# A început campania electorală?
De mai multe zile, în căsuțele poștale a numeroase blocuri din Pitești au fost lăsați mii de fluturași prin care locatarii sunt informați că până pe 8 septembrie la sediul PSD Argeș (!?) se fac consultații oftalmologice gratuite. Mai mult, în fluturași se precizează, nu negru pe alb, ci roșu pe alb, că acțiunea este organizată de PSD Argeș și firma Lent Optik. O acțiune ce sună fără doar și poate a campanie electorală mascată, asta deși până la alegerile parlamentare mai sunt aproape trei luni. La o primă căutare pe internet, se poate descoperi rapid că firma Lent Optik a fost abonată în ultimii ani la consultații oftalmologice gratuite oferite în sediile PSD din județele unde social-democrații sunt la putere. În mod inevitabil, apar mai multe întrebări: este legal să se facă afaceri într-un sediu de partid? Ce doctor/doctori oftalmologi se plimbă prin țară, într-un soi de caravană a combinațiilor, pentru a oferi consultații gratuite? Cine din PSD Argeș și-a dat acceptul pentru ca sediul filialei județene să fie punct de desfacere pentru vânzarea de ochelari?
Prima surpriză: în mod bizar, pe site-ul firmei Lent Optik nu apare nicio adresă poștală, ci doar câteva numere de telefon. Acum trei ani, baronul PSD Marian Oprișan a lansat în Vrancea campania „Din grijă pentru ochii tăi” alături de societatea Lent Optik. Secretarul general al PSD Vrancea de la acea vreme a spus că respectiva campanie a avut un real succes și că electoratul vrâncean s-a pronunțat în favoarea acțiunii.
În august 2010, Lent Optik a fost amendată cu 5.200 de lei de către OPC Suceava deoarece din contractele încheiate cu clienții (mulți dintre cei care veneau la sediul PSD cumpărau și ochelari) lipsea clauza care dă consumatorului dreptul denunțării unilaterale a contractului în termen de şapte zile care încep să curgă fie de la data încheierii contractului, fie de la data primirii produsului de către consumator, dacă livrarea se efectuează după data încheierii contractului. De asemenea, în contracte nu se specifica, așa cum prevăd normele legale, şi pentru operatorul economic, așa cum sunt indicate pentru consumator, penalităţi în situaţia neîndeplinirii obligaţiilor contractuale de către acesta. Toate aceste clauze erau obligatorii deoarece contractele se încheiau în afara spațiilor comerciale.
De atunci și până astăzi, Lent Optik nu a făcut schimbări majore de adaptare la legislaţia privind protecţia consumatorului. Jurnalul de Argeș a inițiat un demers gazetăresc pentru a înțelege ce presupune o astfel de consultație la sediul partidului, iar concluziile ne-au confirmat că firma persistă în a eluda câteva clauze esențiale care ar proteja consumatorul.
„Nu scrie că eliberăm rețete!”
Pacientul e măsurat oftalmologic (habar n-are dacă l-a văzut un medic, un asistent sau un tehnician), după care i se prezintă oferta de rame şi lentile din care urmeză să facă alegerea ochelarilor, evident, contra cost.
Interesant este că, dacă nu-și achiziționează ochelarii de la respectiva firmă, nu primește nicio rețetă.
„Nu scrie că eliberăm rețete!”, ne explică, scurt, doamna în halat alb care efectuează consultațiile la sediul PSD Argeș, despre care pacienții aliniați cuminți pe scăunelele de la ușă presupun că ar fi medic.
Dorim să-i aflăm identitatea și competențele. „Nu vreau să vă spun. Mă puteți obliga?”, răspunde femeia. După îndelungile noastre insistențe se recomandă: Ioana Toma, tehnician optometrist. Și ne explică algoritmul: „În momentul în care persoana respectivă dă comandă de ochelari, acesta e pur și simplu bonul de comandă. În momentul în care pot fi aduși ochelarii se primește rețeta cu dioptriile, cu bonul atașat cu parafa, cât la sută e corecția și ce alte probleme sunt”.
Femeia este și coordonatorul de vânzări al Lent Optik, cel puțin dacă ne luăm după contractele de vânzare cumpărare pe care doamna le încheie în numele firmei cu cei care sunt dispuși să cumpere ochelarii (rame și lentile) prin aceeași firmă care oferă consultațiile… gratuite.
Contractele pentru ochelari ale Lent Optik au numeroase clauze lipsă
Contractul propriu-zis (de vânzare-cumpărare în rate) ridică unele semne de întrebare. Cum nicăieri nu apare vreo adresă a firmei Lent Optik (informație necesară la o eventuală reclamație către OPC, din partea cumpărătorului, a cărei lipsă îngreunează orice revendicare privind drepturile consumatorului) îi cerem lămuriri reprezentantului de vânzări. Nu ne poate oferi adresa și ne trimite să căutăm acolo de unde am plecat – pe site – unde, desigur, lipsește acest… amănunt.
„Ciudat e că nu există nicio adresă a firmei pe contract. Iar firma nu e din Argeș. Nu e neobișnuit… dar dacă ar fi probleme, puțin probabil să putem ajuta clientul noi de la Argeș”, explică, pentru Jurnal de Argeş, Violeta Nedelcu, şeful OJPC Argeş, la o primă vedere a unui astfel de contract, cu plata în rate, transmis de redacţia noastră.
Cum şi de data aceasta contractele se încheie în afara spațiilor comerciale, mai exact la sediul filialei Argeş a PSD, contractele de vânzare-cumpărare ar trebui să poarte o serie de clauze, inclusiv cea privind penalităţile pe care le-ar avea de suportat Lent Optik dacă nu ar livra, spre exemplu, produsul la timp, dacă aceasta n-ar corespunde diagnosticului sau în alte situații ce s-ar putea constitui într-o culpă a vânzătorului, mai ales că „produsele care se fac pe comandă (cum ar putea fi lentilele de vedere) au regim special”, după cum precizează reprezentantul OPC Argeş. Nici vorbă de aceste clauze.
Managerul Lent Optik: „Nu ați venit dvs acum să faceți anchetă, după 10 ani”
Cel care coordonează businessul Lent Optik se simte lezat de interesul nostru referitor la lipsa clauzei privind denunțarea unilaterală a contractului și, mai ales, la adresa firmei.
„Dumneavoastră ați venit să faceți rău, că nu înțeleg?! Clienții au un număr de telefon (număr la care Jurnal de Argeș a înregistrat 8 apeluri fără niciun răspuns) și în situația în care nu vor să mai ridice ochelarii sună și bineînțeles că le dăm avansul înapoi și renunță la comandă. Cum funcționează? Oamenii care vor să-și dea comandă de ochelari își dau comandă de ochelari. Oamenii care vor să renunțe la ochelari renunță și cu asta basta. Nu ați venit dvs acum să faceți anchetă, după 10 ani de zile de când fac treaba asta. Să vă fie rușine!”, ne apostrofează Cosmin Istudora, managerul Lent Optik.
Dacă respectivele clauze care ar trage la răspundere Lent Optik la un eventual litigiu lipsesc, nu lipsesc în schimb clauzele care-l „taxează” pe client.
Cei care cumpără ochelari plătesc dobânzi mari dacă nu achită produsul la termen
„Dacă în termen de cinci zile de la termenul stabilit pentru plata contravalorii, începând cu prima tanşă, cumpărătorul nu îşi achită datoriile către vânzător, acesta va fi obligat la plata unor penalităţi de 5% pentru fiecare zi de întârziere din valoare sumei datorate, fără somaţii sau notificare, vânzătorul având dreptul să-şi ridice marfa neachitată de la cumpărător”, scrie în contract.
Dacă își mai primește sau nu avansul înapoi nu scrie niciunde. În plus, penalităţile de 5% pe zi sunt uriaşe dacă stăm să ne gândim că, la numai 10 zile de întârziere, clientul are de plătit, în plus, încă 50% din suma datorată, iar în 20 de zile, costurile sale practic se dublează.
Șerban Valeca: „Au discutat cu cei de la centru”
Conducerea PSD Argeș spune că habar n-are despre problemele pe care Lent Optik le-a avut de-a lungul anilor pe linie de protecția consumatorului și că discuțiile cu reprezentanții partidului s-au purtat la sediul central al PSD.
„Nu știam că au fost sancționați de OPC… De unde să știu? Ei ne-au contactat pe noi, ne-au cerut o locație unde să facă aceste consultații. Au discutat cu cei de la centru. E un program european… habar n-am despre ce contracte e vorba”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, senatorul Șerban Valeca, președintele PSD Argeș.
PSD Argeş nu are niciun contract pentru spaţiu cu firma care face consultaţiile
Am avut și noi curiozitatea să aflăm condițiile în care între PSD Argeș și Lent Optik a putut fi încheiat un contract pentru spațiul în care au loc consultațiile de la Pitești. Și… surpriză!
„N-avem niciun contract cu ei, le-am asigurat doar un loc unde să-și desfășoare consultațiile. Au dat telefon, ne-au spus avem un acord cu centrul (nr. sediul central al PSD) și vrem să facem aceste consultații… Am înțeles că au făcut asta și în alte județe, în Vaslui, în Buzău. Au zis că au nevoie de un spațiu pentru acești oameni…”, a mai declarat Șerban Valeca.
Poate că ar trebui amintit şi că, de la începutul anului, Autoritatea Electorală Permanentă s-a autosesizat în două cazuri în care firma Lent Optik efectua controale oftalmologice la sediul PSD Vrancea și PNL Mureș.
Și dacă tot vedem că PSD Argeș vrea ca oamenii să își verifice gratis vederea, le recomandăm și celorlalte firme de optică medicală din județ să vină la sediul partidului și să solicite să li se pună spațiul la dispoziție pentru consultații. Și asta pentru ca PSD Argeș să nu fie acuzat cumva că favorizează vreo firmă. În orice caz, pentru PSD Argeș e un risc după toate aceste consultații gratuite: acela ca la alegeri votanții să deschidă bine ochii…
Material realizat de Isabela Moiceanu, Alina Crângeanu şi Denis Grigorescu
0 Comentarii