„De voi tăcea, pietrele vor vorbi”
Într-o atmosferă înălțătoare, cu o încărcătură duhovnicească deosebită, a avut loc sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii” la „Fântâna de leac“, cum e cunoscută de locuitorii satului Colibași, actualmente zona de picnic Făget. Așa cum am cunoscut acest Izvor de leac, ce datează de peste 170 de ani, odată cu punerea temeliei Bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel” Colibași, ca fântână binecuvântată și făcătoare de minuni.
Legenda spune că la acest izvor un orb s-ar fi spălat și și-a căpătat vederea, la fel un surdo-mut, bând din apa fântânii și-a recăpătat graiul și auzul. Batrânii au păstrat vie această lucrare sacramentală prin tradiție. În izvorul de la Armeneasa, așa cum avem în analele Bisericii Vieroși, s-a păstrat o credință ziditoare și miraculoasă a acestei ape. Niciodată ea nu a secat. Din acest izvor s-au adăpat zeci de ani vitele localnicilor, păstori de animale, din Colibași și Vieroși.
După revoluția din 1989 s-a trecut la altă organizare împreună cu un grup de credincioși ai parohiei, așa cum își amintește Rică Onel Pantilie de cei care au depus efort în amenajarea fântânii cu tubul de piatră, pentru a nu mai introduce vasele să tulbure apa; cu sfânta cruce ca mărturie de credință pentru cei ce au împodobit-o și scrierea numelui lor ca mărturie de veghe pentru cei ce vor lua apa sfințită în ziua de „Izvorul Tămăduirii”.
Putem aminti numele câtorva familii scrise, în amintirea lor, cum ar fi: Purdel, Mănescu, Tănase, Tinca, Barbu, Pătrașcu, Frâncu, Mihăilă, Andrei Constantin, Buduruși, Ciobanu, Savu, Racoviceanu, Stanca, Dulămoiu și Stoica Ion, care împreună cu dascălul Ciobanu Nicolae și cu subsemnatul am amenajat acest loc devenit sacru prin rugăciunile înălțate în ziua de Izvorul Tămăduirii. La vremea aceea, fostul primar Vasile Costescu și Consiliul Local de atunci, împreună cu colonelul Dumitru Voiculescu, au amenajat scările și masa unde se oficiază sfințirea apei în Săptămâna Luminată, în vinerea de Izvorul Tămăduirii.

Și în acest an, credincioșii, locuitori ai orașului Mioveni, s-au adunat la această sărbătoare alături de preoții Mădălin și Laurențiu Pufu, de la parohia „Sf. Apostoli Petru și Pavel” de la Colibași și de noul primar, Aurel Costache, împreună cu viceprimarul Țurlea și cu o parte din consilieri, și au participat la o slujbă înălțătoare, printr-o cântare comună în mijlocul naturii, mulțumind Domnului și Maicii Sale pentru toate câte ne-a dat nouă. Prin sărbătoarea acestei zile și prin rugăciunile speciale ale Paștelui anului mântuirii 2025, am chemat alături de cler și credincioși mila lui Dumnezeu și a Maicii Domnului pentru sănătatea, iertarea și bucuria Învierii și, nu în ultimul rând, pentru pace. După slujbă s-a trecut la partea a doua, cea de sărbătoare câmpenească, cu bere și mici. Consiliul Local a organizat un spectacol prezentat de d-nul Marian, mari artiști ai folclorului popular întregind festivitatea.
A fost însă pentru prima dată când nu s-a respectat tradiția de a continua rugăciunea la Centrul de Îngrijire Bătâni „Izvorul Tămăduirii“ Colibași, deoarece acesta a fost închis de aproape un an, din dorința fostului primar Ion Georgescu. În fiecare an, bătrânii de aici așteptau cu nerăbdare vizita localnicilor pentru a se ruga împreună și a ciocni un ou cu aceștia, potrivit tradiției creștine. Poate că unii se vor trezi și va fi restabilit adevărul că pământul are întâietate față de clădire.
A urmat Duminica a doua, a Tomii, în care ne-am întărit în credința pe care acesta a mărturisit-o ca într-o cercetare: „de nu voi vedea, nu voi crede”. Prin acest model de întărire în credință, avem arătată bucuria Învierii, Pacea și Mângâierea vieții noastre, pe care o dorim să fie cu noi toți spre slujba poporului român și a vieții creștine. Hristos a Înviat!
Preot Gheorghe Pufu
Citește și La Fondul Funciar Mioveni, întunericul îndreptat de lumina Învierii
Citește și „Cutia neagră” de la Comisia de Fond Funciar Mioveni
Citește și Caracatiţa se zguduie la Comisia de Fond Funciar Mioveni
0 Comentarii