Ciocoii noi şi boi

de | 27.09.2012 15:54 | Opinii

Lacomi, fără cuvânt, fără caracter și onoare. Cam așa s-ar defini majoritatea celor care reprezintă generația tânără de politicieni, așa-zișii lupi tineri, turbați să ajungă cât mai repede în poziții privilegiate, care să le asigure o prosperitate și un statut social contrafăcute. Obținute adică prin impostură. Sunt peste tot. De la cel mai înalt nivel guvernamental, până la cea mai prăfuită direcție deconcentrată de județ, de la parlamentul autohton sau european, până la primăriile de cătun. Indiferent de partidul pe care îl reprezintă, sunt făcuți parcă din aceeași ștanță, ca niște roboței meșteriți pe bandă și trimiși apoi cu cheița rotită spre o singură direcție: parvenirea. Și-ar trimite chiar și nevestele la produs, ori s-ar lăsa nășiți de însuși dracu, dacă prin asta și-ar îmbunătăți pedigree-ul social, politic și financiar. Sunt ca acei pui de rechini, a căror lăcomie îi face să se devoreze între ei chiar din burta mamei, până să se nască. Frățiori, verișori, finișori, ginerici, nășici, agarici și fofârlici, cam astea sunt ramurile din arborele politico-genealogic care le asigură prezența pe crăcile cele mai înalte ale puterii. Dacă ai lua la scuturat toate scaunele din instituții, perdelele sub care se fac afaceri, ori covoarele așternute de la buget spre conturile private, ar sări finișorii puși la supt și la îngrășat, ca puricii pe câine.
Poate veți spune că am luat-o razna, că înadins nu vreau întinerirea clasei politice, cu exemplare proaspete și viguroase. Vreau, cum să nu vreau? Dar nu d’astea! Păi, uitați-vă și dvs ce-a ieșit de 20 de ani de când se tot întinerește șeptelul politic. Avem azi un prim-ministru plagiator, care l-a înlocuit pe altul care a cumpărat vită de Kobe, parfumuri scumpe, truse de unghii și piepteni cu dinții scurți și deși din banii de la buget. La Ponta şi MRU mă refer, desigur. Când îi vezi, n-ai zice că sunt fraţi? Par turnaţi din aceaşi aluat de la stat, chiar dacă reprezintă partide rivale. Cum s-au trezit dânşii, mari exponenţi ai tineretului politic revoluţionar, în fruntea lanţului trofic al puterii? Exact prin ce vorbeam, năşării şi cumetrii, încuscreli şi-mperecheri. Mai la vale de dânşii, piramida rubedeniilor de partid şi de stat se revarsă în toată ţara, de la oraşe la sate, cam cum s-a potopit odinioară colectivizarea. Peste tot vezi ginerici, pieptănaţi cu şmirghelul din cauza gelului care le-a îmbibat şi mintea, care bat cu pumnul în masă pe la primării după bani, de-ai zice că au fost cununaţi în prezenţa ofiţerului de stare civilă şi penală. Sau finişori impostori, adică săltaţi ca pisica cu cricul în funcţii politice, parlamentare, plus ranguri universitare, de-au ajuns, bieţii, să aibă poluţii mentale când se privesc în oglindă. Tupeu ambalat în ţinută office, aroganţă parfumată cu duşul, lăcomie transportată cu jeep-ul, parvenire cu vilă şi piscină şi impertinenţă de firmă, cam astea sunt ingredientele promovării tineretului în politica noastră de cumetrie. Ciocoii vechi şi seci îşi lasă icrele cu ciocoii noi şi boi.
Mihai BĂDESCU

P.S. Zău că nu vreau să generalizez! Dar văzând câţi asemenea „lupi tineri” s-au înmulţit în haita politică, celorlalţi, care ar vrea să pătrundă pe căi naturale în politică, nu le mai rămâne decât şansa să fie oi.

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii