Contractele prin care Ivănescu a vândut Pădurea Trivale pe 2,5 milioane euro

de | 29.10.2014 21:33 | Dezvăluiri

# ”Marfă” pentru DNA: documentele unei tranzacţii scandaloase # Culmea ironiei: deşi l-a protejat o perioadă pe Ivănescu, tot nea Nicu Văcăroiu este şi cel care l-a îngropat: în raportul Curţii de Conturi a României transferurile ilegale din pădurea Trivale sunt cap de afiş.

Săptămâna trecută vă prezentam cum au fost retrocedate cele 32,5 hectare de pădure din averea istoricului Gheorghe Brătianu pe axa Răteşti-Piteşti, fix în inima Pădurii Trivale. Revenim și cu documentele care au stat la baza vânzării a jumătate din suprafaţa respectivă de teren forestier, de către controversatul om de afaceri Nicolae Ivănescu societăţii Orly Forest, administrată de israelianul Leza Yosef din Tel Aviv şi de argeşeanca Valeria Stoian din Valea Mărului. Vă reamintim că acest transfer scandalos, din care magnatul Ivănescu a câștigat 2,5 milioane euro, este cap de afiș în raportul Curții de Conturi a României din acest an și face obiectul unui dosar complex deschis de către DNA Pitești.

Prima tranzacţie: “Nenea” şi-a tras 900.000 euro pe 6 ha pădure din celebrul lot al Ileanei Brătianu

Cele trei acte prin care 15,5 ha de pădure din vecinătatea Ocolului Silvic Piteşti au încăput pe mâna unui israelian din Tel Aviv au fost încheiate în aprilie – mai 2010, la biroul notarului public Gabriela Chiran. Pe 27 aprilie 2010, la biroul notăriţei Gabriela Chiran, soţia magnatului piteştean Nicolae Ivănescu, Maria Ivănescu, semna o procură prin care îl mandata pe soţul său să se ocupe de vânzarea terenurilor forestiere din Trivale. În calitate de mandatar al soţiei, chiar în aceeaşi zi şi la acelaşi birou notarial, printr-un contract de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1123/27.04.2010, Nicolae Ivănescu vinde societăţii SC Orly Forest SRL, administrată de israelianul Leza Yosef şi argeşeanca Valeria Stoian, 60.000 mp (6 hectare) de teren forestier în Pădurea Trivale – Găvana, tarla 29, parcela 420. Preţul tranzacţiei a fost unul cu multe zerouri în coadă – 900.000 de euro. Terenul în cauză avea ca vecini, la nord – drumul de acces, la sud – Ocolul Silvic Piteşti, la est – o altă parcelă a soţilor Ivănescu, vândută ulterior societăţii Orly Forest, iar la vest – o parcelă aflată în proprietatea lui Nicolae Ivănescu. Chiar la finele lui decembrie 2010, această parcelă de 6 hectare vândută firmei Orly Forest a fost dezmembrată printr-un act autentificat tot de notăriţa Gabriela Chiran. Un anume Gheorghe Stan, figurând cu calitatea de mandatar al societăţii Orly Forest, dezmembrează cele 6 hectare de pădure aflate în proprietatea firmei în două loturi distincte: unul de 18.632 mp şi celălalt de 41.368 mp.

A doua tranzacţie către evrei: 7,5 ha la preţ de 1.250.000 euro

Al doilea act de vânzare al Pădurii Trivale, avându-l ca protagonist tot pe Nicolae Ivănescu în calitate de mandatar al soţiei sale, a fost încheiat la aproximativ o lună de la prima tranzacţie, pe la sfârşitul lui mai 2010. Ivănescu vinde firmei israelianului Leza Yosef o suprafaţă de 75.000 mp de pădure, adică 7,5 ha, preţul tranzacţiei fiind de 1.250.000 euro. În actul de vânzare sunt menţionate şi vecinătăţile terenului înstrăinat: la nord – drum de acces, la sud şi est – Ocolul Silvic Piteşti, iar la vest – “lot 2 rest de proprietate Ivănescu Nicolae şi Ivănescu Maria (actual SC Orly Forest SRL)”. Adică o altă parcelă a soţilor Ivănescu vândută lui Leza Yosef din Tel Aviv. Interesant este că în contractul de vânzare-cumpărare, Ivănescu precizează şi modalitatea prin care a dobândit terenul vândut israelianului, şi anume în baza unui alt act de vânzare-cumpărare încheiat pe 7 martie 2007 şi autentificat de notarii Valerica şi Marin Cârstoiu. În acelaşi act, magnatul mai spune că suprafaţa respectivă a fost supusă unui lung şir de dezmembrări, autentificate pe 12 august 2008 la biroul notarilor Valerica şi Marin Cârstoiu, iar pe 27 mai 2010 la biroul notarului Gabriela Chiran.

A treia tranzacţie: 350.000 euro pe 2 hectare de pădure din vecinătatea Ocolului Silvic Piteşti

Cel de-al treilea act de vânzare cumpărare este identic celui de al doilea, diferenţa constând doar în suprafaţa forestieră vândută de magnatul Ivănescu societăţii Orly Forest, respectiv 2 hectare la preţul de 350.000 euro. Inclusiv vecinătăţile sunt identice cu cele existente în actul de vânzare al celor 7,5 hectare de pădure, adică drumul de acces la nord, OS Piteşti la sud şi est, precum şi o fostă proprietate a soţilor Ivănescu vândută societăţii Orly Forest, la vest. Astfel, suprafaţa forestieră totală vândută de Ivănescu prin cele trei acte de vânzare-cumpărare societăţii israelianului din Tel Aviv este una uriaşă, de 15,5 hectare, ea reprezentând aproape jumătate din terenurile forestiere de 32,5 ha retrocedate Ileanei Brătianu de către Comisia Judeţeană de Fond Funciar, fix în inima plămânului verde al Piteştiului. Cât despre suma totală încasată de Ivănescu în urma celor trei tranzacţii, aceasta s-a ridicat la 2.500.000 euro, ceea ce înseamnă peste 100 miliarde lei vechi, la cursul euro-leu de la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare dintre magnat şi firma Orly Forest.
Iustina HARCO-BURCEA

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii