# „Pariați pe UE: Balcanii și Europa Împreună”- seminar derulat la Subotica, Serbia, la care a participat și o delegație condusă de consilierul județean Leonard Soare, președintele Comunității Montane Iezer Muscel
În perioada 31 august-2 septembrie, în Voivodina, la Subotica, cel mai nordic oraş al Serbiei, situat la graniţa cu Ungaria, s-a derulat proiectul european „Pariați pe UE: Balcanii și Europa Împreună: Oportunitate pentru o nouă experiență spre Uniune!”, un proiect care include 19 parteneri din 12 ţări din Europa, şapte fiind din Balcani. Printre parteneri s-au aflat organizaţii neguvernamentale şi municipalităţi din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Italia, Croaţia, Muntenegru, Malta, Slovacia, aplicantul fiind Asociaţia Agenţiilor pentru Democraţie Locală în care Comunitatea Montană Iezer Muscel, parteneră a proiectului, este membră. Astfel, din Argeş a plecat o delegaţie a CMIM, condusă de preşedintele Leonard Soare.
Proiectul „Pariați pe UE: Balcanii și Europa Împreună: Oportunitate pentru o nouă experiență spre Uniunea Europeană”, care se derulează până în 2016, reprezintă o platformă imparțială pentru schimburi de experiență, reflecții, dezbateri și acțiuni pentru viitorul Europei vizând formarea unei rețele de ambasadori ai motto-ului „Uniți în diversitate”. Partenerii proiectului „Pariați pe UE” vor juca rolul de supervizori pentru viitorul UE, asumându-și integral responsabilitățile lor în construirea UE și funcționând ca „multiplicatori” în propriile lor comunități, în scopul de a angaja în acest context o gamă largă de părți interesate: cetățeni, organizații ale societății civile, organisme și instituții publice etc.
Condusă de președintele Leonard Soare, cel mai vechi consilier județean din Argeș, Asociația „Comunitatea Montană Iezer-Muscel” a luat naștere în anul 2008, unul dintre obiectivele propuse și realizate de la înființarea sa și până acum, fiind stabilirea de legături între localitățile din România și localități din alte state membre UE, cu care s-au elaborat până în prezent proiecte comune, creându-se legături solide cu efecte benefice în rândul tuturor partenerilor. Prin participarea la proiecte derulate în cadrul programelor „Europa pentru Cetățeni” și „Programul de Învățare pe tot parcursul vieții”, CMIM a stabilit relații cu comunități similare din Italia, Irlanda de Nord, Republica Irlanda, Bulgaria, Letonia, Malta, Franța, Suedia și Spania, punându-se astfel bazele unui parteneriat viabil și de lungă durată.
Dezbaterile privind problemele generale și specifice ale acestor comunități a impus necesitatea elaborării unor proiecte comune, de la care se așteaptă obținerea unor efecte durabile și eficiente. Membrii asociației au fost implicați în organizarea de ateliere, seminarii de formare la nivel internațional și evenimente ce au promovat principalele probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană și anume: incluziunea socială, dezvoltare durabilă și turism, protecția mediului, sport, artă, cultură, tineret etc. CMIM este, din anul 2012, membră a ALDA, alături de care, și împreună cu parteneri din peste 20 de state ale lumii, derulează mai multe proiecte cu finanțare europeană.
A.C.