Web Analytics

Cotimanis e noul manager de la „Davila”. Încă o actriţă îl acuză pe Poghirc de hărţuire sexuală

de | 26.03.2020 13:34 | Dezvăluiri

# Poghirc: „Eu îi urez noroc, dar să știe că îl așteaptă o activitate intensă” # Diana Gherasim e a doua actriță care îl acuză de hărțuire sexuală pe Nicolae Poghirc: „M-a sărutat pe buze” # Poghirc: „Sunt defăimat. (…) Vreau să probeze tot ce ați spus, cu martori” # Cotimanis: ”Voi avea grijă ca teatrul să fie un loc unde angajații să vină zâmbind și cu inima deschisă” # Cotimanis: „Din fericire, noile generații nu mai acceptă comportamentul abuziv și îi susțin din tot sufletul pe cei ce au curajul să vorbească despre aceste lucruri. Nimeni niciodată nu trebuie să fie umilit pentru a-și putea face meseria.

Conducerea Consiliului Județean Argeș a decis să numească un nou manager interimar la Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești, având în vedere că lui Nicolae Poghirc tocmai i-a expirat contractul de manager. În plus, Poghirc a pus teatrul într-o lumină nefavorabilă după ce a fost acuzat de hărțuire sexuală de două actrițe, care au ieșit public în presa locală și centrală, în ultima săptămână. Noul manager interimar este actorul Constantin Cotimanis, care a fost instalat în funcție marți, 24 martie.

Primul pe care l-am întrebat cum comentează numirea lui Bebe Cotimanis a a fost chiar Nicolae Poghirc: „Eu îi urez noroc, dar să știe că îl așteaptă o activitate intensă și îi urez să se descurce cel puțin cât m-am descurcat eu în această funcție, pentru că, dacă se va descurca în această funcție măcar cât m-am descurcat eu, va fi bine pentru teatru. Dar pentru asta ai nevoie de cunoștințe solide de management și de funcționare a instituțiilor publice din România. Eu, când am interacționat cu el, n-am remarcat, în timpul pe care l-am petrecut împreună, că ar avea cunoștințe în domeniu, dar le poate dobândi sau poate că le-a dobândit pe parcurs. Îi urez chiar mult noroc și multă baftă în ce va întreprinde!”, ne-a spus fostul manager.

„La plecare a făcut același gest de îmbrățișare, numai că s-a întors și m-a sărutat pe buze”

Cum spuneam, numirea unui nou manager interimar, în persoana lui Constantin Cotimanis, vine la scurt timp după acuzațiile de hărțuire sexuală aduse lui Poghirc de o actriță a teatrului, D.B., prezentate în premieră de Jurnalul de Argeș în ediția de săptămâna trecută. Ulterior, acuzațiile au fost confirmate și la nivel central, de cotidianul Libertatea, care a vorbit cu actrița hărțuită și care le-a pus la dispoziție ziariștilor lui Cătălin Tolontan aceleași sms-uri și dialoguri pe WhatsApp cu Poghirc pe care le-am publicat și noi. Astăzi vă prezentăm mărturiile altei actrițe, din Râmnicu-Vâlcea, care susține că Poghirc se aștepta la favoruri sexuale de la ea pentru a o angaja la Teatrul „Alexandru Davila”.
Tânăra actriță se numește Diana Gherasim și l-a cunoscut pe Nicolae Poghirc prima dată în anul 2013, în urma unei colaborări pe care a avut-o la Teatrul Național „Marin Sorescu”. În 2014, actrița a fost de acord să fie asistenta lui Poghirc la cursurile de teatru pe care acesta le susținea în orașul Corabia, iar din noiembrie 2015 Diana a început colaborarea cu Teatrul Municipal „Ariel” din Râmnicu-Vâlcea, acolo unde era director Poghirc.
„Primele incidente avute cu dânsul au fost la Râmnicu-Vâlcea, când intra pe neașteptate în cabina fetelor când ne schimbam. În primăvara anului 2016 am fost chemată la dânsul în birou pentru a-mi propune o nouă piesă. Menționez că până în acest moment atingerile deveneau din ce în ce mai dese și durau mai mult. S-a ridicat să mă întâmpine, m-a pupat pe ambii obraji și, după salutul meu politicos, a insistat să-l tutuiesc, să-i spun Nicu. Nu era prima oară când mă ruga ca măcar în privat să îi spun Nicu. Am continuat discuția despre proiectul propus și mi-a spus că mai mult ca sigur o să plecăm cu piesa în Germania. La plecare a făcut același gest de îmbrățișare, numai că s-a întors și m-a sărutat pe buze. Prima reacție nu știu care a fost, nici măcar nu știu dacă am spus la revedere, dar la câteva secunde, când mi-am revenit din șoc, am ieșit repede, trântind ușa. Jos, în fața teatrului mă aștepta colegul meu Alexandru Nuța, căruia, după ce m-am liniștit, i-am povestit tot”, scrie Diana în declarația sa.

„L-am întrebat clar dacă se așteaptă la favoruri sexuale în schimbul angajării mele la Teatrul «Alexandru Davila», iar dansul a dat aprobator din cap”

În 2017, după ce Nicolae Poghirc a ajuns directorul Teatrului „Alexandru Davila” din Pitești, Diana spune că a fost chemată de Poghirc la sediu.
„După starea deplorabilă în care a lăsat Teatrul Municipal «Ariel», majoritatea colaboratorilor ne-am îndreptat către Pitești. Nu mi s-a părut nimic ciudat în legătură cu invitația domnului director. Am ajuns la Pitești cu doi colegi cu mașina, urmând să mă întorc în aceeași zi tot cu ei. Colegii erau colaboratori și aveau repetiții. M-am întâlnit cu dl. Poghirc la ora stabilită, ora 10:30, iar dânsul mi-a propus de la început să rămân peste noapte, a specificat că nu trebuie să îmi fac griji pentru costuri, că putem avea mai mult timp de vorbă. După ce i-am dat un răspuns categoric că nu pot rămâne, a devenit brusc ocupat. A reușit să mă evite până la ora 14-15 , moment în care mi-a răspuns la telefon și mi-a spus că este în alt sediu al teatrului, să ies și să ne vedem pe drum. După ce ne-am întâlnit, am observat că încă odată întârzie discuția despre o viitoare colaborare, în speranța că voi rămâne peste noapte. În acel moment l-am întrebat clar dacă se așteaptă la favoruri sexuale în schimbul angajării mele la Teatrul «Alexandru Davila», iar dânsul a dat aprobator din cap. Acela a fost momentul când am spus la revedere și am plecat”, mai adaugă actrița.

„De-a lungul anilor, m-a făcut să îmi pierd încrederea în mine și în artă”

„A fost și ultima oară când am vorbit cu dânsul, până în decembrie 2019, când m-am decis, în urma unei notificări telefonice, să îi spun la mulți ani, urare care s-a soldat cu o invitație la sediul teatrului din Pitești, spune Diana. Cum nu aveam foarte multe variante profesionale în momentul respectiv, am decis să accept. Speranța mea era că atenția lui specială nu se va repeta, motiv pentru care am subliniat că sunt într-o relație. Au urmat două întâlniri la Pitești, în ianuarie și februarie 2020, în vederea stabilirii unei colaborări. Era mai preocupat de relația mea de cuplu decât de aptitudinile mele profesionale. Când m-am prezentat la a doua întâlnire, s-a ridicat și m-a luat în brațe, iar îmbrățișarea a fost prea intimă pentru acea situație, motiv pentru care mi-am tras corpul înapoi. În timpul acestei întâlniri, a intrat în birou și soția dl. Poghirc Nicolae. Atitudinea sa s-a schimbat brusc, din intimă și personală a devenit oficială. În urma acestor întâmplări am decis să nu mă mai prezint la următoarea întâlnire programată pe data de 29 februarie 2020 și să întrerup orice tip de colaborare cu Nicolae Poghirc. De-a lungul anilor, m-a făcut să îmi pierd încrederea în mine și în arta pe care o fac și este cauza principală pentru care am renunțat doi ani la teatru. Din teama că în oricare loc mă voi duce va trebui să trăiesc zilnic cu presiunea: «Ce se întâmplă dacă azi depășește limita? Ce fac atunci? O să mai am un loc de muncă?», se arată în declarația semnată de Diana Gherasim.

Replica lui Nicolae Poghirc la acuzaţiile fetei: „Nici vorbă de aşa ceva”

Poghirc declară că se simte defăimat de articolele care au apărut în presă și a spus că deține și el probe. „Nu m-a întrebat niciodată așa ceva (Diana), am văzut și eu în alt ziar și nici vorbă de așa ceva, câtuși de puțin. Atenție, deja lucrurile iau o altă întorsătură! Până acum, toate denigrările aduse la adresa mea le-am trecut cu vederea. Din acest moment, vă spun că îmi voi face dreptate. Voi merge la instituțiile statului care fac dreptate și cine minte, cine defăimează, cine aruncă cu noroi, inventând astfel de povești, va plăti, pentru că este mult prea mult. Am tăcut și nu am luat nicio măsură în acest sens, înțelegând libertatea presei, dar până acolo unde încalci drepturile mele, or, deja drepturile mele sunt încălcate într-un mod grav. Sunt defăimat, se aduc minciuni în spațiul public, se aduc tot felul de lucruri neadevărate. Vreau să probeze tot ce ați spus, cu martori. (..) Să știți că am și eu print shot-uri cu discuții cu Diana Gherasim din ultima vreme, care erau discuții foarte plăcute, în care spunea că vrea să treacă pe la Pitești, în ianuarie, februarie, pe un ton prietenesc. Dacă erau așa (lucrurile spuse de Diana în declarație, n. red.), de ce nu s-a dus atunci, de ce n-a reclamat atunci lucrurile? Doamne, ferește de ce se va întâmpla! Deja lucrurile au luat altă întorsătură, iar dreptatea se va face, mai devreme sau mai târziu. Este inadmisibil ce se întâmplă”, ne-a declarat Poghirc. L-am mai întrebat și dacă a îmbrățișat-o vreodată pe fata care îl acuză, dar nu a mai vrut să vorbească, adâugând pe un ton grav: „Am încheiat discuțiile, atât am avut de declarat”.

Constantin Cotimanis: „Au apus timpurile când unui director de teatru îi era permis să poată hărţui fără să urmeze consecinţe”

I-am solicitat un punct de vedere și lui Constantin Cotimanis, care ne-a spus: “Oameni buni, teatrul trebuie făcut cu iubire și blândețe. Au apus timpurile când un plan de management bun este mai presus decât modul său de aplicare. Au apus timpurile când unui director de teatru îi era permis să poată hărțui fără să urmeze consecințe. Din fericire, noile generații nu mai acceptă comportamentul abuziv și îi susțin din tot sufletul pe cei ce au curajul să vorbească despre aceste lucruri. Nimeni niciodată nu trebuie să fie umilit pentru a-și putea face meseria. Nimeni niciodată nu trebuie să fie umilit și punct.
Am fost numit director interimar al Teatrului «Alexandru Davila» ceea ce reprezintă doar o victorie temporară împotriva abuzurilor din instituțiile de stat din România.
Urmează un concurs și oricine va avea dreptul să își depună un proiect de management cât mai competitiv. Îmi voi da toată silința să fac un proiect de management bun pentru teatru, dar în primul rând voi avea grijă ca teatrul să fie un loc unde angajații să vină zâmbind și cu inima deschisă. Și sper ca vocile oamenilor care au avut curajul să spună «Stop» să fie o lecție pentru toată societatea noastră.”

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

1 Comentariu

  1. // Cotimanis: „Din fericire, noile generații nu mai acceptă comportamentul abuziv … //
    – Ca bine o mai zise tinerelu’ !