Web Analytics

Concursul de manager la Spitalul Câmpulung trece la nivelul următor: faza pe tribunal!

de | 30.05.2019 13:28 | Politica si Administratie

În ciuda aparenţelor, concursul de manager al Spitalului Municipal Câmpulung nu s-a încheiat odată cu desfăşurarea probelor propriu-zise, ba s-ar putea să se tranşeze în instanţă! Pe scurt, situaţia de până acum este următoarea: şi-au depus dosarele trei candidaţi, respectiv economistul Nicolaie Alexe, şeful serviciului Managementul Calităţii Serviciilor Medicale, informaticianul Ionuţ Bălan, şeful biroului Informatică – ambii din cadrul spitalului – şi juristul Pavel Mugurel Schiaucu, jurist al Consiliului Local al comunei Schitu Goleşti.

Program de contestaţii în week-end

Comisia de verificare a dosarelor a considerat că doar primul dintre ei întruneşte toate condiţiile pentru a putea participa la concurs, însă, în urma contestaţiilor depuse, o altă comisie a decis că şi ceilalţi doi au dreptul să concureze. S-a ajuns astfel la concursul propriu-zis, după prezentarea proiectelor şi după interviuri, punctajele obţinute fiind următoarele: Nicolaie Alexe – 9,16, Ionuţ Bălan – 8,46 şi Pavel Schiaucu – 5,71. Au urmat iarăşi contestaţii depuse de către cei respinşi, adică aceiaşi Bălan şi Schiaucu, iar comisia specială, conform regulamentului de organizare a concursului, era obligată să le soluţioneze în termen de 48 de ore de la depunere. Numai că această perioadă s-a nimerit să fie tocmai în week-end, atunci când unul din membrii comisiei, dr. Maria Păun, reprezentantul Direcţiei Sanitare Argeş, a intrat subit în concediu medical şi, neavând cine să o înlocuiască prompt, analiza contestaţiilor nu s-a putut face în termenul anunţat.
Luni, întrunit special, consiliul de administraţie al spitalului a decis prelungirea termenului de analiză a contestaţiilor. Ceea ce a încins şi mai tare spiritele, toţi candidaţii considerând că s-a încălcat astfel regulamentul şi ameninţând că, în cazul unui rezultat care să nu le fie favorabil, se vor adresa justiţiei!

Unul pleacă, trei îşi scot ochii să-i ia locul!

Poate că e interesant să-i prezentăm şi pe cei trei protagonişti.
Nicolaie Alexe, piteştean după domiciliu, a venit la spitalul câmpulungean în urmă cu 5 ani, reuşind să elaboreze, de la zero, documentaţia de acreditare a spitalului. A fost acuzat de către fostul manager, doctorul Grigore Stănescu, că urmărea să-i ia locul, iar angajarea lui a stat sub semnul suspiciunii, de vreme ce soţia sa, Mihaela Alexa, şef birou RUNOS la Direcţia de Sănătate Publică, era atunci chiar preşedinta consiliului de administraţie al Spitalului Municipal Câmpulung. A deţinut anterior funcţii de conducere la Fisc, la CEC, în asigurări şi în administraţia oraşului Mioveni.
La rându-i, ca informatician, mai tânărul Ionuţ Bălan nu trebuie confundat doar cu persoana care se ocupă de server şi de instalarea calculatoarelor şi a imprimantelor, căci, prin coordonarea programelor electronice specifice, este un foarte bun cunoscător al activităţii medicale şi a decontării acesteia. I se reproşează însă lipsa de experienţă în funcţii de conducere, fiind doar propriul său şef, de vreme ce ocupă şi o jumătate de normă tot în cadrul serviciului pe care îl coordonează, iar dosarul său de concurs a stârnit ample controverse, prima comisie considerând că diploma lui de absolvent de colegiu universitar cu o durată de numai trei ani nu ar fi suficientă pentru a acoperi cerinţa obligatorie de studii superioare de lungă durată.
Mai puţin se cunoaşte despre activitatea profesională a juristului Pavel Schiaucu, dar sunt unii care se îndoiesc că, venind din exterior, ar face faţă exigenţelor şi responsabilităţilor postului, dar mai ales relaţiilor, hai să le spunem complexe, din spital. Asta, evident, până la proba contrarie!
Probabil că n-ar fi existat nicio concurenţă dacă managerul interimar, economista Marinela Cristian, ar fi candidat, aşa după cum le promisese fostului manager, doctorul Stănescu, şi primarului Ţâroiu. Numai că, invocând motive personale, ea s-a retras, în mod surprinzător, în ultima clipă, preferând să-şi păstreze postul de director financiar-contabil, dar trezind astfel instinctele manageriale ale altora!

Controverse, ameninţări şi picanterii

Revenind însă la concursul propriu-zis, acesta a fost, de la bun început, proiectat parcă pentru a oferi interpretări de tot felul. Dincolo de contrazicerile despre studiile lui Bălan şi Schiaucu, regulamentul a fost elaborat destul de superficial, de unde şi efectele neaşteptate pe care le-a produs. De pildă, Pavel Schiaucu şi-a depus proiectul de concurs doar pe DVD, invocând, pe bună drepate, că regulamentul nu prevede forma în care să fie înaintat la spital. Cum secretarul comisiei de selecţie a dosarelor nu l-a deschis, ulterior s-a constatat că era gol, candidatul susţinând apoi că lucrarea i-ar fi fost ştearsă! Ca urmare, secretarul comisiei, consilierul local Manuel Zenovie, şi-a dat demisia, locul său trebuind să fie luat de către supleantul Victor Bână, numai că acesta plecase demult din legislativul local. Aşa că la comisia din spital s-a prezentat consilierul Gheorghe Sârbu, cel care i-a luat locul lui Bână, numai că el nu a putut prezenta nicio împuternicire, fie şi formală, că ar fi nominalizat în consiliul de administraţie al spitalului.
Au existat însă mulţi nervi, ameninţări cu demisii, suspiciuni de vicii de procedură şi chiar şi acuzaţii între candidaţi despre modul de obţinere a datelor despre spital pe care le-au utilizat în proiecte. Legalitatea prezenţei sau probitatea unor membri sau supleanţi ai comisiilor au fost puse la îndoială, invocându-se şi posibila stare de incompatibilitate în care s-ar afla una dintre persoanele examinatoare, care este subordonata soţiei lui Alexe. Atmosfera din spital a devenit astfel tot mai agitată, alimentată fiind de scenarii de tot felul, de bârfe, de răsturnările de situaţii şi de polarizarea medicilor şi ale restului personalului. Iar peste toate, nerespectarea termenului de soluţionare a ultimelor contestaţii i-a băgat iarăşi în priză pe concurenţi, toţi ameninţând nu doar cu justiţia, ci şi cu reclamaţii la DNA, Ministerul Sănătăţii, Corpul de Control al Guvernului şi aşa mai departe!
Rămâne de văzut dacă, pe baza proiectelor depuse şi a vizionării filmărilor prestaţiilor concurenţilor, comisia de contestaţii, atunci când se va întruni, va răsturna diferenţa de 0,7 puncte dintre Alexe şi Bălan, căci şansa ultimului clasat este doar să obţină anularea concursului. Până la aflarea ultimei decizii, doar ca simple picanterii, vă mai dezvăluim că Pavel Schiaucu a mai candidat la spital pentru un post de jurist chiar pentru serviciul Managementul Calităţii, fiind respins de către comisia de concurs prezidată de însuşi Nicolaie Alexe. Dacă ar fi fost admis atunci, ar fi fost coleg de birou, tot sub şefia aceluiaşi Alexe, cu soţia lui Ionuţ Bălan!
C.I.B.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii