Web Analytics

Cornel Ionică: „Nu avem locuri de parcare pentru câţi piteşteni doresc să le închirieze”

de | 25.08.2016 13:58 | Politica si Administratie

Deși închirierea locurilor de parcare de reședință este o practică veche și eficientă în multe orașe din țară, Piteștiul mai are încă mult de lucru la acest capitol după cum recunoaște chiar primarul orașului, Cornel Ionică. De aceea municipalitatea nu a renunțat la ideea ca tot mai multe dintre aceste locuri de parcare aflate în jurul blocurilor din Pitești să fie concesionate cetățenilor pentru același tarif care a fost stabilit în urmă cu câțiva ani când a fost demarată această acțiune, 140 de lei anual.

„Nu băgăm mâna în buzunar nimănui”

Ca în fiecare situație de acest gen s-au ridicat destul de multe voci care au reclamat fie că tariful stabilit este prea mare, chiar mai mare decât impozitul pentru apartament în multe cazuri, fie că Primăria obligă piteștenii la o nouă taxă. „Vreau să subliniez că nu băgăm mâna în buzunar nimănui, cine vrea, bine, cine nu vrea, iar bine. Mai mult, pentru ca la un bloc anume, de exemplu, să fie organizată o astfel de parcare cu locuri concesionate trebuie îndeplinite simultan mai multe condiții: să existe locuri de parcare pentru absolut toți cei care au nevoie de ele, toți membrii asociației respective de proprietari să fie de acord cu acest lucru, precum și să fie îndeplinită legalitatea organizării unei parcări care să fie concesionată. Dacă unul dintre aceste criterii nu este îndeplinit, acolo nu se concesionează locuri de parcare. Nimeni nu obligă pe nimeni cu nimic, să fie clar pentru toată lumea”, ne-a declarat primarul Cornel Ionică. „Nu noi, municipalitatea, mergem să punem taxă pe parcare, ci piteștenii prin asociațiile de proprietari ne solicită acest lucru. Și avem solicitări cu miile să știți”, a mai spus primarul.

„Sub 10% din locurile de parcare sunt concesionate în prezent”

„În ceea ce privește tariful vă dau câteva exemple: Constanța, primul oraș care a trecut la acest sistem, are 190 de lei, Clujul are 180 de lei, Brașovul, de la care am preluat și noi sistemul, are 170 de lei. Acolo oamenii își plătesc mai întâi chiriile la parcări și abia apoi impozitele și toată lumea e mulțumită să știți. Oricum, noi suntem în urmă mult cu acest sistem, Constanța a început în 1999 acest lucru iar Brașovul a ajuns acum la o pondere de concesionare de 90% din locurile de parcare. Noi am început abia acum câțiva ani și suntem sub 10%, undeva la 7-8%, poate nici atât. Oricum în Pitești ar mai fi nevoie de încă  35.000 – 40.000 de locuri de parcare pentru a acoperi necesarul întregului oraș. Vom continua acest program de concesionare a locurilor de parcare în primul rând pentru că avem foarte multe solicitări în acest sens”, ne-a informat Cornel Ionică.

„Lumea nu înțelege eficiența acestui sistem”

„Oamenii văd totul eronat și percep aceste lucruri ca pe o nouă taxă, ca pe o obligativitate care de fapt nu există, dar lumea nu înțelege eficiența acestui sistem. În toate orașele de care v-am vorbit dar și în altele, Piatra Neamț, de exemplu, nici nu vă dați seama ce ordine e și ce mulțumiți sunt cetățenii de acolo. Are fiecare locul lui de parcare 24 de ore din 24, nu se mai ceartă cu nimeni, nu mai încurcă pe nimeni, totul e organizat și eficient și pentru cetățeni, și pentru administrațiile respective. Noi continuăm ca acolo unde avem solicitări și unde sunt îndeplinite condițiile de care v-am vorbit să facem marcaje noi, să numerotăm locurile de parcare, să montăm acele sisteme de blocare și să le concesionăm celor care ne-au cerut acest lucru. Veți vedea că pe măsură ce tot mai mulți piteșteni vor apela la acest sistem și ceilalți cetățeni se vor lămuri de eficiența lui și nici nu-l vor mai considera scump în raport cu confortul pe care îl oferă”, a declarat pentru Jurnalul de Argeș primar Piteștiului, Cornel Ionică.
Florin Silvestru

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii