Web Analytics

Crește remunerația pentru rezerviștii voluntari. Președintele Iohannis a promulgat legea

de | 4.05.2021 12:42 | Actualitate, Politica si Administratie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, transmite Administraţia Prezidenţială. Prin această lege creşte nivelul de remuneraţie pentru rezerviştii voluntari.

Actul normativ iniţiat de către Guvern arre scopul de a creşte atractivitatea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, prin creşterea nivelului de remunerare şi prin eliminarea unor obligaţii sau constrângeri.

Prin urmare, rezerviştii voluntari beneficiază de indemnizaţie de instalare egală cu solda de funcţie, la care se adaugă solda de grad şi solda de comandă, după caz, acordată la semnarea fiecărui contract cu durata de minim 3 ani.

„Rezerviştii voluntari, în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, sunt menţinuţi în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi în sistemul asigurărilor de şomaj, beneficiază lunar de indemnizaţie în cuantum de 30% din sumă, reprezentând solda de funcţie în care sunt încadraţi conform contractului încheiat, la care se adaugă solda gradului deţinut”, conform actului normativ. Rezerviştii voluntari care nu respectă angajamentul şi care întrerup instruirea iniţială din motive imputabile lor au obligaţia de a plăti cheltuielile efectuate pentru instruirea iniţială, mai arată sursa citată.

Totodată, pe durata participării la instruire sau la misiuni, rezerviştilor militari le este interzisă exercitarea drepturilor prevăzute de dispoziţiile art. 28 din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

„Rezerviştii voluntari pot fi concentraţi sau mobilizaţi pentru participarea la instruire sau îndeplinirea unor misiuni în ţară şi în afara teritoriului statului român, potrivit obligaţiilor asumate de România prin tratate internaţionale”, indică sursa menţionată.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

1 Comentariu

  1. „Crește remunerația pentru rezerviștii volunari”. Buna-i zisa „volunari”, ca-s degeaba ! Totusi, chiar ‘geaba nu-s ; sunt precum frunzele de dud pentru gandacii de matase-mbarligata intr-o politichie imbecila / noi in turnulete, voi in fundul curtii !