Constantin Nicolescu, condamnat de Curtea de Apel București la 9 ani și 6 luni închisoare în Dosarul ”Căteasca”

de | 4.07.2014 08:34 | Dezvăluiri

# Grigore Dobre, patronul de la ”Zeus”, a primit și el 5 ani și 2 luni de închisoare # Rectorul Ionel Didea, singurul achitat # Sentința nu este irevocabilă, putând fi atacată cu apel. Curtea de Apel Bucureşti a dat astăzi verdictul în dosarul în care Constantin Nicolescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, a fost judecat pentru presupuse fapte de corupţie privind podul de la Căteasca. În acelaşi dosar, care conţine 82 de volume, au mai fost judecați Grigore Dobre, asociat şi administrator al firmei “Zeus” SA Piteşti, Ionel Didea, fost notar public, acum rector al Universităţii din Piteşti, Codruţa Lavinia Mercea, Mihail Gabriel Nicoară, Iuliana Mioara Pintilie, Sabina Elena Bocioacă, Aurelia Mirela Florescu, Dobre Cristina şi Olga Stancu, toţi funcţionari ai CJ Argeş, precum şi Ecaterina Pletoiu, asociat, administrator şi director al SC “Proiect Infra 2009” SRL Piteşti. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
Singurul care a scăpat de închisoare este rectorul Ionel Didea. Instanța l-a achitat pe acesta ”pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual prev. de art.289 VCP, întrucât fapta nu prezintă gradul de pericol social concret al unei infracţiuni. În temeiul art.181 alin.3 VCP rap. la art.91 lit.a VCP aplică inculpatului Didea Ionel sancţiunea mustrării”. În cazul restului inculpaților, instanța a fost necrușătoare. Trebuie spus că în cazul celor menționați mai jos au fost contopite mai multe pedepse.
Constantin Nicolescu a primit pedeapsa cea mai grea, de 9 ani și 6 luni de închisoare. Grigore Dobre, patronul de la ”Zeus”, a fost condamnat la 5 ani și 2 luni de închisoare.
Iată și celelalte pedepse:
# Nicoară Mihai-Gabriel -5 ani și 5 luni de închisoare.
# Mercea Codruța-Lavinia – 4 ani și 5 luni închisoare.
# Dobre Cristina – 4 ani închisoare
# Florescu Aurelia-Mirela – 4 ani închisoare
# Bocioacă Sabina-Elena – 4 ani închisoare
# Pintilie Iuliana-Mioara – 4 ani închisoare
# Pletoiu Ecaterina – 5 luni închisoare cu suspendare

Nicolescu, obligat să plătească daune materiale de aproape un milion de euro

Iar pedepsele nu se opresc aici. Curtea de Apel București a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român–prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală–reprezentată prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti şi îl obligă pe Constantin Nicolescu la plata sumei de 984.164,38 euro (în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii) către partea civilă, cu titlu de daune materiale, la care se adaugă majorările de întârziere, calculate de la data comiterii faptei şi până la achitarea debitului, potrivit Codului de procedură fiscală. Instanța a mai decis următoarele: ”Ia act că părţile vătămate Consiliul Judeţean Argeş şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nu s-au constituit părţi civile în cauză. În temeiul art.112 lit.e Cp dispune confiscarea sumei de 4.497.947,48 lei de la inculpaţii Nicolescu Constantin, Nicoară Mihail-Gabriel, Pintilie Iuliana-Mioara, Bocioacă Sabina-Elena, Mercea Codruţa-Lavinia şi Florescu Aurelia-Mirela. În temeiul art.112 lit.e Cp dispune confiscarea sumei de 4.973.065,75 lei de la inculpaţii Nicolescu Constantin, Dobre Grigore, Nicoară Mihail-Gabriel, Pintilie Iuliana-Mioara, Bocioacă Sabina-Elena, Dobre Cristina şi Stancu Olga. Respinge, ca nefondată, cererea de obligare a părţii responsabile civilmente SC Zeus SA la plata, în solidar cu inculpatul Dobre Grigore, daunelor materiale. Respinge, ca nefondată, cererea de luare a măsurilor asigurătorii cu privire la partea responsabilă civilmente SC Zeus SA. Menţine măsura sechestrului asigurător instituit prin ordonanţa nr.126/P/2010 din data de 7.01.2013 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie– Serviciul Teritorial Piteşti (vol.82, filele 161-170), cu privire la bunurile mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Nicolescu Constantin–până la concurenţa sumei de 984.164,38 euro (în echivalentul în lei, la cursul BNR, la data plăţii) şi 9.471.013,23 lei, Dobre Grigore–până la concurenţa sumei de 4.973.065,75 lei, Nicoară Mihail-Gabriel-până la concurenţa sumei de 9.471.013,23 lei, Mercea Codruţa-Lavinia-până la concurenţa sumei de 4.497.947,48 lei, Dobre Cristina-până la concurenţa sumei de 4.973.065,75 lei, Pintilie Iuliana-Mioara-până la concurenţa sumei de 9.471.013,23 lei şi Bocioacă Sabina–până la concurenţa sumei de 9.471.013,23 lei.”  
D.G.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii