Web Analytics
scris duminică, 01.08.2021

Coronavirus: România a primit sprijin de la UE pentru transportul de produse de primă necesitate

Comisia continuă să acorde sprijin financiar prin intermediul pachetului privind mobilitatea din cadrul Instrumentului dedicat sprijinului de urgență.

Coronavirus: România a primit sprijin de la UE pentru transportul de produse de primă necesitate

Comisia continuă să acorde sprijin financiar prin intermediul pachetului privind mobilitatea din cadrul Instrumentului dedicat sprijinului de urgență, punând la dispoziția unui număr de șase state membre finanțări de peste 14 milioane EUR pentru transportul de materiale folosite pentru vaccinarea împotriva COVID-19 și de tratamente împotriva COVID-19. Această sumă se adaugă celor 150 milioane EUR deja puse la dispoziție pentru transportul de produse medicale esențiale începând de anul trecut.

Pachetul privind mobilitatea va finanța, de exemplu, transporturi de medicamente pentru terapie intensivă destinate Belgiei și de seringi și ace destinate Italiei. Ceilalți beneficiari ai finanțării acordate de UE sunt Austria, Cehia, România și Slovenia. În total, s-au finanțat peste 1 000 de zboruri și 500 de livrări.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat: „UE a sprijinit în continuare lanțurile de aprovizionare și livrările de echipamente medicale. De la începutul pandemiei, Instrumentul pentru sprijin de urgență s-a dovedit a fi deosebit de util în eforturile noastre comune de combatere a pandemiei de COVID-19. Prin acest pachet, care este cel mai recent dintr-o serie de alte pachete, am finanțat transportul de produse de primă necesitate, pentru a contribui la salvarea vieților pacienților și la impulsionarea campaniilor naționale de vaccinare.”

Citește și: Încep înscrierile în programul ”Bursele Europene: Jurnaliști în Dialog”, ediția 2021

Instrumentul pentru sprijin de urgență (ESI) face parte dintr-o gamă mai largă de instrumente prin intermediul cărora UE furnizează asistență, cum ar fi mecanismul de protecție civilă al UE, inclusiv rescEU, procedurile comune de achiziții publice și Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus, care vin în completarea eforturilor depuse de statele membre la nivel național.

Datorită ESI, Uniunii Europene poate să sprijine statele membre atunci când o criză are o amploare și un impact excepționale, cu consecințe considerabile asupra vieții cetățenilor. În aprilie 2020, ESI a fost activat pentru a ajuta țările UE să facă față pandemiei de COVID-19. Asistența acordată prin intermediul acestui instrument continuă să aibă o importanță fundamentală.

În perioada aprilie-septembrie 2020, în cadrul primei cereri de finanțare pentru transporturi de mărfuri, ESI a pus la dispoziție 150 de milioane EUR unui număr de 18 state membre și Regatului Unit pentru transportul de produse medicale esențiale. Această finanțare a sprijinit peste 1 000 de zboruri și 500 de operațiuni de transport pe cale rutieră și maritimă, prin care s-au livrat echipamente individuale de protecție, medicamente și echipamente medicale, contribuind astfel la salvarea de vieți omenești.

Citește și: Protecția consumatorilor din UE cere companiei Google să fie mai transparentă

Până la sfârșitul lunii iunie 2021, s-au mai acordat finanțări care totalizează 1,15 milioane EUR pentru transportul unui număr de 293 de membri ai personalului medical și de 35 de pacienți.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită