Comandantul Conea de la Penitenciarul Colibaşi, audiat ca martor în Dosarul Drogurilor

de | 4.07.2014 11:08 | Dezvăluiri

# Doi gardieni de la puşcărie, trimişi în judecată pentru trafic de stupefiante. A fost finalizată urmărirea penală în cazul drogurilor introduse în Penitenciarul Colibași, iar dosarul, instrumentat de Serviciul Teritorial Pitești al DIICOT, a fost trimis în judecată la Tribunalul Argeș. Cazul a făcut multă vâlvă în luna februarie a anului acesta, când printr-o acțiune fulger, polițiștii BCCO, Serviciul Antidrog, au descins la penitenciarul argeșean de maximă siguranță și la spitalul acestuia și au făcut percheziții la sânge atât deținuților, cât și angajaților instituției. În urma acestor operațiuni, au fost reținute mai multe persoane, la vremea aceea, printre care și patru gardieni de la Penitenciarul Colibași, ulterior doar doi dintre aceștia primind mandat de arestare. După primele estimări ce s-au făcut de către anchetatori, s-a transmis, printr-un comunicat de presă, că ar fi fost traficată o cantitate de peste 1 kg de heroină, în valoare de 100.000 lei, de către o grupare alcătuită din deținuți, gardieni, dar și persoane aflate în libertate. Din rețea fac parte interlopi cunoscuți în Capitală ca fiind importanți dealeri de droguri.

Comandantul Secției regim închis, Laurențiu Catana, spune că știa de la deținuți că subordonatul său introducea droguri și alte obiecte interzise în penitenciar

Întregul angrenaj judiciar s-a pus în mișcare la sesizarea făcută, pe 3 august 2012, de către Penitenciarul Colibași, după ce, urmare a unui denunț formulat de către un deținut, Mihai Căsăneanu, la unitatea de detenție s-a făcut o percheziție administrativă ce a dus la descoperirea,  într-o celulă a pușcăriei, a 152 de bile de heroină, ascunse chiar în salteaua denunțătorului, unde erau ținute spre păstrare de către ceilalți deținuți. Primele cercetări din dosar i-au indicat ca suspecți de înlesnirea introducerii drogurilor în pușcărie pe doi agenți de penitenciar, Gheorghe Adrian Georgescu, supraveghetor pe Secția a VI-a, și Ion-Cătălin Pașol, tot supraveghetor, dar pe Secția II. Pentru destructurarea rețelei, a fost folosit de către anchetatori un investigator sub acoperire și doi colaboratori cu identitate atribuită, aceștia din urmă fiind doi deținuți din penitenciar. Pe lângă traficul de droguri, agentului-șef de penitenciar Gheorghe Adrian Georgescu i se impută și luare de mită, dat fiind faptul că a pretins și primit de la investigatorul sub acoperire suma de 2.000 de lei, în schimbul procurării de heroină. Din probele administrate în dosar, a reieșit faptul că, o parte din banii primiți, 925 lei, au fost folosiți de către supraveghetorul Adrian Georgescu pentru cumpărarea a două televizoare. La o dată ulterioară, același supraveghetor a procurat de la investigatorul sub acoperire 26 de bile de heroină, pe care le-a introdus în penitenciar și i le-a livrat colaboratorului Marcel Golescu, iar pentru acest favor i-a pretins investigatorului sub acoperire suma de 2.250 lei. Potrivit rechizitoriului DIICOT, livrarea drogurilor s-ar fi făcut prin intermediul agentului de penitenciar Cătălin Pașol, supraveghetor la Secția E2 regim închis. Despre agentul-șef Georgescu, unul dintre martori, deținut în penitenciarul de maximă siguranță argeșean, a declarat că este de notorietate printre deținuți faptul că agentul-șef de penitenciar Adrian Georgescu le livrează deținuților droguri, telefoane mobile și alte bunuri interzise în penitenciar.

Supraveghetorul Cătălin Pașol a introdus în penitenciar trei telefoane mobile la prețul de 300 euro bucata

Supraveghetorului Cătălin Pașol, de la Secția II, i se impută faptul că în luna iulie 2012, ar fi procurat 5 grame de heroină pe care le-ar fi livrat deținutului Ion Mihai Florin, de pe secția sa, inculpat și el în dosar. După acest moment, Ion Mihai Florin împreună cu alți deținuți ar fi porționat heroina, în cambuza celulei, făcând din ea circa 200 de doze de heroină, pentru vânzarea către alți deținuți. Câțiva dintre martori, aflați în detenție la Penitenciarul Colibași, susțin despre agentul supraveghetor Cătălin Pașol că ar fi văzut când acesta i-a înmânat cele 5 gr de heroină deținutului Ion Mihai Florin și că ar cunoaște faptul că acesta, la solicitarea mai multor deținuți, ar fi introdus în penitenciar droguri și alte obiecte interzise și că ar fi cunoscut pentru așa ceva. Unul dintre martorii deținuți a afirmat că agentul Pașol i-ar fi introdus în penitenciar trei telefoane mobile la prețul de 300 de euro/telefon, iar această declarație este susținută și de interceptările convorbirilor telefonice dintre acest martor și alți deținuți. De asemenea, înregistrările camerelor de supraveghere video amplasate în penitenciar, conform rechizitoriului, contrazic susținerile agentului Cătălin Pașol, care declarase că nici măcar nu a intrat în celula unde s-a făcut porționarea drogurilor. Comandantul Secției E2 – regim închis, Catana Laurențiu, șeful lui Pașol, a susținut în fața procurorului de caz că mai mulți deținuți, inclusiv denunțătorul, i-ar fi semnalat faptul că subordonatul său, agentul-șef de penitenciar Pașol Ion-Cătălin introducea droguri și alte obiecte interzise în incinta secției.

Heroina era adusă în pachete de țigări

După cele petrecute în anul 2013, ulterior, pe 24 februarie a.c., „inculpatul Pașol Ion-Cătălin împreună cu martorul Fleșer Vasile Auraș au primit de la martorul Preda Ionel două pachete de țigarete, într-unul dintre acestea aflându-se și 26 de doze de tip bilă de heroină (droguri substituite), înmânate acestuia din urmă de către inculpatul Georgescu Gheorghe-Adrian pentru a-i fi transmise astfel colaboratorului Golescu Marcel. Cele două pachete de țigarete, dintre care unul conținea 26 de bile de heroină (droguri substituite) i-au fost livrate colaboratorului Golescu Mihai de către martorul Fleșer Vasile Auraș”, arată rechizitoriul procurorului DIICOT. Agentul supraveghetor Cătălin Pașol a negat toate acuzațiile ce i s-au adus. Deținutul Ion Mihai Florin, inculpat și el în dosar, spune că vindea drogurile cu 100 lei/doză sau un cartuș de țigări/doză.
Gheorghe Nicolae, zis „Nicu Cocalaru”, deținut în Penitenciarul Colibași, l-a contactat pe colaboratorul cu identitate atribuită Marcel Golescu, pentru a-i propune să-i livreze droguri pe care să le vândă celorlalți deținuți din pușcărie. Pentru asta, i-a cerut să trimită o persoană de încredere în București, unde să se întâlnească cu concubina sa, Ion Maria Ramona, zisă „Căloaica”. După ce pe numele acesteia a fost depusă, la un oficiu poștal din Pitești, suma de 730 lei, reprezentând contravaloarea a cca 5 gr de heroină, investigatorul sub acoperire s-a dus, pe 24 mai 2013, la întâlnirea din București cu concubina lui „Nicu Cocalaru” și a primit drogurile. În mod similar s-a desfășurat o altă tranzacție cu heroină pe 25 iunie 2013, pentru 5 gr de heroină, la 600 de lei, droguri ce urmau a fi introduse în penitenciar de către supraveghetorii inculpați. La fel ca „Nicu Cocalaru”, adică folosind același mod de operare, a procedat un alt interlop bucureștean, Lazăr Gheorghe, zis „Bebe Ursaru”, acesta din urmă fiind cunoscut ca cel mai important dealer de heroină din Vitan, Dristor și Ferentari, din Capitală, deținut și el la Colibași. Investigatorul sub acoperire s-a întâlnit, în București, cu concubina lui „Bebe Ursaru”, Constantin Fănuța, de la care a luat 10 gr de heroină, la 2.000 de lei și, ulterior, încă 5 gr la 1.500 de lei, ultimele înmânate într-un pachet de țigări Dunhill, sub formă de bile. Tot pe același modus operandi au mers și frații Vasilescu Cristian și Vasilescu Emil Marian, când au vândut investigatorului sub acoperire 26 de doze de heroină la 900 de lei.

Toată conducerea Penitenciarului Colibași, citată ca martor în instanță

Pentru soluționarea cu celeritate a cauzei, impusă mai ales de starea de arest preventiv a inculpaților, în ce-l privește pe Catana Laurențiu, comandantul Secției E2 – regim închis s-a făcut disjungere și s-a întocmit un alt dosar, pentru a se continua urmărirea penală și a se administra și alte probe.
Prin rechizitoriul din 20 iunie, au fost trimiși în judecată cei doi agenți de penitenciar, Georgescu Gheorghe-Adrian și Pașol Ion-Cătălin, primul pentru două infracțiuni de trafic de droguri de mare risc și tot două de luare de mită, iar cel de-al doilea pentru două infracțiuni de trafic de droguri de mare risc. Tot pentru trafic de droguri de mare risc au fost trimiși în instanță și Gheorghe Nicolae, Lazăr Gheorghe, Constantin Fănuța, Ion Maria Ramona, pentru forma continuată a acestei infracțiuni, săvârșite în stare de recidivă. În ce-l privește pe denunțătorul Mihai Căsăneanu, cauza s-a clasat, acesta având doar calitate de martor în dosar. Dosarul drogurilor de la pușcăria Colibași va aduce în instanță, în calitate de martor, toată conducerea instituției de detenție, în frunte cu comandantul Emanuel Conea.
Adriana Gândilă

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii