Crimă cu autor sub acoperire

de | 25.01.2012 23:27 | Opinii

Tragem semnalul de alarmă. România se află într-un pericol mai mare decât un război în care ar trebui să lupte fără arme și fără muniție. Să ne explicăm. Când s-au făcut socotelile pierderilor din primul război mondial, s-a constatat că mai mulți oameni a omorât epidemia de gripă decât au omorât gloanțele, schijele și gazele de luptă la un loc. Și nu întâmplător. O populație epuizată de eforturi, foamete, de lipsuri și igienă și de stres nu putea să reziste. O să spuneți că situția este cu totul alta. Nu ne aflăm în război și, în plus, la data aceasta este inventat vaccinul care să ne poată asigura imunitatea.
Da, nu suntem în război. Dar populația este epuizată și chiar târâtă de sărăcie, de mizerie, de boli netratate sau amețite cu jumătăți de tratamente, de griji, de nesiguranță, de agresiuni. Avem în schimb vaccinul care ne poate salva. Chiar așa? Dacă nu ar fi izbucnit scandalul SMURD-ului, un altul și mai mare ar fi fost să facă explozie. Și tot la Ministerul Sănătății, moștenit în familie de UDMR. Însă trebuie să spunem de la început că nu această formațiune politică poartă principala vină în acest caz.
Vaccinul antigripal nu a sosit la ziua lui, în octombrie. Dumnezeu a avut grijă de noi să nu i-o ia înainte epidemia de gripă. A trecut și noiembrie, cu guturaiuri și viroze, și decembrie după el, dar a fost să nu se întâmple. În sfârșit, în ianuarie a sosit. Milioane de doze de vaccin antigripal produse la Institutul Cantacuzino, distribuite în rețea, vârâte sub pielea populației. Primii beneficiari, bolnavii cronici, bătrânii, copiii, personalul medical, populația școlară. Totul părea în regulă. Ne aflam puși la adăpost. Fără nicio bănuială. Când deodată transpiră informația ”pe surse”, confirmată apoi oficial, că vaccinul cu pricina are un efect de apă chioară. Adică nici nu este dăunător, dar nici nu te salvează. Campania de vaccinare a fost întreruptă, dozele rămase s-au retras din rețea. La Institutul Cantacuzino, care pe vremuri exporta masiv vaccinuri bine apreciate în toată lumea, se fabrică nu numai antigripale. Nu cunosc toată lista. Dar dacă s-a greșit și cu alte vaccinuri? Dacă am avea de-a face cu virusul bolii vacii nebune, vaccinul împotriva turbării, împotriva tetanosului, am lua totul în coarne, ne-am înțepeni încovrigați în ceafă și în călcâie, am urla ca dulăii într-un tablou apocaliptic?
Până una alta, ne întrebăm și noi, așa ca proștii, cum de a ajuns să fie posibilă o asemenea aberație? Să se fi privatizat institutul și noii stăpâni au alte interese decât să se îmbogățească cât mai repede, ca pe urmă să lichideze afacerea? S-au mai văzut cazuri, și încă nenumărate. Când au fost transferate utilajele în străinătăți sau tăiate și vândute la fier vechi ca să elibereze terenul parcelat apoi pentru construcții scoaze la mezat. Să se afle oare încă în proprietatea statului și cineva să aibă interes să-l compromită ca să-l privatizeze la prețuri de nimic? Poate, mai simplu, niște negustori de medicamente să fi aranjat în așa fel lucrurile ca țara să importe vaccinuri la prețuri stabilite de ei.
Să fie vorba de o simplă întâmplare? Acolo unde lucrează specialiști de înaltă calificare și conștienți că au în răspundere vieți de om? Nu cumva a scăpat din containere un virus care le-a luat mințile oamenilor aceia până acolo încât au uitat cu toții să pună în vaccinul antigripal tot ce trebuia? Pentru că altfel îți stă mintea în loc și nu poți să pricepi cum de au numărat două tulpini din trei care erau necesare? Unde este cea de-a treia? Ce s-a făcut cu ea? Dar mai există și o instituție specializată, care se ocupă inclusiv cu controlul medicamentelor. Cum de va fi admis această autoritate folosirea unui asemenea produs? Să fie vorba cumva de un sabotaj general? Deocamdată nu am auzit nici de procuratură, nici de arestări, nici de anchete, nici de trimiterea în justiție.
S-au făcut cheltuieli mari pentru producția acestor doze inutile. S-au plătit sume uriașe pentru achiziția lor. Au fost înțepați sute de mii de oameni cărora li s-a luat apoi speranța că pot fi asigurați împotriva epidemiei. Și nu e vorba numai de atât! O epidemie de gripă ar curăța țara de sute de mii de vieți, poate de milioane. Și nu numai bolnavi cronici și bătrâni. Copiii sunt cei mai expuși.
Cine a făcut treaba asta, cu intenție sau fără intenție, poate să fie socotit un adevărat criminal în serie. Cine lasă populația unei țări fără apărare în fața unei asemenea catastrofe poate să fie acuzat de genocid. Dar cine este acela? Sau aceea? Cine îi acoperă, cine îi ascunde?
Să fie întâmplător zvonul care umblă că cineva, de undeva, a pus la cale să rămânem mai puțini pe coaja pământului?! Să fi început experimentul în România?! Nu avem dovezi! Deocamdată, tâmpenia asta este a noastră. Și deținem încă un record internațional. Și vom plăti scump dacă nu ne ferește Dumnezeu, că numai El ne mai poate apăra.
Din acest colț de țară se trage semnalul de alarmă. Ne ia cineva în seamă? Măcar protestatarii?
Prof. Marin Ioniţă

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole