Web Analytics

Copiii mor în spitale, iar instituţiile mor de nepăsare

de | 23.03.2017 12:02 | Opinii

Știți care sunt cele mai urâte, detestate și periculoase locuri din Argeș, domnule Dan Manu și doamnă Sorina Honțaru? Spitalele din județ. Spitalele ce arată ca într-un film horror, ca într-un film al nepăsării crâncene, ca într-un cine verite cu pacienți care mor pe capete din cauza unui sistem de doi bani, cu medicamente pe care trebuie să și le cumpere pacienții, în loc să le fie date de spitale pacienților care cotizează la sistem, cu asistente și doctori care se cred demizei aroganți, cu toalete mizere, fără apă caldă și hârtie igienică, cu paturi de pe vremea lui Pazvante Chioru. În ultimele săptămâni, doi copii au murit în spitalele din Pitești și Curtea de Argeș. Și-culmea cinismului! – în timp ce unul dintre bebeluși plecase deja la îngeri și era la autopsie, pe foaie apărea că micuțul este tratat. Cum naiba să nu îți vină să urli, să plângi, să înjuri tot sistemul medical și pe liderii săi când afli de asemenea cazuri impresionante, de cadre medicale nepăsătoare până la paroxism? Și, așa cum s-a întâmplat mereu, vinovații vor plăti și acum probabil cu o scădere de cel mult 15% din salariu pe trei luni și atât. Câteva sute de lei. Atât este sancțiunea pentru un copil plecat la îngeri din lipsa de grijă a cadrelor medicale. Cum vi se pare pedeapsa, domnule ministru Florian Bodog? Ați fost în Argeș săptămâna trecută și vi s-au prezentat doar părțile frumoase de câtre mai-marii PSD. Ați fost însă prin saloanele mizere de la Spitalul Județean Argeș sau prin toaletele horror de acolo? Cu siguranță că nu le-ați văzut. Doar nu se făcea ca domnul Dan Manu să vă ducă pe acolo. Mai-marii de la Consiliul Județean, DSP Argeș și Colegiul Medicilor au tot interesul să ascundă copiii morți sub preșul ignoranței. Dacă ar fi decedat un copil într-un spital din America ori Germania din cauza cadrelor medicale, atunci vinovații ar fi fost la închisoare. Copiii mor în spitalele din Argeș, iar Ministerul Sănătății, CJ Argeș, DSP și Colegiul Medicilor mor de nepăsare. Va veni vreodată ziua când vinovații pentru toți copiii morți în spitale vor plăti exemplar, și la propriu și la figurat?
La noi în Argeș, vinovații, și sunt sute de doctori și asistente cu copii și pacienți morți pe conștiință, prestează în continuare fără remușcări, fără conștiință. Da, mai sunt și destui doctori și asistente medicale cu vocație și grijă față de pacienți. Dar procentul majoritar este cel al nepăsării. Pentru prea mulți doctori, preocupați mai mult de venituri grase decât de pacienți, jurământul lui Hippocrate este ceva desuet, demodat.
Nimeni nu a plătit până acum pentru bebelușii morți în februarie 2016, pentru scandalul E.coli, deși Corpul de Control al Guvernului a indicat vinovații.
Însă, cu tot dezastrul din spitale, mai sunt motive de optimism. Iar cel mai mare motiv este viitorul spital ultramodern de la Mioveni, un spital pentru care primarul Ion Georgescu s-a bătut ca nimeni altul. Primarul Ion Georgescu va intra în istorie, iar Dan Manu și Sorina Honțaru nu. Ce bine ar fi dacă ar putea fi clonat Ion Georgescu și la conducerea CJ Argeș, și la cea a DSP.
Și mai sunt motive de optimism pentru viitor, și voi da trei exemple de doctori speciali. Mă gândesc aici la tinerii și valoroșii cardiologi Elvis Boțu și Cătălin Ușurelu, medici pe care colegii lor de la Cardiologia Spitalului Județean Argeș îi invidiază pentru că au mulți pacienți. Da, au mulți pacienți pentru că sunt foarte buni, pentru că iubesc pacienții mai mult decât banii, pentru că nu sunt ahtiați să facă miliarde din studii clinice pe pacienți, așa cum fac cei mai mulți dintre colegii lor de secție. Însă dacă sistemul nu va avea grijă de ei, cei doi doctori vor pleca.
Și vă mai dau un exemplu demn de toată lauda: doctorul Eduard Morlova de la Pediatrie, un alt profesionist desăvârșit pentru care grija față de micuții pacienți este prioritatea absolută.
Este nevoie însă de mult mai multe motive de optimism în sistemul medical din Argeș, sistem aflat pe culmile nepăsării și ignoranței de prea mulți ani.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii