Web Analytics
scris marți, 20.10.2020

Coronavirus: Portalul internațional UE a intrat în funcţiune, primele aplicaţii, pe telefon, de depistare a contacților celor confirmați pozitiv

Pentru a valorifica întregul potențial al aplicațiilor de depistare a contacților și de avertizare, în vederea întreruperii lanțului de infectare cu coronavirus la nivel transfrontalier și a salva vieți, Comisia, la invitația statelor membre ale UE, a instituit la nivelul întregii UE un sistem care să asigure interoperabilitatea – un așa-numit „gateway” (Portal). După încheierea cu succes a fazei-pilot, sistemul intră astăzi în funcțiune odată cu conectarea prin intermediul acestui serviciu a primului set de aplicații naționale: aplicația Corona-Warn-App a Germaniei, aplicația COVID Tracker a Irlandei și aplicația immuni a Italiei. În total, aceste aplicații au fost descărcate de aproximativ 30 de milioane de persoane, ceea ce reprezintă două treimi din numărul total de aplicații descărcate în UE
Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a afirmat: „Multe state membre au lansat aplicații facultative de depistare a contacților și de avertizare, iar Comisia a sprijinit aceste demersuri prin facilitarea interacțiunii dintre aplicații în condiții de siguranță. Libera circulație este o parte integrantă a pieței unice – portalul înlesnește acest lucru, ajutându-ne să salvăm vieți.”
Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a adăugat: „Aplicațiile de depistare a contacților și de avertizare pot completa în mod eficient alte măsuri, cum ar fi testarea pe scară mai largă și depistarea manuală a contacților. În contextul în care numărul de cazuri de infectări este din nou în creștere, aceste aplicații pot avea o contribuție importantă la întreruperea lanțurilor de transmisie. Atunci când funcționează la nivel transfrontalier, aceste aplicații sunt instrumente și mai puternice. Portalul care intră în funcțiune astăzi este un pas important în activitatea noastră și îi invit pe cetățeni să utilizeze aceste aplicații, pentru a se proteja unii pe alții.”
Jens Spahn, ministrul federal al sănătății din Germania, a declarat: „În întreaga Europă, numărul infectărilor este din nou în creștere. În momentul de față, aplicațiile de avertizare naționale aduc o schimbare reală. Prin întreruperea mai rapidă a unui lanț de infectare, datorită unei aplicații de avertizare, se contribuie la menținerea sub control a pandemiei. Noul serviciu permite conectarea aplicațiilor din întreaga Europă. Astfel, contacții pot primi atenționări și în timpul unei călătorii sau după încheierea unei călătorii în străinătate.”
În lupta împotriva coronavirusului, majoritatea statelor membre au decis să lanseze aplicații de depistare a contacților și de avertizare. În total, 20 aplicații care au la bază sisteme descentralizate pot fi interoperabile prin acest portal. Aplicațiile pot fi legate la portal în baza unui protocol care prevede mai multe teste și verificări și pentru fiecare aplicație trebuie emisă o actualizare. Săptămâna viitoare va fi legată a doua serie de aplicații. Se estimează că atunci vor fi legate aplicația eRouška a Cehiei, aplicația smitte|stop a Danemarcei, aplicația Apturi COVID a Letoniei și aplicația Radar Covid a Spaniei, urmând ca în luna noiembrie să fie legate la sistem și alte aplicații.
Portalul asigură faptul că aplicațiile funcționează fără probleme la nivel transfrontalier. Prin urmare, utilizatorii vor trebui să instaleze o singură aplicație și, atunci când călătoresc într-o altă țară europeană participantă, vor putea, în continuare, să fie informați cu privire la contacți și să primească avertizări, indiferent dacă se află în țara lor de origine sau în străinătate. Portalul păstrează nivelul datelor comunicate la minimul necesar. Acesta va primi și va transmite în mod eficient identificatorii arbitrari între aplicațiile naționale. Portalul nu va trata nicio altă informație în afară de cheile arbitrare, generate de aplicații: informațiile sunt pseudonimizate, criptate, menținute la minimumul necesar și stocate numai atât timp cât este necesar pentru depistarea infecțiilor. Nu este posibilă identificarea unei persoane anume și nici localizarea dispozitivelor sau urmărirea deplasării dispozitivelor.
Acest portal a fost instituit în urma acordului statelor membre cu privire la specificațiile tehnice ale acestuia care să asigure schimbul sigur de informații între serverele back-end ale aplicațiilor naționale de depistare a contacților și de avertizare în baza unei arhitecturi descentralizate. Sistemul a fost dezvoltat și instituit în mai puțin de două luni de T-Systems și SAP și va fi exploatat de centrul de date al Comisiei din Luxemburg.

Coronavirus: Portalul internațional UE a intrat în funcţiune, primele aplicaţii, pe telefon, de depistare a contacților celor confirmați pozitiv

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită