Deocamdată. Din respect pentru câțiva oameni pe care i-a dus viața și convingerile proprii să facă parte din formațiunea politică numită PDL Argeș. Nu cred că le-ar conveni acestor oameni să se ceară în instanță interzicerea formațiunii lor politice, chiar dacă pe bună dreptate. Pe bună dreptate, întrucât exact așa prevede Legea 14 din 2003, de funcționare a partidelor politice în țara noastră pentru cazuri de discriminare sau incitare la discriminare. Să explic ce vreau să spun. Au trecut aproape 7 luni de când anumiți jurnaliști, printre care și cei de la Jurnalul de Argeș, au ”interzis” să participe la orice acțiune organizată de conducerea PDL Argeș sau de Organizația de femei. Inclusiv la conferințele de presă de la sediul partidului. Ba chiar și unele primării sau alte instituții ale statului, însă strict dintre cele conduse de membri PDL, își permit să încalce legea și să nu invite sau, mai grav, să nu permită participarea la acțiunile organizate, anumitor jurnaliști, pe criteriul că s-ar putea să scrie critic despre respectiva acțiune publică. Fac excepție, cinste lor, Prefectura și doar câteva primării pedeliste. Un exemplu clar de discriminare, cu mulți martori și înregistrat, când ziaristul nostru a fost alungat de la alegerile organizației PDL din comuna Rucăr. Cu acea ocazie chiar s-a speriat Anca Ștefan, jurnalistul din zonă, la urletele dezlănțuite ale senatorului Mircea Andrei. Un alt exemplu, tot strigător la cer, a fost când ziariștilor de la Jurnalul de Argeș le-a fost interzis accesul la Conferința Județeană de alegeri a PDL. Aceste cazuri sunt exemple clare de discriminare și se pot constitui în tot atâtea motive pentru cererea în instanță a interzicerii activității acestui partid politic. Se găsesc în țara noastră destui judecători competenți și onești.
Astfel, din acest punct de vedere, PDL Argeș se situează în afara legii. Pentru că spune clar Legea 14/2003, chiar la art. 1, că partidele politice îndeplinesc ”o misiune publică garantată de Constituție. Ele sunt persoane juridice de drept public”. Repet, de drept public. Mai repet o dată doar pentru Mircea Andrei, președintele PDL Argeș și Ștefan Lăzăroiu, președintele PDL Curtea de Argeș, care au organizat recent Festivalul Brâulețul: ”partidele politice sunt persoane juridice de drept public”. Așijderea și acțiunile organizate de acestea.
Ca o paranteză, polițiștii din Curtea de Argeș care asigurau ordinea cu ocazia Festivalului ”Brâulețul” l-au întâmpinat cu deosebită ostilitate pe deputatul Radu Vasilică, de la PSD, care era împreună cu alte persoane de la Consiliul Județean. Tot ca o paranteză, este cunoscut că poliția din Curtea de Argeș își dă în petec arătându-și slugărnicia față de PDL de câte ori poate. Ca să citez o vorbă bătrânească, nu e bine ce se întâmplă. S-au dus vremurile când primarul în funcție din Curtea de Argeș, actualul pedelist Gheorghe Nicuț, onora cu prezența toate partidele politice cu ocazia lansării candidaturilor la funcția de primar.
Revenind la Legea 14/2003, la Art. 3. alin. (1), se spune clar că ”pot funcționa ca partide politice numai asociațiile …care militează pentru respectarea …principiilor democrației constituționale”. Iar nediscriminarea este un principiu al democrației constituționale după cum rezultă ”mură în gură” din textul Constituției României, la art.4, alin. 2: ”România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială”. Domnilor și doamnelor din PDL Argeș, ”fără deosebire de opinie sau de apartenență politică”, așa scrie în Constituție.
Și mai clar spune Legea 14/2003 la art.3, alin.(2): ”Sunt interzise partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activități pe care le organizează, încalcă prevederile art. 30 alin. (7), …din Constituție”. Iar aici Constituția e atât de clară că ar înțelege chiar și elevii singurului liceu privat din Argeș: ”Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”. Doamnelor și domnilor din PDL Argeș, subliniez două noțiuni care, fiecare în parte, pot produce interzicerea funcționării partidului din care domniile voastre faceți parte. Este vorba de ”incitare la discriminare …sau la violență publică”. Referitor la ”incitare la discriminare” am vorbit mai sus. Referitor la ”incitare la violență publică” însă, în opinia mea v-a trecut glonțul pe la ureche, ca să fiu în ton. Spre norocul lui Ion Iliescu și al FSN-ului, pe vremea mineriadelor nu era în vigoare nici actuala constituție, nici Legea 14/2003, nici judecători independenți, onești și competenți. Însă eu cred că cine trebuie să știe – știe – și cine trebuia să noteze a notat. Animat de cele mai bune intenții, deocamdată nu cer în instanță interzicerea Partidului Democrat Liberal, filiala Argeș. Cristian VASILE