Web Analytics

CNSC a respins contestaţiile celor cinci asfaltatori

de | 20.09.2018 14:00 | Dezvăluiri

# Cutremur în dosarul constructorilor din Piteşti investigaţi de Consiliul Concurenţei

De aproape o lună și jumătate, Consiliul Concurenței investighează o licitație din Pitești. Și asta deoarece există suspiciuni că cinci asfaltatori ar fi făcut o înțelegere între ei pentru eliminarea concurenței. Și totul pentru a câștiga lucrări de asfaltare a 13 străzi, în valoare de 5,6 milioane lei, bani puși la bătaie de Administrația Domeniului Public Pitești.
Trebuie spus că toate cele cinci firme investigate în prezent de Consiliul Concurenței au contestat anularea licitației pentru cele cinci loturi la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Pe 14 septembrie, CNSC a respins însă pe fond toate cele cinci contestații făcute de Selca, General Trust, Construct Steel Market, Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă și Comesad.
Legat de respingerea contestațiilor, Cristian Hideg, prim-vicepreședinte al CA de la Selca, ne-a declarat: „Nu vom ataca respingerea contestației. Procedural, mai exista o cale la Curtea de Apel Pitești. Nu am alte comentarii de făcut”.
Am încercat să luăm legătura și cu managerii de la Comesad, Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă și General Trust, însă aceștia nu au putut fi contactați telefonic.

Sorin Apostoliceanu: „De obicei, firmele licitează la 60-80% din preţ. De data aceasta, cei cinci au licitat la 100% din preţ”

Viceprimarul Sorin Apostoliceanu a confirmat ceea ce “Jurnalul de Argeș” a scris încă de la începutul investigației Consiliului Concurenței, și anume că cele cinci firme participante la licitație au licitat la prețul maximal. Anularea licitației și investigația declanșată de Consiliul Concurenței blochează, practic, orice fel de lucrare la cele 13 străzi din oraș.
„Din păcate, noi suntem blocați cu aceste străzi. Nu mai avem voie nici măcar să le reparăm, nu mai avem voie să le facem nimic. Erau cele mai importante investiții ale noastre și ne-au blocat total”, spune Sorin Apostoliceanu.
Viceprimarul Piteștiului ne-a declarat privind indiciile ce au dus la anularea licitației că „erau cinci loturi și la toate cinci erau aceleași asocieri de firme și la fiecare lot era un alt lider. Din afară, puteai să te gândești că s-au înțeles între ei. Dacă fiecare firmă licita separat, puteau să se lupte între ele și să dea prețuri cât mai mici. Or, prețurile au fost maximale la toate cele cinci loturi. Peste tot s-a licitat cu prețul maxim. Noi, la toate licitațiile noastre, ajungeam să facem lucrările cu 70-80% din sumă, nu cu 100%. De obicei, firmele licitează la 60-80% din preț. De data aceasta, cei cinci au licitat la 100% din preț. A fost un detaliu neobișnuit, ca și asocierea dintre firme. Am decis anularea licitației, ca să nu fim acuzați de altceva. Era un risc inerent”.
Ancheta Consiliului Concurenței privind cele cinci firme din Pitești – General Trust Argeș SRL, Comesad Drumuri SRL, Selca SA, Construct Steel Market SRL și SC Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă SRL – va dura cel puțin un an. Asta și pentru că, în cazul în care firmele vor fi găsite vinovate, amenzile sunt foarte mari, putând ajunge până la 10% din valoarea cifrei de afaceri.
Revenind la licitația organizată de ADP Pitești, trebuie precizat că lucrările au fost împărțite în cinci loturi, iar la patru dintre cele cinci loturi aceleași cinci firme în asociere au depus oferte, singura diferență fiind în ceea ce privește firma lideră de asociere.
Denis Grigorescu

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii