Comitetul permanent al Convenţiei de la Berna a votat în favoarea propunerii UE de a adapta statutul privind protecţia lupului de la „strict protejat” la „protejat”, modificarea urmând să intre în vigoare la 7 martie 2025, a anunţat marţi Comisia Europeană, într-un comunicat.
După 7 martie 2025, UE va fi în măsură să adapteze anexele corespunzătoare la Directiva privind habitatele. Comisia va propune o modificare legislativă specifică în acest sens, care va trebui să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliu.
Citește și: Cine este și cu ce se ocupă soțul Elenei Lasconi. Cum l-a cunoscut șefa USR pe Cătălin Georgescu
Lupul (Canis Lupus) rămâne doar specie protejată
Această modificare va oferi o flexibilitate suplimentară statelor membre în ceea ce priveşte gestionarea populaţiilor locale de lupi. În acelaşi timp, întrucât lupul va rămâne o specie protejată, măsurile de conservare şi gestionare ale statelor membre vor trebui în continuare să atingă şi să menţină un stadiu corespunzător de conservare.
Investiţiile în măsuri adecvate de prevenire a daunelor rămân esenţiale pentru a reduce prădarea animalelor. Comisia va continua să ajute statele membre şi părţile interesate în conceperea şi punerea în aplicare a unor astfel de măsuri prin finanţare şi alte forme de sprijin.
Pe baza unei analize aprofundate a statutului lupului în UE, Comisia a propus, în decembrie 2023, modificarea statutului de protecţie al lupului, care a fost apoi adoptat de Consiliu în septembrie 2024. Propunerea Comisiei a corespuns, de asemenea, poziţiei exprimate de Parlamentul European în noiembrie 2022.
0 Comentarii