Taxa pe stâlp urmează să fie modificată printr-un OUG al Guvernului care este pus în dezbatere la Ministerul Finanțelor. Se vor stabili astfel două cote de impozit diferit, dar se aduc și clarificări importante.
Deși taxa pe construcțiile speciale, cunoscută popular drept „taxa pe stâlp” a stârnit controverse în trecut, iată că s-a revenit la ea. Mai exact aceasta va reprezenta 1% din valoarea netă pentru sectorul privat și 0,5% din valoarea istorică pentru construcțiile publice. Doar că pentru mediul de afaceri reintroducerea ei este o provocare.
Citește și: Pompier argeșean cu suflet mare. Înger pentru fetița rănită în accidentul din Vlădești
Asta pentru că e necesară o adaptarea contabilă și fiscală la noile reguli. Pe de altă parte necesită o reevaluarea a strategiilor de investiții în infrastructură, într-un climat în care fiscalitatea devine tot mai complexă. „Este o reglementare care ia în considerare atât necesitatea eficienței colectării, cât și feedbackul primit din partea sectoarelor economice”, a spus ministrul Finanțelor. Diferența dintre sectorul public și sectorul privat la impozitare vine în urma solicitărilor din mediul de afaceri. Acesta a cerut ca impozitul să nu fie calculat pe valoarea brută a construcțiilor, ci pe cea netă.
Clarificări legale
Cât privește construcțiile speciale acestea includ o varietate largă de structuri care nu sunt clădiri în sensul tradițional. Este vorba despre rețele electrice, conducte de gaze, turnuri de telecomunicații, sonde petroliere, silozuri și alte infrastructuri tehnico-edilitare. Pe lângă impozitarea diferită, noua reglementare aduce și clarificări. Se va stabili o bază impozabilă pentru construcțiile utilizate prin contracte de concesiune, închiriere, asociere în participațiune sau alte forme juridice.
Există reguli clare pentru cei care înființează firme sau își încetează activitatea în cursul anului. Impozitul se va aplica doar construcțiilor aflate pe teritoriul României. Mediul de afaceri nu este încântat de modificări pe care le consideră o supra taxare. Reintroducerea acestei taxe vine în contextul în care se dorește o consolidare bugetară în România. Mai ales că aceste clădiri nu se pot reloca, deci constituie o sursă fixă de venit.
0 Comentarii