Boieri cu caftan, anteriu și iminei, jupânese și jupânițe cu rochii de catifea și pipiri de brocard, arnăuți înarmați „până în dinți” cu pistoale, iatagan, hanger și sabie au dat iama iastazi în conacul Goleștilor de la muzeul argeșean omonim. Nu, nu pentru a-l cuceri, ci pentru a readuce la viață epoca fanariotă, tema unui interactiv și însuflețit seminar. Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești a fost astfel gazda unui eveniment special care a adus în prim-plan aspecte inedite ale societății românești din epoca fanariotă, așa cum au fost ele surprinse de călători străini în Țara Românească și Moldova.









Călătorii francezi, de exemplu, au spus că toaletele și bijuteriile boieroaicelor din Valahia erau mai scumpe decât cele ale doamnelor de la curtea lui Napoleon. Și tot aceștia au notat, pentru posteritate, că viața țăranilor și, mai ales a țiganilor, încă robi, nu era la fel de „roz”. Ceea nu se putea spune despre cei care îi slujeau pe Golești, mai luminați și mai umaniști decât alte neamuri ale vremii!
Citește și Festival de teatru la Pitești. Imagini din spatele cortinei
Seminarul a reunit studenți și masteranzi de la Specializarea Istorie – Centrul Universitar Pitești (Politehnica București), coordonați de prof. univ. dr. habil. Claudiu Neagoe și specialiști din cadrul Muzeului Golești.
Atmosfera vremurilor de altădată a fost completată cu reconstituiri de costume istorice – ținute de jupanițe și boieri – prezentate de membrii Asociației Historia Renascita.
La eveniment au participat și elevii clasei a XI-a H de la Colegiul Național I.C. Brătianu din Pitești, care au descoperit istoria, altfel decât din manuale.
0 Comentarii