Web Analytics

În cinstea Centenarului, au urcat, la sub zero grade, pe Vârful Moldoveanu

de | 6.12.2018 13:00 | Actualitate

# „Am folosit colțarii și pioleții, altfel nu se putea urca”, povestește salvamontistul Valentin Retevoi, unul dintre cei cinci temerari

Au marcat Centenarul Marii Uniri pe cel mai înalt vârf al României. Trei membri ai echipei Salvamont Nucșoara, alături de doi turiști, au urcat pe Vârful Moldoveanu (2544 m) în cinstea Zilei Naționale. Ascensiunea a avut loc în dimineața zilei de 2 decembrie. Cei cinci s-au întors după opt ore.

Am stat de vorbă cu inițiatorul acestei acțiuni, șeful formației Salvamont Nucșoara, Valentin Retevoi. ”Traseul a fost destul de dificil, pentru că erau zăpadă și gheață. În partea superioară, am folosit colțarii și pioleții, altfel nu se putea urca. A fost destul de frig, sub zero grade oricum”, ne-a povestit salvamontistul Valentin Retevoi. Traseul parcurs până pe Vârful Moldoveanu și înapoi a durat opt ore. La 3:30 dimineața, alpiniștii au pornit cu mașina pe drumul forestier din Nucșoara. La 5:30 au ajuns la Stâna lui Burnei, de unde și-au început ascensiunea. La ducere au folosit traseul Valea Rea-Viștea și s-au întors pe Vârful Roșu-Valea Rea. Cei cinci s-au mai intersectat cu un singur turist, care cobora din Refugiul Viștea. Pe munte, liniște și o priveliște impresionantă, de un alb imaculat.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii