Contract în valoare de 32 milioane euro pentru alimentarea cu apă a 12 localități din județul Mureș, semnat astăzi de ministrul Marcel Boloș

de | 21.03.2023 22:31 | Actualitate, Bani europeni, Economie, Home, Politica si Administratie

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a semnat astăzi contractul de finanțare pentru ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Mureș, în perioada 2014-2020”, în valoare totală de peste 32 de milioane de euro, care include 12 localități din 6 unități administrativ – teritoriale din județ.Sfarsitul primului paragraf

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea infrastructurii de apă în localitățile din zona Luduș – Grebenișu de Câmpie.

„Am semnat astăzi un nou proiect de investiții în sectorul de apă, care se adaugă portofoliului semnificativ pe care l-am construit în ultima perioadă, prin efortul colegilor din autoritatea de management a Programului Operațional Infrastructură Mare și în parteneriat cu autoritățile locale. De la preluarea mandatului, am semnat 14 contracte pentru conectarea României la rețeaua de apă, în valoare de aproximativ 2,2 miliarde euro. Accelerăm investițiile în sectorul de apă și apă uzată, prin noile apeluri care vor fi deschise chiar în următoarele luni, prin Programul Dezvoltare Durabilă, în cadrul căruia 3,4 miliarde de euro sunt destinați infrastructurii de apă – canal și tranziției la o economie circulară”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Citește și:

De investiția asigurată prin contractul de finanțare vor beneficia 9.446 locuitori, iar gradul de conectare al populației la serviciile de alimentare cu apă va crește de la 64,37% înainte de proiect la 78,20% după finalizarea proiectului.

De investiția asigurată prin contractul de finanțare vor beneficia 9.446 locuitori, iar gradul de conectare al populației la serviciile de alimentare cu apă va crește de la 64,37% înainte de proiect la 78,20% după finalizarea proiectului.

Rezultatele concrete ale proiectului:

 • 50,043 km de aducțiune 
 • 24,163 km de rețea de distribuție apă potabilă
 • 5 rezervoare înmagazinare
 • 8 stații tratare apă

Obiectivele specifice al proiectului derulat în județul Mureș sunt vizează conformarea la standardele europene privind calitatea apei destinate consumului uman, prin:

 • Măsuri de creștere a gradului de conectare a populației la rețeaua de apă;
 • Alimentarea cu apă potabilă în regim continuu și la standardele de calitate stabilite prin legislație;
 • Creșterea gradului de siguranță în funcționarea sistemului.

Proiectul contribuie la dezvoltarea socio-economica a zonei prin:

 • Crearea de locuri de muncă în perioada de implementare a contractelor de lucrări și servicii;
 • Stimularea investitiilor private și a turismului în zona rurală cu crearea premiselor pentru dezvoltarea economică a zonei de proiect. Accesul la serviciile publice de apă și canalizare sigure și de calitate va stimula societățile comerciale, investitorii și dezvoltatorii de a investi în aria proiectului. Se va contribui și pe aceasta cale la crearea de locuri de muncă și venituri suplimentare la bugetele locale, utile în dezvoltarea comunităților și îmbunătățirea condițiilor de viață ale populației;
 • Reducerea riscului de poluare a solului și apelor subterane și îmbunătățirea calității mediului;
 • Îmbunătățirea condițiilor de viață și reducerea riscului de îmbolnăvire în mediul rural prin asigurarea furnizării apei potabile de calitate, în conditii de siguranță și în regim continuu;
 • Îmbunătățirea funcțională cu ajutorul SCADA centralizat și prin mărirea capacității de intervenție în caz de avarii.

2,3 milioane euro pentru digitalizarea operatorului de apă din Târgu Mureș

Tot astăzi, a fost semnat contractul prin care operatorul de apă Aquaserv Târgu Mureș va beneficia de fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare pentru achiziția de echipamente şi software care să permită dezvoltarea sistemului de management al pierderilor de apă.

Citește și: Hoţu’ neprins e negustor cinstit?! Afaceristul George Dumitrescu, zis şi George „Hoţu”, a scăpat de dosarul „Balastiera 1”

Investițiile în digitalizarea companiei finanțate prin acest proiect sunt de peste 2,3 milioane de euro și se înscriu în obiectivul de continuare a măsurilor de digitalizare necesare pentru eficientizarea investițiilor, reactualizarea, modernizare și extinderea sistemelor SCADA implementate în cadrul programelor ISPA si POS MEDIU, pentru îmbunătățirea urmăririi parametrilor în operarea sistemelor de producere și distribuție a apei potabile, de colectare și epurare a apei uzate.

Bugetul destinat digitalizării infrastructurii operate de către operatorii regionali prin POIM, în cadrul apelului deschis la finalul anului trecut, este de 25 milioane de euro la care se adaugă alte 3,4 milioane de euro din bugetul de stat și bugetele locale.

Proiectele finanțate în cadrul acestui apel sunt dedicate optimizării operării infrastructurii și siguranței în exploatare și vizează:

 • Extinderea/modernizarea sistemului de monitorizare a infrastructurii de apă și canalizare (automatizări, SCADA, GIS, contorizări, echipamente pentru monitorizarea pierderilor);
 • Achiziția de echipamente și software pentru digitalizarea activității de furnizare a serviciilor de apă și canalizare (sisteme de management al pierderilor, platformă digitală integrată /sistem informatic integrat etc.).

Investițiile în sectorul de apă-canalizare vor continua și în perioada de programare 2021-2027, Programul Dezvoltare Durabilă asigură finanțarea pentru 3.768 km conducte noi sau optimizate de apă și 3.209 km conducte noi sau optimizate de apă uzată. Reamintim că toate apelurile de proiecte finanțate prin Programul Dezvoltare Durabilă vor fi deschise până la finalul acestui an: https://bit.ly/3LHL9bZ

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *