Se știe de multă vreme că există boli cu caracter regional, cum este, de pildă, talasemia sau anemia mediteraneană. De asemenea, medicina statuează dintotdeauna importanța aspectelor genetice, consangvinitatea fiind o formă particulară datorată faptului că indivizii proveniți din căsătorii între rude apropiate au mai multe șanse să moștenească aceleași gene recesive de la ambii părinți.
Unele popoare au trăsături caracteriale mai violente decât altele
În țara noastră, medicul Constantin Lupu a fost primul care a publicat studii în acest domeniu despre neuropatia ereditară senzitivo-motorie, neuropatia cu cataractă congenitală și oftalmoneuropatia de Orșova.
În secolul nostru, cercetările au luat amploare la nivel global, iar țările avansate își permit deja medicina personalizată care include și exorbitanții biomarkeri genetici. Astfel, maladiile familiale sau ale unor comunități restrânse pot fi diagnosticate precoce și tratate cu maximă acuratețe. Făcând un glissando spre zona geopolitică, este evident faptul că unele popoare au trăsături caracteriale mai violente decât altele. De exemplu, deși în spațiul nostru geografic există un mit al “mâncătoriei” la nivel individual, Țările Române nu s-au războit între ele. Cu o excepție care întărește regula, pe vremea domnitorilor Matei Basarab și Vasile Lupu, când a existat un conflict incipient stins spontan prin fraternizarea armatelor celor două principate. La nivel politic, în țara noastră au existat perioade electorale incandescente în care societatea a fost divizată politic, ultima oară în perioada noiembrie 2024 – mai 2025, dar divergența de idei s-a rezolvat civilizat în cabina de vot.
Cele mai sfâșietoare scene se derulează nemilos tocmai între națiuni surori
Consecutiv pandemiei Covid, planeta clocotește de zăngănitul armelor. Asistăm parcă la un meci imaginar în care jucătorul cu nr. 19 a fost înlocuit cu un coechipier septuagenar blond în tricou roșu. Dacă ne uităm atent pe harta lumii, observăm cum în teatrele de operațiuni militare ale celei de-a treia conflagrații mondiale, cele mai sfâșietoare scene se derulează nemilos tocmai între națiuni surori. Cu mult înainte de secolul XX, națiunea rusă se constituia pe Nipru, iar primul tablou din expoziția ilustrată muzical de Modest Mussorgski este Poarta Kievului. În zilele noastre, Vladimir Putin publică Russie – Ukraine – Deux peuples frères și On the Historical Unity of Russians and Ukrainians. Așadar, Federația Rusă a intrat în Ucraina ca un big brother. Acum, cele două mari popoare slave creștin ortodoxe își dispută pe viață și pe moarte identitatea națională. Invazia Rusiei din 2022 a fost anticipată la o scară mai mică spre finalul secolului trecut în fosta Iugoslavie.
După ce a eșuat în a atrage Croația și Slovenia în conflict, dictatorul Slobodan Miloșevici s-a dezlănțuit asupra fraților bosniaci printr-o oribilă purificare etnoreligioasă care menține și acum Serbia izolată pe plan internațional. În Orientul Mijlociu, Israelul a ripostat prin lovituri letale asupra Hamas, Hezbollah și Iran, după ce zeci de civili au fost uciși mișelește de militanți șiiți. Popoare cu civilizații străvechi, evreii și persanii au, potrivit surselor paleotestamentare, o frăție paternă semită din Avraam. Patriarhul a avut ca fiu legitim pe Isaac – părintele evreilor, în timp ce Ismael – părintele arabilor, a fost făcut cu sclava egipteană Hagar. Interesant faptul că ambii au fost binecuvântați de Dumnezeu, dar au primit roluri diferite.
Genotipul în context fenotipic poate dezvolta boli și conflagrații armate
Ce alte războaie fratricide ar mai putea urma? Un atac al Coreei de Nord, deja antrenată în regiunea Kursk, asupra fraților superdezvoltați din Sud? Sau o ofensivă cu risc maxim a puscașilor marini chinezi asupra Taiwanului? Doamne ferește! În contrast, războaiele interetnice s-au rezolvat rapid și fără cruzime. Cu un aliat rus astenizat de interminabilul tie-break de pe Nipru, Armenia ortodoxă a abandonat enclava Nagorno-Karabah în fața azerilor susținuți frenetic de Turcia lui Erdogan. La fel și Serbia, a cedat cu prea multă ușurință Kosovo, noul stat luându-i fața și la integrarea europeană. Iar într-un orizont de câțiva ani, m-aș teme că Rusia, orbită de obsesia Go West din secolul trecut și epuizată de războiul cronic, va fi nevoită să cedeze la fel de facil Chinei și Japoniei teritorii din estul Eurasiatic îndepărtat. Așadar, în contextul conflictelor armate fratricide, națiunea noastră nu va avea cu cine să între în război atât timp cât relația dintre cele două state românești se va menține la standardul actual, iar Republica Moldova va reuși să intre în UE chiar în acest an. Iată cum genotipul în context fenotipic poate dezvolta boli și conflagrații armate.
Conf. dr. Adrian Tase
Citește și Inteligenţa artificială, creativitatea şi viitorul umanităţii. Un decalog IA
0 Comentarii