Web Analytics

Consiliul Concurenței a amendat compania Transgaz cu 34,16 milioane lei

de | 10.12.2020 13:50 | Actualitate, Economie

Transportatorul naţional de gaze Transgaz a fost amendat cu 34,16 milioane lei de Consiliul Concurenţei, reprezentând 1,84% din cifra de afaceri totală realizată de companie în anul 2019.

”Transgaz informează asupra faptului că, Consiliul Concurenţei a comunicat către companie şi cătresocietatea de avocaţi, în data de 8 decembrie 2020, Decizia Consiliului Concurenţei nr. 43/11 august 2020, decizie ce prevede, în esenţăurmătoarele: constatarea încălcării de către Transgaz a dispoziţiilor art. 5 alin. (1) din Legea Concurenţei nr. 21/1996 şi a art. 101 din TFUE în calitate de facilitator al înţelegerii şi/sau unei practici concertate unice şi continue de împărţirea pieţei construcţiilor de conducte pentru transportul gazelor naturale şi lucrărilor conexe acestora din România, prin denaturarea procesului competitiv în cadrul a 8 proceduri de achiziţie publică organizate în anul 2011; sancţionarea Transgaz cu amendă în cuantum de 34.166.615 lei, reprezentând 1,84644% din cifra de afaceri totală realizată de întreprindere în anul 2019; obligaţia de a achita amenda în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei; posibilitatea de a ataca decizia în contencios administrativ”, arată un anunţ al companiei.

CITEȘTE ȘI…Comisia Europeană a adoptat o strategie anti-pandemie în lunile de iarnă

Această investigaţie se referă la acţiuni vizând modul în care s-au derulat proceduri de atribuire a unor contracte de achiziţie de lucrări derulate de Transgaz în perioada 2009-2011, deci înainte de implementarea managementului privat la Transgaz, conform prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare şi că nu există investigaţii ale Consiliului Concurenţei cu privire la licitaţii organizate de Transgaz în ultimii ani.

”Transgaz şi-a exercitat dreptul la apărare cu asistenţa şi prin reprezentarea de către societatea de avocaţi contractată conform prevederilor legale, respectiv a depus observaţii la raportul de investigaţie şi a argumentat în cadrul audierii în faţa plenului Consiliului Concurenţei. Având însă în vedere faptul că investigaţia declanşată de Consiliul Concurenţei a reprezentat un factor de risc asupra activităţii companiei, deoarece în cadrul acestei investigaţii societatea putea fi sancţionată prin aplicarea unei amenzi contravenţionale aplicată la cifra de afaceri, compania a constituit în anul 2019 provizion pentru acest potenţial litigiu. În considerarea celor de mai sus, Transgaz va întreprinde diligenţele necesare în raport cu cele prevăzute în decizia comunicată de Consiliul Concurenţeişi va demara fără întârziere toate demersurile legale de apărare a intereselor societăţii în raport cu această decizie”, mai arată compania.

CITEȘTE ȘI…STATISTICĂ ALARMANTĂ: Aproximativ jumătate de milion de români își caută un loc de muncă!

Transgaz a raportat în primele nouă luni un profit net de 204,79 milioane lei, în scădere cu 9% faţă de perioada similară din 2019, în timp ce veniturile din activitatea de exploatare au fost mai mici cu 7%, de 1,006 miliarde lei.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii