Web Analytics

Consiliul Judeţean Argeş va finanţa realizarea unui centru de radioterapie la Spitalul Judeţean

de | 13.12.2017 19:37 | Politica si Administratie

01 SpitalulJudeteanArgesÎn baza unui acord încheiat între Ministerul Sănătății și Agenția Europeană pentru Energie Atomică de la Viena, toate achizițiile de echipamente de radioterapie realizate în baza Acordului cu Banca Mondială beneficiază de consultanță din partea experților acestei Agenții.

Astfel, în data de 11 decembrie, la Ministerul Sănătății a avut loc o întâlnire cu reprezentanții ministerului în vederea pregătirii vizitei experților Agenției Europene pentru Energie Atomică de la Viena la 8 unități medicale printre care și Spitalul Județean de Urgență Argeș, unități care urmează să fie dotate cu aparatură de radioterapie. În după-amiaza aceleiași zile, la Spitalul Județean de Urgență Argeș a avut loc vizita comisiei formată din dr. fizician Mihai Teodor Dumitrache – expert Fizică Medicală – Radioterapie în Ministerul Sănătății și domnii Primoz Strojan și Bozidar Casar, reprezentanți ai Agenției Europene pentru Energie Atomică de la Viena. Din partea Consiliului Județean Argeș și Spitalului Județean de Urgență la discuții au participat: dr. Anci Ionescu, ing. Aurelian Gheorghe, managerului spitalului Adriana Molfea și dr. radioterapeut Nicoleta Manea.

Locaţia aleasă este la Secţia de Oncologie

Această vizită vine în urma solicitării Consiliului Județean Argeș înaintată către Ministerul Sănătății în luna iunie 2017, urmând ca în baza raportului întocmit de comisia de experți Ministerul Sānātāții să demareze achiziționarea de aparate de radioterapie. La Secția de Oncologie s-a vizitat locația destinată pentru construcția unui Centru de radioterapie și au avut loc, de asemenea, discuții privind propunerea de proiect avansată de Spitalul Județean pentru acest obiectiv. Având în vedere numărul de locuitori precum și cazuistica cu care se confruntă județul – 17.700 de cazuri înregistrate, cu o medie de 2.200 cazuri noi în fiecare an – este necesară demararea construcției acestui centru de radioterapie. Se are în vedere și faptul că, pentru aproximativ 70% dintre bolnavi, se recomandă tratamentul cu radioterapie concomitent cu tratamentul cu citostatice și intervențiile chirurgicale.
Construcția buncărului ar urma să fie susținută din fonduri de la Consiliul Județean Argeș, iar dotarea cu aparatul de radioterapie de Ministerul Sănătății, printr-un program care are ca destinație alocarea de fonduri pentru aceste achiziții atât de necesare tratamentului afecțiunilor oncologice.
În urma analizării locațiilor din unitățile medicale, membrii comisiei stabilesc parametrii în care trebuie să se încadreze aparatura de radioterapie cu care ar putea fi dotate cele 8 centre din țară din cadrul unităților sanitare: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila București, Spitalul Clinic Colțea, Spitalul Județean Brașov, Spitalul Județean Argeș, Spitalul Județean Prahova, Spitalul Județean Mureș și Spitalul Municipal Timișoara.
De asemenea, Agenția Europeană pentru Energie Atomică de la Viena a acordat Ministerului Sănătății sub formă de granturi nerambursabile suma de 315.000 euro, care reprezintă 95% din finanțarea unui program de formare și pregătire profesională a echipelor de specialiști care lucrează în centrele de radioterapie.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii