Web Analytics

Conferinţă finală de proiect european susţinută la Câmpulung

de | 27.04.2017 13:45 | Economie

18 proiect cense soare1Argeşul a găzduit săptămâna trecută întâlnirea internaţională finală a partenerilor proiectului „Economia circulară de la nord la sud în Europa – CENSE 2020”, un eveniment cu implicare din partea Asociaţiei „Comunitatea Montană Iezer Muscel”. Conferinţa publică cuprinzând prezentările tematice s-a desfăşurat la Câmpulung, iar semnarea Memorandumului de final al proiectului s-a realizat la Piteşti.

Proiectul „CENSE 2020” s-a derulat în cadrul unui parteneriat cu reprezentare din şapte ţări europene: Malta, Croaţia, Grecia, Italia, Olanda, Suedia şi România, partea română fiind reprezentată de Asociaţia „Comunitatea Montană Iezer Muscel” condusă de Leonard Soare. Finanţat în cadrul Programului „Europa pentru Cetăţeni 2014-2020”, proiectul a vizat, după cum ne-a declarat Ana Vorovenci, coordonator din partea CMIM, „crearea unei reţele de «Oraşe în tranziţia către o economie circulară», abordarea provocărilor legate de modelul lor de creştere, orientate pe o durabilitate a mediului şi subliniind conceptul de reutilizare, ca o viziune europeană comună de dezvoltare viitoare”.
Altfel spus, sensul unei dezvoltări durabile a societăţii europene poate fi dat de conştientizarea cetăţenilor în a reduce deşeurile şi în a le recicla în baza unui mod raţional de consum. Europa circulară propune zero deşeuri!
18 proiect cense soare2La Câmpulung, după cuvântul de bun venit al preşedintelui Leonard Soare şi al primarului Liviu Ţâroiu, au realizat prezentări tematice Gabriel Moiceanu, preşedintele Federaţiei Române a Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară pentru Deşeuri, Emilia Arrabito, de la Centru Euro-Mediteranean pentru Dezvoltare Sustenabilă SVIMED ONLUS Italia, Ivanka Milenkovic, manager al System EKOFUNGI Serbia, şi Joacim Rosenlund, lector universitar în Ştiinţe ale Mediului la Linnaeus University din Suedia. Memorandumul de încheiere a proiectului în cadrul căruia conferinţe s-au ţinut în toate cele şapte ţări a fost semnat vineri, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Argeş, urmând să fie transmis spre validare la Comisia Europeană, împreună cu un raport al activităţilor desfăşurate în perioada de implementare a proiectului. Câştigător CMIM al concursului cu un proiect privind gestionarea deşeurilor a fost echipa condusă de Traian Achim, expert în cadrul ADI SERVSAL Argeş.

Parteneriat cu comunităţi din toate ţările europene

După cum ne-a declarat preşedintele „Comunităţii Montane Iezer Muscel”, Leonard Soare, Asociaţia este implicată în acest moment în alte două proiecte europene. „Suntem parteneri la proiectul «Help Me», în cadrul Programului Erasmus+, alături de reprezentanţi din cinci ţări, tema constituind-o sprijinirea cetăţenilor în situaţii de urgenţă provocate de calamităţi naturale, dar şi la «Value the Voice of Citizens for Understanding Euroscepticism – VoicEU», cu participare la sesiuni de conferinţe în întreaga Europă”, ne-a spus preşedintele Soare. Iar un alt proiect la care „Comunitatea Montană Iezer Muscel” este aplicant împreună cu comunităţi din zece ţări europene se află acum în evaluare la Comisia Europeană.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii