Confederația Națională Cartel Alfa: ”Salariu minim EUROPEAN, nu precaritate!”

de | 17.08.2021 14:40 | Actualitate, Economie, Home

Confederația Cartel Alfa îi amintește premierului Florin Cîțu că, potrivit Legii 174/2020 stipulează, la calcularea salariului minim pe economie trebuie să se ţină, în mod principal, cont de coşul minim de consum. Sndicaliştii atrag atenţia că salariul minim este de 281 euro pe lună, în timp ce costul vieţii este de 572 euro pe lună.
”Guvernul continuă politica precarităţii. Îi ţinem pe lucrători pe salarii mici, menţinem salariul minim pe economie la un nivel jos, blocăm negocierile colective, iar apoi le vorbim doar de creştere economică. De creşterea economică se bucură însă doar cei puţini, doar oamenii capitalului. Omul cu un venit scăzut este silit să aleagă între a plăti facturile şi a asigura mâncarea necesară familiei”, au transmis sindicaliştii.
Potrivit acestora, lucrătorii români primesc o pondere mult mai mică din PIB la creea căruia contribuie: 38% din PIB revine muncii, mult mai puţin faţă restul UE unde, ïn medie, 47,8% din PIB revine remuneraţiei lucrătorilor;
”Totuşi, zilele trecute prim-ministrul a zis că ar trebui să legăm salariul minim de productivitate, nu de coşul minim. Reamintim acestuia că exista Legea 174/2020, în care spune clar că la calcularea salariului minim pe economie trebuie să se ţină, în mod principal, cont de coşul minim de consum. Salariul minim este de doar 281 EUR pe lună, în timp ce costul vieţii este de 572 EUR pe lună. Dacă vorbim de productivitate, trebuie să ţinem cont că nivelul productivităţii în România este ridicat, în timp ce salariile au rămas cu mult în urmă. Productivitatea muncii este de 65% din media UE, dar salariile lucrătorilor români sunt doar 28% din media UE”, adaugă Cartel Alfa.
Confederația face referire la o directivă pe salariul minim, discutată la nivel european, care ar asigura subzistenţa oamenilor.
”Totuşi, politicienii capitalului din România au fost foarte îngrijoraţi de această directivă, şi au anunţat obiecţii faţă de acesta. Pentru aceştia, important este să avem mână de lucru ieftină, nu bunăstarea poporului. Trebuie să reamintim prim-ministrului că în România nu doar companii, multinaţionale şi directori trăiesc. Aici se regăsesc oamenii muncii care au clădit tot ceea ce avem, oamenii, care în proporţie de 25%, câştigă salariul minim pe economie”, insistă sindicaliştii.
Cartel Alfa susține că salariul minim trebuie calculat în funcţie de coşul minim de consum lunar.
”Lunar, un român are nevoie în medie de 2.818 lei net pentru un trai decent. Salariul minim este aproape jumătate din acea valoare”, au transmis atunci sindicaliştii.
Premierul a afirmat, miercuri, că salariul minim sau orice alt vent ar trebui legat de productivitate, nu de valoarea coşului de consum, aşa cum cer sindicaliştii. ”Asta este ceea ce se întâmplă în economie şi aşa funcţionează peste tot în lume”, a precizat Florin Cîțu.

Acest articol este despre: bani,cartel alfa,economie,lucru,premier,salariu minim

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Editor și autor de content media, cu 9 ani de experiență în presa scrisă și online, autor a peste 10.000 de titluri publicate, specialist marketing, PR și social media. Absolvent licențiat al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

DGA Argeș: Activitate de prevenire
DGA Argeș: Activitate de prevenire

La inițiativa Consiliului Județean Argeș și în baza Protocolului de colaborare încheiat în anul 2021, între MAI – Direcția Generală Anticorupție și Consiliul Județean Argeș, ofițeri din cadrul Serviciul Județean Argeș au desfășurat, în data de 19.05.2022,  o...

UE: Reducerea rapidă a dependenței de combustibilii fosili din Rusia
UE: Reducerea rapidă a dependenței de combustibilii fosili din Rusia

Comisia Europeană a prezentat în ziua de 18 mai planul REPowerEU - răspunsul său la situația dificilă și la perturbările cauzate pe piața mondială a energiei, de invazia Ucrainei de către Rusia. Există două argumente principale în favoarea transformării urgente a...


Loading RSS Feed