Web Analytics
scris joi, 03.10.2024

Codul Rutier. Ce lumini trebuie aprinse pe timpul zilei

Codul Rutier. Ce lumini trebuie aprinse pe timpul zilei

În România, toți șoferii care circulă pe drumuri publice au obligația de a circula cu luminile aprinse.

Poliția rutieră a subliniat importanța folosirii corespunzătoare a luminilor de ceață și a celor de întâlnire pentru a asigura siguranța pe drum atunci când vizibilitatea poate scădea sub 50 de metri.

„Recomandăm conducătorilor auto să circule cu viteză redusă, sporind atenția la volan, asigurându-se foarte bine înainte de schimbarea direcției, să evite efectuarea de manevre riscante, să folosească în mod corespunzător luminile din dotarea autovehiculelor și sistemele de dezaburire și să mărească distanța de siguranță dintre autovehicule!”, a precizat centrul InfoTrafic, citat de evz.ro.

Ce prevede Codul Rutier despre luminile de ceață

Codul Rutier specifică clar că luminile de ceață trebuie utilizate exclusiv în condiții de vizibilitate redusă, cum ar fi ceața densă, ninsoarea abundentă sau ploaia torențială. Scopul acestor lumini este de a crește vizibilitatea autovehiculului în trafic, astfel încât să fie observat de la o distanță mai mare, prevenind posibile accidente.

De asemenea, este important ca luminile de ceață să fie oprite imediat ce condițiile meteo își revin, pentru a nu deranja ceilalți participanți la trafic. Folosirea excesivă sau incorectă a luminilor de ceață poate orbi șoferii din spate sau din sens opus, crescând riscul de accidente.

Citește și Cisterna răsturnată în Ciofrângeni a blocat un sens de circulație

Luminile de zi sau faza scurtă, ce trebuie să aprinzi?

Codul Rutier a fost actualizat în 2023, introducând noi obligații pentru șoferi referitoare la utilizarea luminilor.

„În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”, se precizează în Legea 168/2023.

Este esențial este ca cel puțin un set de lumini să fie activat pentru siguranța circulației. Șoferii care nu folosesc luminile de zi (DRL) sau faza scurtă pot fi sancționați cu 4 până la 5 puncte de amendă.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevazută în clasa a II-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației ce revine conducătorului de motocicletă sau moped de a avea în funcţiune, în timpul zilei, luminile de întâlnire în circulaţia pe drumurile publice;”, stabilește Art. 100 (11) din Codul Rutier.

Citește știrea mai departe pe evz.ro.

Citește și Se verifică pensiile. Câți români trebuie să dea bani înapoi

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită