Web Analytics

Conferinţă de presă la ABAAV. Bogdan Gorunescu: „Sunt probleme vizavi de tot ce înseamnă staţie de epurare în Argeş”

de | 28.03.2019 12:56 | Politica si Administratie

Directorul general al Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea a prezentat marți, 26 martie, obiectivele de investiții ale ABAAV propuse pentru anul 2019 în județul Argeș. Unul dintre ele se referă la regularizarea râului Cotmeana, la Lunca Corbului, și a pârâului Vârtej, afluent al râului Cotmeana, în localitatea Băbana. De asemenea, este prevăzută și regularizarea pârâului Bascov, în amonte de confluența cu râul Argeș, la Bascov, Cotmeana și Drăganu, pentru protejarea a 10.000 de locuitori. Din programul pe acest an fac parte și lucrările de extindere, reparație și regularizare Valea Drăghici, în comuna Mihăiești, și regularizarea și consolidarea râului Vedița, în localitatea Vedea, dar și regularizarea pârâului Budeasa, în comuna Budeasa. Nu în ultimul rând, trebuie amintită punerea în siguranţă a Barajului Goleşti, o investiție începută tot anul acesta, în valoare totală de 8.492.229 lei.
Șeful ABAAV a vorbit și despre lucrările cuprinse în programul de gospodărire a apelor în anul 2019 în județul Argeș, recalibrări de râuri și pâraie, precum și întrețineri și decolmatări, amintind că o situație stringentă, care impune o intervenție cât mai rapidă, este cea a lacului de acumulare Prundu.

Verificări privind salubrizarea cursurilor de apă

În perioada 18 martie – 12 aprilie 2019, trei comisii mixte, formate din reprezentanţi ai ABA Argeş-Vedea, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Argeş, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Argeş și Gărzii Forestiere, desfășoară acțiuni de verificare a salubrizării cursurilor de apă. Echipele au ca misiune, printre altele, verificarea modului în care au fost realizate/întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale în localităţi; verificarea zonelor nesalubrizate de pe cursurile de apă unde s-au produs inundații în anul 2018 și stadiul măsurilor și lucrărilor de remediere realizate.
„Sunt probleme vizavi de tot ce înseamnă staţie de epurare, tot ce înseamnă canalizări şi, în special, în zona primăriilor. Şi vă spun cum am fost până acum în controale programate, o să facem şi controale neprogramate. Sper să nu mai găsim probleme ca până acum, pentru că toţi cei la care am fost în control au primit amendă (excepţie SC Edilul Câmpulung). Dacă vor să înţeleagă ceva cu amenda asta, bine, dacă nu, legea spune că, dacă ai încălcări sistematice, măsurile merg până la suspendare autorizaţiei pentru trei luni, urmată de sistarea activităţii”, a explicat Bogdan Gorunescu, director general ABAAV.
În privinţa acțiunilor de control desfășurate anul trecut, Inspecția Bazinală a Apelor a desfășurat 414 astfel de demersuri, din care 327 controale planificate și 87 controale neplanificate. În urma efectuării controalelor au fost aplicate amenzi în valoare de 475.000 lei și 21 de avertismente.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii