Web Analytics

,,COMPOZIȚIE” – lucrarea pictorului argeșean Theodor Aman: Exponatul lunii septembrie la Muzeul Județean Argeș

de | 1.09.2021 23:44 | Cultură, Actualitate

 

Muzeul Județean Argeș propune publicului o nouă prezentare din colecția sa, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, lucrarea de pictură ,,Compoziție”, tablou realizat de Theodor Aman.

Citește și: Coronavirus Argeș. 21 de cazuri nou confirmate și 2 decedați în ultimele 24 de ore

Theodor Aman s-a născut la 20 martie 1831, la Câmpulung, ca fiu al lui Dimitrie Aman, un negustor bogat, căftănit de Ioan Vodă Caragea la rangul boieresc de serdar.

Copilăria și-a petrecut-o la Craiova, unde a și făcut primele studii de pictură cu profesorul Constantin Lecca. Urmează cursurile Colegiului Sf. Sava din București, după care pleacă la Paris, unde se desăvârșește ca pictor, și unde în 1856, este boierit la rangul de pictor de domnitorul Barbu Știrbei. Întors în țară, a produs o adevărată revoluție în lumea artistică bucureșteană.

Alături de Tăttărescu a fondat Școala de Arte Frumoase, astăzi Universitatea Națională de Arte București, unde a fost director și prim profesor, Tăttărescu fiind numit al doilea profesor de pictură.

Contemporan cu generația pașoptistă, a fost unul dintre artiștii care au impus idealurile de Renaștere națională, în a doua jumătate a secolului al IX-lea.

Anul acesta, la 19 august, s-au împlinit 130 de ani de la moartea sa.

Citește și: Un vecin reclamă muzica de la nunţile şi petrecerile făcute la păstrăvăria fostului adjunct de la Poliţia Mioveni

Exponatul lunii septembrie poate fi vizitat de luni până duminică, între orele 9:00-19:00, în vitrina special amenajată în holul de la intrarea din Bulevardul Eroilor.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii