ameliorare sau chair de dispariție a simptomatologiei inițiale… Nu poți să spui că s-a vindecat niciodată. Tendința de a reapărea simptomele respective, boala respectivă, o decompensare, cum spunem noi, există tot timpul. Dar dacă există complianță la tratament, șansele de a se ameliora mulțumitor, satisfăcător, sunt destul de mari… Numai că foarte puțini dintre ei își conștientizează problemele. N-au conștiința bolii și atunci consideră că tratamentul e inutil. În cazul nostru, persoana respectivă nu lua tratamentul. Uitându-mă prin dosar, cred că din cauza renunțării la tratament a ajuns la delir”, mai spune directorul spitalului.

Revoltător: legea prevede scoaterea de sub incidenţă penală a criminalilor bolnavi psihic

Legea, în cazul unui bolnav psihic care a săvârșit o astfel de faptă prevede scoaterea sa de sub incidență penală.
„În momentul în care o persoană comite un act cu caracter penal, medico-legal, i se face un dosar. Dacă este vorba de ceva grav, se face rapid şi o expertiză medico-legală psihiatrică. Dacă se constată că persoana are afecţiuni psihice, se decide o expertiză medico-legală şi pe baza ei şi a documentelor medicale pe care le-a avut, a antecedentelor, se scoate de sub incidenţă penală, dacă are într-adevăr tulburări psihice, şi se merge pe o rezolvare medicală. Se aplică articolele 109, 110, 245, 246 Cod penal care obligă pacientul la un tratament fie în ambulatoriu, fie în spital. În spital poate fi un spital obişnuit cum este al nostru sau un spital pentru măsuri de siguranţă. Înainte era mai simplu şi mai concretă rezolvarea pentru că instanţa hotăra dacă iese, dacă el îşi continuă tratamentul într-un spital cu măsuri de siguranţă şi atunci se transfera la acel spital de care vă spuneam”, încheie Marian Iacob, directorul Spitalului de Psihiatrie Vedea.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii