Web Analytics
scris miercuri, 21.03.2018

Concurs pentru promovarea patrimoniului cultural din zona Argeş-Muscel

9 costume traditionaleSub egida Anului European al Patrimoniului, Centrul „Europe Direct” din cadrul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş organizează un concurs judeţean intitulat „Argeșul repovestit”, care își propune, în 2018, să aducă pe harta Europei elemente ale patrimoniului cultural argeșean.

Concurs pentru promovarea patrimoniului cultural din zona Argeş-Muscel

Concursul este adresat tuturor argeșenilor care sunt deținători de obiecte populare autentice sau posesori de fotografii vechi despre oameni și locuri din Argeș sau sunt păstrători de datini locale pe care doresc să le transmită mai departe. Scopul concursului este reprezentat de promovarea patrimoniului cultural din zona Argeș-Muscel în spațiul european. Acesta are 3 secțiuni, fiecare participant putându-se înscrie de maximum trei ori, indiferent de categoria aleasă:
Iată care sunt cele trei secțiuni: „Povești nescrise” (obiceiuri și tradiții argeșene); „Argeș: album de amintiri” (ilustrații, cărți poștale, diverse fragmente de jurnal, scrisori, documente care au circulat la începutul secolului al XX-lea) și „Zestrea bunicilor mei” (costume populare tradiționale din diferite zone argeșene).

Se vor da premii și pentru descrieri ale tradițiilor și obiceiurilor locale

La prima secțiune – „Povești nescrise” – fiecare persoană care dorește să participe trebuie să descrie, relevant și succint, în maximum o pagină A4 (Times New Roman 12, spațiere de 1,5) un obicei ori o tradiție locală, zona de proveniență și semnificația acesteia pentru locuitorii zonei respective. Este necesar ca participanții să își dea acordul că vor reda/prezenta obiceiul/tradiția în cadrul evenimentului organizat de Ziua Europei, în data de 9 mai 2018, la Biblioteca Județeană Argeș. Cei care nu pot participa la eveniment vor atașa înscrierii realizate un film de prezentare a obiceiului/tradiției din zona lor (filmul trebuie să fie original, grevat de eventuale drepturi de autor, să prezinte standarde calitative audio-video adecvate sau să fi fost încărcat pe youtube și să nu dureze mai mult de 3-5 minute).
Prezentarea, acordul sau filmul (după caz) trebuie trimise până la data de 31 martie 2018 la adresa de e-mail: europearges@gmail.com.
La a doua secțiune – „Argeș: album de amintiri” – se caută ilustrații, cărți poștale, diverse fragmente de jurnal, scrisori, documente care au circulat la începutul secolului al XX-lea (până în anul 1925) și care pot spune o poveste despre locurile și oamenii care au trăit pe meleagurile Argeșului și Muscelului. Documentele vor fi aduse la Biblioteca Județeană Argeș, la etajul I, la sediul Centrului „Europe Direct” Argeș.
În fine, la a treia secțiune – „Zestrea bunicilor mei” (costume populare tradiționale din diferite zone argeșene) – fiecare participant trebuie să descrie, în maximum o pagină A4 (Times New Roman 12, spațiere de 1,5) de când datează portul popular și să schițeze povestea lui. Este necesar ca participanții să atașeze o fotografie color a acestuia și să-și dea acordul că în perioada 1-9 mai 2018 vor expune costumul tradițional în cadrul unei expoziții organizate de Centrul „Europe Direct” în holul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş în perioada menționată. Prezentarea, acordul și fotografia color trebuie trimise până la data de 31 martie 2018 la adresa de e-mail: europearges@gmail.com.
Juriul va fi format din persoane specializate în conservarea și promovarea culturii tradiționale argeșene și va desemna cele mai frumoase costume populare.
Jurizarea și premierea vor avea loc în data de 9 mai 2018, de Ziua Europei. Pentru mai multe informații, puteți contacta Centrul „Europe Direct” din cadrul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș (strada Victoriei nr. 18), la următoarea adresă de e-mail: europearges@gmail.com.

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită