Web Analytics

Complicaţii pentru Tofan în procesul pentru deşeurile de la ARO

de | 18.07.2019 13:42 | Dezvăluiri

# S-a cerut schimbarea încadrării juridice

Se vor face doi ani de când au fost trimişi în judecată Vasile Tofan şi firma Global Eco Center Iaşi pentru problemele cauzate cu deşeurile de pe fosta platformă ARO, iar asta pentru că noul termen de înfăţişare la Judecătoria Curtea de Argeş a fost fixat tocmai pentru finalul lunii octombrie. Dar, dincolo de amânările cauzate de atitudinea experţilor judiciari, prelungirea stabilită de instanţă săptămâna trecută se datorează faptului că s-a cerut schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care procurorii au întocmit solicitarea de trimitere în judecată.

Nu a fost schimbat articolul de lege în baza căruia a intervenit acuzarea

Tofan şi firma sunt în continuare judecaţi pentru neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, faptă prevăzută de articolul 63, alineatul 1, litera b, din Legea nr. 211 privind regimul deşeurilor. Doar că schimbarea încadrării juridice vizează aşa-zisa unitate de infracţiune, în sensul că s-a propus luarea în considerare a faptei ca fiind săvârşită în formă continuă. Altfel spus, neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor legate de deşeuri s-a prelungit în timp după consumarea ca atare a primei acţiuni. În legătură cu acest aspect, cei acuzaţi au depus la dosar o cerere de respingere a schimbării încadrării juridice, iar la următorul termen, avocatul acestora, Codrin Andoniu, trecut de la Baroul Bacău la Bucureşti după scandalul CET Arad, va pune concluzii tot pe acest subiect.
Vasile Tofan a mai avut de a face cu o schimbare a încadrării juridice a faptei în procesul cu deşeurile de la Glina. El a scăpat de închisoare datorită faptului că a trecut de la incriminarea prevăzută de o ordonanţă privind protecţia mediului, la cea inclusă chiar în legea care vizează faptele pentru care este judecat acum la Curtea de Argeş.

Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii