Comisia Zonală a Monumentelor Istorice va analiza dosarul Închisorii Pitești la începutul lunii ianuarie

de | 16.12.2022 15:11 | Actualitate, Home

Dosarul de clasare ca monument istoric a întregului complex al închisorii Pitești s-a întors la autoritățile responsabile. Asta, după ce Institutul Național al Patrimoniului, care a preluat dosarul pentru definitivare, s-a arătat deschis în a colabora cu Memorialul Închisoarea Pitești care este deținătorul unei arhive complexe ce conține documente, hărți, studii, planuri și fotografii despre clădirea fostului penitenciar și despre victimele regimului comunist închise aici. Tocmai de aceea, dosarul ar putea fi argumentul forte în sprijinul ideii că întreaga clădire ar trebui să primească statutul de monument istoric de categoria A, de importanță națională, și nu doar partea care aparține Memorialului, clasată ca monument din 2009.

Citește și Guvernul a hotărât recunoaşterea Fundației ”Memorialul Închisoarea Pitești” ca fiind de utilitate publică!

Documentele au fost transmise Direcției Județene de Cultură Argeș care va prezenta cazul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, în ședința de la începutul lunii ianuarie 2023. Pasul următor după ședința comisiei, va fi ca dosarul să fie transmis la București, unde va aștepta parafa ministrului culturii.

Reamintim că Fundația Memorialul Închisoarea Pitești a readus în atenția publică, în luna octombrie, pericolul demolării unei părți din imobilul fostului penitenciar de la Pitești, funcțional în perioada comunistă și a solicitat, printr-o scrisoare deschisă, finalizarea clasării definitive a întregului complex al fostei închisori, compus din trei corpuri de clădire și două corpuri independente ale administrației penitenciarului din strada Negru Vodă, nr. 30, Pitești.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *