Web Analytics
scris joi, 03.04.2025

Concesiuni de exploatare prelungite pentru Holcim

Valabile începând cu anul 2000, două dintre licențele de concesiune acordate Holcim România SA au fost prelungite recent prin hotărâre de Guvern, după obținerea acordului de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, fosta Agenție Națională pentru Resurse Minerale. Actele vizează exploatări de la Boteni și Dragoslavele.

Concesiuni de exploatare prelungite pentru Holcim

În anul 1999 ANRM a acordat societății Cimus SA licență de concesiune pentru exploatarea zăcământului de gips în perimetrul Boteni. Licența a intrat în vigoare în anul 2000 și a fost preluată peste doi ani de Holcim, compania care preluase combinatul de ciment de la Câmpulung. Durata inițială de valabilitate a licenței a fost de 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani, lucru care s-a întâmplat prima dată în 2019 și acum, în martie 2025. Și se preconizează că această prelungire va influența pozitiv atât încasările de la bugetul de stat, prin plata redevenței și a taxei pe activitate minieră, cât și bugetul local al comunei Boteni, fiind vorba de sute de mii de lei pe an.
Și licența pentru exploatarea calcarului industrial și de construcție în perimetrul Mateiaș-Dealul Hulei-Dragoslavele fusese acordată în anul 1999, în aceleași condiții de valabilitate și perioade de prelungire. În acest caz, impactul pozitiv asupra bugetelor național și local este de milioane de lei pe an.

Exploatări diverse în Dragoslavele

Zona Mateiaș-Dragoslavele este una bogată în zăcăminte naturale. În afară de calcar, se exploatează și roci metamorfice, piatră de carieră, titular de licență fiind Cheresta Dâmbovicioara. Activitatea vizează o zonă de la poalele Mateiașului, aproape de satul dragoslăvean Valea Hotarului și de Lunca Gârtii, din Stoenești.
De-a lungul anilor s-a mai exploatat la Dragoslavele, pe râul Dâmbovița funcționând balastiere. Iar Mateiașul, cu zona Vârful Măgurii, este atractiv în plus pentru cei interesați de calcar industrial.
C.I.B.

Citește și La Spitalul Câmpulung a fost modernizat Compartimentul de Primiri Urgențe

Citește și 200 de elevi din Argeș și Vrancea vor beneficia de ateliere educaționale

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită