Web Analytics
scris luni, 07.10.2024

Comisia Europeană a identificat patru încălcări ale legislației UE de către România în luna octombrie

Comisia Europeană (CE) a identificat patru încălcări ale legislației UE de către România și poate iniția proceduri de infringement împotriva țării noastre, dacă nu se conformează obligației de a respecta aceste norme. Procedura formală ulterioară acestei constatări include notificări, avize motivate și, în cele din urmă, sesizarea Curții de Justiție. Dacă o țară nu se conformează deciziilor Curții, Comisia poate propune sancțiuni financiare.

Comisia Europeană a identificat patru încălcări ale legislației UE de către România în luna octombrie

CE a emis mai multe avertismente către România în luna octombrie a acestui an, din cauza nerespectării legislației Uniunii Europene în diverse domenii. România a fost acuzată de netranspunerea corectă a directivelor privind habitatele, introducerea restricțiilor la prețurile și exportul de energie electric și gaze și nerespectarea obligațiilor de raportare privind poluarea fonică.

Citește și: Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, deschide lista candidaților PSD Argeș pentru Parlament

Comisia Europeană a trimis scrisori de punere în întârziere pentru toate aceste deficiențe, acordând României două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare. Dacă România nu remediază problemele identificate, Comisia Europeană poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Pentru a răspunde solicitărilor Comisiei Europene și pentru a evita posibilele acțiuni legale pe care ignorarea acestora le va atrage, România trebuie să ia măsuri concrete în domeniile menționate.

Citește și: Vlad Gheorghe: „Depun plângere penală împotriva trompetei rusești Șoșoacă Diana”

În primul rând, legislația națională trebuie modificată pentru a asigura o protecție mai eficientă a habitatelor și speciilor din siturile Natura 2000. Aceasta implică menționarea explicită a necesității de a lua în considerare necesitățile ecologice ale habitatelor și speciilor la elaborarea planurilor de gestionare. De asemenea, România trebuie să extindă aplicabilitatea directivei privind habitatele și la cauzele de deteriorare sau perturbare care provin din afara siturilor protejate. În acest sens, adoptarea unor proiectelor de lege deja elaborate de țara noastră, dar neadoptate, este esențială pentru a evita procedura de infringement la acest capitol.

În al doilea rând, Comisia Europeană a solicitat României să elimine restricțiile impuse pe piața energiei electrice și a gazelor naturale. Aceste restricții, care includ contribuții obligatorii la fondul pentru tranziția energetică pentru anumiți producători de energie electrică și obligativitatea pentru producătorii de gaze de a vinde o parte din producție la prețuri fixe, contravin principiilor pieței libere și legislației europene. Eliminarea acestor măsuri și asigurarea unui mediu concurențial transparent pe piața energiei sunt esențiale.

Citește și: Casa de Pensii Argeș. Anunț privind trecerea la pensie pentru limită de vârstă

Pe lângă aceste aspecte, România trebuie să respecte obligațiile de raportare privind zgomotul, transmițând Comisiei Europene toate informațiile relevante privind hărțile acustice strategice, inclusiv datele despre expunerea populației la zgomot, aceasta fiind cea de-a patra neconformare a țării noastre la legislația europeană.

Nerespectarea acestor cerințe ar putea duce la inițierea unor proceduri de infringement împotriva României, cu posibile sancțiuni financiare. Toate aceste acțiuni trebuie finalizate în termen de două luni pentru a evita declanșarea procedurilor amintite, conform avocatnet.ro.

Citește și: Interzicerea mașinilor diesel. Decizie luată în Europa vineri, 4 octombrie: Nu renunțăm

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Dani Coman faţă cu reacţiunea…

Prin demiterea lui Dică de pe banca alb-violetă, Dani Coman a demonstrat că are sânge rece de președinte. Chiar declarația lui, din interviul...

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...