Web Analytics
scris marți, 02.07.2024

Comisia Europeană dă undă verde pentru proiectul Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

Proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă a primit opinia pozitivă a Comisiei Europene în ceea ce priveşte aspectele tehnice şi de securitate nucleară, informează, marţi, Ministerul Energiei. Proiectul este derulat de compania de proiect Energonuclear, deţinută integral de Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN).

Comisia Europeană dă undă verde pentru proiectul Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

„Ministerul Energiei salută adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene cu privire la proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, în baza articolului 41 din Tratatul Euratom. Punctul de vedere a fost transmis părţii române la data de 1 iulie 2024 şi reflectă evaluarea realizată de Comisia Europeană – Directoratul General pentru Energie, în baza articolului 41 Euratom – cu privire la aspectele tehnice şi de securitate nucleară aferente proiectului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

În conformitate cu Tratatul Euratom, dezvoltatorii de proiecte nucleare au obligaţia de a notifica Comisiei Europene proiectele de investiţii în avans şi de a demonstra conformitatea cu cele mai înalte standarde de securitate nucleară. Energonuclear a notificat proiectul Unităţilor 3 şi 4 în luna mai 2023.

Citește și: Martori ai Parchetului într-un dosar de braconaj, doi vânători au fost suspendaţi pe trei ani din AJVPS Argeş!

Potrivit instituţiei citate, punctul de vedere al CE este rezultatul unor analize elaborate ale informaţiilor furnizate de partea română, al vizitelor pe amplasamentul CNE Cernavodă şi al discuţiilor tehnice care s-au purtat pe perioada a 13 luni. Pe baza evaluării realizate de Comisie, proiectul de finalizare a construcţiei Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă se aliniază obiectivelor Tratatului Euratom.

Punctul de vedere pozitiv este însoţit de o serie de recomandări uzuale pentru astfel de proiecte care vizează aplicarea corespunzătoare a cadrului Euratom în implementarea şi pe întreaga durată de viaţă a proiectului. Aceste recomandări vor fi implementate de către dezvoltatorul proiectului în etapele următoare. „Am afirmat de la începutul mandatului meu că susţin un mix energetic echilibrat, care să rezolve trilema energetică exact în această ordine: energie sigură, energie la preţ accesibil şi energie verde. Am dedicat resurse importante din primele 12 luni ale mandatului meu de ministru pentru a accelera programul nuclear al ţării noastre, care include retehnologizarea Unităţii 1, construirea SMR-urilor şi, deloc în ultimul rând, proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă. Astăzi Comisia Europeană confirmă progresele noastre şi construirea celor două noi reactoare trece în următoarea etapă”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în comunicat.

Citește și: Nicolae Ciucă: „În unanimitate, susținem desfășurarea alegerilor prezidențiale la termen!”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită