Web Analytics
scris miercuri, 24.09.2014

Conservarea pajiştilor cu înaltă valoare naturală din Munţii Făgăraş

# Proiectul Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş – proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Asociaţia Munţii Făgăraş implementează proiectul Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş, proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu în cadrul Axei Prioritare nr. 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii. Situl de importanță comunitară Munții Făgăraș, împreună cu aria de protecție specială avifaunistică Piemontul Făgăraș, au fost declarate situri Natura 2000 în scopul perpetuării unei stări favorabile de conservare a 27 de tipuri de habitate naturale de interes comunitar, dintre care 5 prioritare, a 33 de specii de plante și animale, precum și a 25 de specii de păsări de importanță comunitară.
Plantele, resursa naturală regenerabilă de pe Pământ, au jucat un rol deosebit de important de-a lungul evoluției societății umane până în prezent, datorită multiplelor întrebuințări pe care le au. Diferențierea regională a florei și a vegetației a imprimat caractere de un anumit specific de care au depins în mod direct activitățile economice locale. Principalele funcții pe care pajiștile le îndeplinesc, atât fânețele, cât și pășunile, sunt funcția de producție, funcția de reglaj, funcția ecologică și funcția peisagistică.
Funcția de producție se găsește într-o strânsă legătură cu condițiile climatice și pedologice zonale, precum și cu tehnologia aplicată la cultura folosită. Pajiștile, pe lângă culturile furajere arabile, reprezintă o sursă importantă de hrană pentru animale, mai ales pentru rumegătoare, atât în perioada de pășunat, cât și în cea de stabulație. Pășunile și fânețele specifice Munților Făgăraș au o implicare directă și o influență semnificativă în calitatea vieții localnicilor, deoarece asigură nutriția unor efective sporite de bovine și, mai ales, de ovine.
Funcția de reglaj a pajiștilor se referă în mod deosebit la echilibrul microclimatului, formarea și protecția solurilor, la reglarea zgomotelor și a circuitelor biogeochimice. 
Funcția ecologică joacă un rol de suport pentru covorul vegetal și pentru menținerea asociațiilor floristice și faunistice, acestea formând ecosisteme aparte, vulnerabile în fața factorilor externi (ex. exploatare irațională, procese erozionale, fenomene climatice extreme). Pajiștile se constituie într-un factor de protecție a mediului înconjurător și de menținere a echilibrului ecologic, prin exercitarea funcțiilor de protecție a apelor, a solului, a atmosferei și a biodiversității.
De asemenea, paleta generoasă de culori și arhitectura morfologică deosebită a speciilor care împânzesc covorul vegetal al pajiștilor Munților Făgăraș, influențează în mod pozitiv calitatea turismului din țara noastră îndeplinind funcția peisagistică.
Patrimoniul agricol al siturilor Natura 2000 Munții Făgăraș și Piemontul Făgăraș ocupă 20% din suprafața de aproximativ 270.000 ha a celor două situri. Suprafața pajiștilor masivului făgărășan, inclusă în acest patrimoniu, însumează un total de circa 34.000 ha, aproximativ 80% dintre acestea fiind întâlnite pe versantul sudic. Astfel că, la nivelul județului Argeș, cele 20.968 ha de pajiști reprezintă un perimetru care deține un important potențial de masă vegetativă destinată nutriției bovinelor și, în special, a ovinelor deținute de către locuitorii teritoriului administrativ argeșean al SCI Munții Făgăraș.
În prezent, în cadrul proiectului Managementul integrat al celor două situri Munții Făgăraș și Piemontul Făgăraș, experții biologi derulează activități de colectare și cartare pe teren a datelor în ceea ce privește vegetația și evaluează starea de conservare a acestor habitate, corelând aceste date cu amenințările actuale și amenințările potențiale la care aceste două situri sunt sau pot fi supuse. Colectarea datelor din teren s-a realizat în vara acestui an și se continuă în toamnă făcându-se prin deplasări în zonele vizate, utilizând un elicopter, și prin interpretarea unor imagini satelitare de înaltă rezoluție. În urma colectării acestor date, vor fi stabilite măsurile adecvate de management în vederea refacerii, respectiv menținerii stării de conservare favorabile a habitatelor de pajiști. Toate aceste informații vor fi analizate pentru a fi introduse în planul integrat de management care se va realiza în scopul monitorizării și pe viitor a speciilor și habitatelor.
Ca urmare a realizării acestor studii de teren, experții au concluzionat că păstrarea acestei multifuncționalități a pajiștilor este esențială pentru menținerea unei stări de armonie între nevoile umane și conservarea biodiversității și că este oportună înlăturarea factorilor perturbatori. Acești factori sunt de natură antropică, iar suprapășunatul și subpășunatul; abandonul; împădurirea și supratârlirea reprezintă principalele cauze care au dus la degradarea pajiștilor masivului făgărășan.
Pentru refacerea și menținerea pajiștilor montane, principalele măsuri de bună practică recomandate sunt: asigurarea unei încărcături optime de animale pentru păscut, astfel încât să fie evitat suprapășunatul și subpășunatul; cosirea zonelor invadate de buruieni înaintea înfloririi acestora (în general, în luna iunie); respectarea cu strictețe a măsurilor de agromediu, în cadrul pajiștilor aflate sub angajament APIA.
Aplicarea unei gestionări integrate adecvate a întregului covor vegetal generează creșterea gradului de includere a agriculturii arealului făgărășean în structurile europene, amplifică potențialul turismului ecologic în cele două situri și, nu în ultimul rând, susține dezideratul mondial al unei dezvoltări durabile.
Pentru mai multe informaţii legate de siturile Natura 2000 Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş ne puteţi vizita la adresa www.fagaras-natura2000.ro

Conservarea pajiştilor cu înaltă valoare naturală din Munţii Făgăraş

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...