# În memoriul semnat și trimis președintelui Florin Tecău, Sofianu aduce grave acuzaţii conducerii CS Handbal Club Argeş, printre care deturnarea şi însuşirea ilegală a banilor publici primiţi din partea Consiliului Judeţean Argeş, finanţatorul echipei de handbal masculin
Un memoriu incendiar semnat de consilierul judeţean Narcis Sofianu a ajuns pe biroul preşedintelui CJ Argeş, Florin Tecău. Sofianu aduce grave acuzaţii conducerii CS Handbal Club Argeş, printre care deturnarea şi însuşirea ilegală a banilor publici primiţi din partea Consiliului Judeţean Argeş, finanţatorul echipei de handbal masculin. În memoriul cu pricina, consilierul judeţean Sofianu îi mai cere preşedintelui Tecău să dispună extinderea verificărilor privind colaborarea dintre CJ Argeş şi clubul sportiv şi să sesizeze în cel mai scurt timp organele de cercetare penală pentru recuperarea prejudiciului adus bugetului public al judeţului. Mai trebuie spus că, deşi materialul a fost înregistrat la Consiliul Judeţean pe 29 iunie a.c., până în prezent, consilierul judeţean Narcis Sofianu nu a primit niciun răspuns din partea instituţiei.
Aproape un miliard încasați pentru… decontarea alimentației suplimentare de efort
Pornind de la studierea unor documente de decontare aferente primei părţi a anului trecut, consilierul judeţean Narcis Sofianu a sesizat o serie întreagă de nereguli în actele clubului de handbal masculin susţinut financiar de Consiliul Judeţean. Prima ar fi încasarea de către CS Handbal Club Argeş a unei sume fabulose de 93.650 lei – adică aproape un miliard lei vechi – din decontarea alimentaţiei suplimentare de efort pentru sportivii echipei de seniori, printr-un referat întocmit de vicepreşedintele clubului, Georgianos Macri, în luna aprilie a anului trecut. Contrar însă Protocolului de colaborare cu CJ Argeş, sumele solicitate nu ar fi fost dovedite cu facturi, chitanţe sau ordine de plată, ci cu înscrisuri intitulate „listă avans chenzinal”. Neregulile însă nu se opresc aici. Printre beneficiarii indemnizaţiei pentru alimentaţia de efort plătită din bani publici sunt strecurate şi numele persoanelor aflate la conducerea clubului. Astfel, în calitate de „antrenori”, atât vicepreşedintele Georgianos Macri, cât şi preşedintele Alexandru Ionescu şi-au rotunjit lunar veniturile cu câte 3.000 de lei aferenţi alimentaţiei de efort. Mai trebuie subliniat faptul că, deşi are în jur de 62 de ani, preşedintele Ionescu a încasat pe alimentaţia de efort de trei ori mai mult decât majoritatea handbaliştilor, care au primit aproximativ 1.300 lei. Şi antrenorul echipei de seniori, Titel Răduţă, apare ca beneficiar al indemnizaţiei pentru alimentaţia de efort, cu 3.500 lei lunar.
Vicepreşedintele Georgianos Macri a primit dublă alimentaţie de efort: şi ca sportiv, şi ca antrenor
„Potrivit protocolului din 2012, HCJ nr. 51/2014 şi Legii nr. 350/2005 cu modificările şi completările ulterioare, nu este permisă folosirea banilor publici pentru achitarea unor datorii din anii precedenţi ai respectivului club privat de handbal. Ori, pe listele cu bani pentru «alimentaţia de efort» cei trei antrenori – Alexandru Ionescu, Georgianos Macri şi Titel Răduţă – apar că au încasat în luna aprilie 2014, pe lista de «avans chenzinal» sume considerabile de bani, aferente lunii decembrie 2013. Tot în acelaşi cadru se înscriu şi unele datorii ale clubului către DJST Argeş – conform referatului nr. 138/28.04.2014”, atrage atenţia consilierul judeţean Narcis Sofianu.
Şi tot din aprilie anul trecut datează alte două referate de necesitate întocmite de conducerea clubului de handbal, prin care solicită suma de 33.550 lei necesari pentru achitarea indemnizaţiei de efort a seniorilor pe timp de 4 luni, plus încă 6.800 lei pentru suplimentarea alimentaţiei de efort la aceeaşi echipă de seniori. Interesant este faptul că în acest ultim referat, vicepreşedintele Georgianos Macri, încasează o indemnizaţie de 700 lei, în lunile ianuarie şi februarie 2014, de această dată în calitate de sportiv. Şi asta în afara celorlalte avantaje specifice funcţiei de conducere pe care o deţine, cum ar fi cumpărarea combustibilului pentru autoturismul propriu, solicitând în acest scop decontarea a aproape 23 de milioane lei vechi, în total, numai în luna aprilie 2014.
Alexandru Ionescu, preşedintele Handbal Club Argeş, a închiriat clubului pe care îl conduce propriul apartament
Şi echipa de juniori pare a avea probleme cu decontarea alimentaţiei suplimentare de efort, un exemplu edificator constituindu-l turneul din 12 aprilie anul trecut, de la Alexandria, la care micuţii handbalişti au primit suplimente alimentare justificate cu un bon fiscal eliberat o săptămână mai târziu şi anexat referatului de decont întocmit de antrenorul de juniori Alin Oprescu. Printre cele câteva produse alimentare, pe respectivul bon au fost strecurate şi pastă de dinţi, prosoape de bucătărie şi hârtie igienică. Ba mai mult, referatele de decont întocmite de conducerea clubului sportiv sunt justificate cu diferite bonuri fiscale care atestă că banii publici ar fi fost folosiţi pentru cumpărarea unor băuturi alcoolice, ca de exemplu 72 de sticle de bere Timişoreana şi o sticlă de vodkă Stalinskaya (referat de decont nr. 173/10.05.2014), o sticlă de Johnnie Walker (referat de decont nr. 58/25.02.2014 – produse alimentare şi băuturi nealcoolice pentru protocol petrecere), delikat şi… ouă de ciocolată cu surprize pentru handbaliştii seniori.
Un alt aspect semnalat de consilierul judeţean Narcis Sofianu în memoriul său înaintat şefului CJ, Florin Tecău, este faptul că preşedintele CS Handbal Club Argeş, Alexandru Ionescu, obţine venituri frumuşele şi din închirierea propriului apartament către clubul de handbal pe care îl conduce. Pe 1 septembrie 2014, Alexandru Ionescu a închiriat Asociaţiei Handbal Club Argeş un apartament de 60 mp din Piteşti, pentru o perioadă de doi ani, până la data de 31 august 2016. Preţul închirierii imobilului cu destinaţia de locuinţă este unul destul de piperat, de 1160 lei lunar. De altfel, CS Handbal Club Argeş îi plăteşte preşedintelui Alexandru Ionescu inclusiv apa, gazul şi lumina, şi asta pentru că în contractul de închiriere e stipulat că chiriaşul are obligaţia de a achita lunar şi utilităţile.
Şeful CJ Argeş, Florin Tecău: „Curtea de Conturi nu a găsit nimic”
L-am contactat pentru un punct de vedere şi pe preşedintele Consiliului judeţean Argeş, Florin Tecău. Şeful CJ ne-a confirmat faptul că a primit memoriul consilierului judeţean Narcis Sofianu şi că verificările Curţii de Conturi a României nu au scos la iveală nimic ilegal în documentele CS Handbal Club Argeş. „Tocmai s-a încheiat controlul Curţii de Conturi. Sofianu poate să-şi dea cu părerea, dar el nu e specialist. O să îl chem mâine (n.red. miercuri, 8 iulie a.c.) să îi dau să citească raportul Curţii de Conturi, ca să vadă că Curtea de Conturi nu a găsit absolut nimic. O să comand şi un audit intern, ca să pună în ordine documentele clubului”, ne-a declarat preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău.
Iustina Harco-Burcea