Web Analytics

Coşuri de gunoi de 700 lei şi bănci de 1.500 lei

de | 16.11.2017 11:48 | Dezvăluiri

10 01# Dezmăţ pe bani publici la Câmpulung
Anul acesta a fost un adevărat festin bugetar la Câmpulung, după ce conducerea Primăriei a dat iama în rezerva adunată ani de zile, fiind puşi în bătaia licitaţiilor şi achiziţiilor sau atribuţiilor directe aproape 25 de milioane de lei. Modul cum s-au cheltuit banii va fi evidenţiat în urma controlului pe care îl va face la anul Curtea de Conturi, dar suspiciuni legate de acest lucru au apărut de mai mult timp. Fără a da curs vreunei insinuări – aici ar intra problematica atribuirii în mod direct a unor lucrări sau servicii – expunem doar un exemplu al modului în care purcoiul de bani i-a făcut pe cei de la Câmpulung să arunce leii în dreapta şi în stânga. Fără număr… de s-a ajuns la un moment dat – în luna august 2017 – ca visteria municipală să fie aproape goală, cu doar şase mii de lei rămaşi în conturi.

10 taroiuÎn doar un an de zile, în perioada septembrie 2016 – august 2017, municipiul Câmpulung a achiziţionat, prin intermediul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat nu mai puţin de 140 de bănci stradale şi 150 de coşuri de gunoi în valoare totală de 290 de mii de lei, adică aproape trei miliarde de lei vechi! Dezmăţ în toată regula şi fericire pentru furnizor, un furnizor pe care nu am putut să-l aflăm fiindcă primarul Liviu Ţâroiu s-a spălat pe mâini şi în această problemă. „Am luat de trei, nu, de două ori, odată anul trecut, odată anul acesta, că nu avem voie să facem achiziţii de acelaşi fel de două ori pe an. Nu ştiu de la cine le-am luat, cei de la ADP au făcut achiziţia”, ne-a declarat primarul Câmpulungului. Iar pe şeful de la ADP, Liviu Popescu, nu am reuşit să-l contactăm.
Conform celor declarate de primar, e de presupus faptul că, dacă s-ar fi putut, s-ar mai fi luat mobilier urban, că doar banii nu au provenit de la el din buzunar, ci din bugetul public. Iar aici este de menţionat şi atitudinea celor din Consiliul Local care au fost de acord cu risipa banului public. Doar opoziţia liberală a criticat demersul, însă, de regulă, alocarea fondurilor pentru bănci şi coşuri s-a făcut la grămadă cu alte modificări la buget, astfel că a fost imposibilă respingerea propunerilor.

2016: Bănci de 1.500 lei bucata şi coşuri de 400 de lei

În septembrie 2016 s-a propus efectuarea primelor achiziţii, în baza unei adrese a Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat. Pentru „Bunuri şi servicii” s-au solicitat şi s-au obţinut 120.000 de lei pentru achiziţionare obiecte de inventar constând în 80 de bănci destinate centrului municipiului. Preţul uneia: 1.500 de lei. Apoi, la capitolul „Salubritate”, tot „Bunuri şi servicii” de 20.000 de lei pentru 50 de coşuri de gunoi. Un coş egal 400 de lei.

2017: Banca a scăzut la 1.300 de lei, coşul a ajuns la 700

În august 2017, alte achiziţii, de data aceasta cu bani din fondul de rezervă. Un total de 130.000 de lei împărţiţi după cum urmează: 80.000 de lei pentru 60 de bănci şi 70.000 de lei pentru 100 de coşuri de gunoi. Preţurile? O bancă a costat 1.333 de lei (perioadă 3), iar un coş, 700 de lei. Ţinând cont de faptul că obiectele sunt identice celor luate anul trecut, o primă întrebare se pune legată de diferenţa de preţuri.

Oferte cu preţuri rezonabile

10 03De curiozitate, am încercat să aflăm la ce nivel se situează preţurile la care Câmpulungul a achiziţionat mobilier urban. Pe Internet există diverse oferte de bănci şi coşuri, aşa că s-a putut face uşor o comparaţie cu situaţia din municipiul muscelean. Astfel, o bancă destul de arătoasă şi comodă, cu picioare de aluminiu, se vinde cu puţin peste 900 de lei. Cele de la Câmpulung au fost scumpe şi sunt şi incomode, având nivelul şezutului pe la 30 de cm, numai bun de stat cu genunchii la gură.
Apoi, un coş de gunoi asemănător celor cumpărate de Primăria lui Ţâroiu este la ofertă de 150 de lei. Mult sub preţul achiziţiei din Muscel! Dar asta nu a contat, în condiţiile în care banii au curs gârlă la Câmpulung. Acolo unde, în cadrul proiectului eşuat de reabilitare a centrului istoric, s-au cumpărat în anii anteriori bănci şi lămpi la preţuri care pot da frisoane oricărui primar cu frică de DNA.

Şi alţii au aruncat cu banii

Presa din Câmpulung a asemănat risipa banilor din aceste cazuri cu ceea ce s-a întâmplat în alte localităţi din ţară. Într-o comună din Arad, Primăria a cumpărat 760 de coşuri de gunoi la 670.000 de lei, un total reprezentând triplul veniturilor localităţii. În plus, coşurile nu au încăput toate în comuna cu doar 640 de gospodării.
Apoi, într-o altă localitate rurală, de data aceasta din Brăila, primarul a luat 122 de bănci şi 175 de coşuri doar pentru un singur parc şi le-a montat una lângă unul. La Câmpulung, Ţâroiu e de-abia la început!

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole