Guvernul a anunțat o serie de măsuri menite să reducă deficitul bugetar, printre care se numără și eliminarea scutirii de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru anumite categorii de persoane.
Începând cu 1 septembrie 2025, mai multe grupuri care până acum erau exceptate de la această obligație vor fi nevoite să cotizeze, chiar dacă nu au venituri sau acestea sunt foarte mici: persoane aflate în întreţinerea unei persoane asigurate, respectiv soţ/soţie/părinţi fără venituri proprii; persoane persecutate în perioada comunistă; beneficiarii indemnizaţiei de şomaj; persoane aflate în concediu creştere copil; persoane cu venitul minim de incluziune; personalul monahal; bolnavi tratați în programele de sănătate, alţii decât cei cu afecțiuni oncologice; pensionarii a căror pensie depășește pragul de 3.000 de lei vor plăti contribuție de 10% doar pentru ceea ce depășește 3.000 de lei.
Citește și: Scandal între doi profesori, la Şcoala Nr. 20 din Piteşti. S-a sunat la 112 şi a venit ambulanţa
În expunerea de motive a actului normativ se arată că impactul bugetar asupra bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, este pozitiv, după cum urmează:
– În anul 2024, numărul de persoane coasigurate a fost de 650.431. În condițiile în care aceste persoane plătesc contribuția de asigurări sociale de sănătate în procent de 10% raportat la salariul minim brut pe economie de 4050 lei pentru o perioadă de 6 luni, ar rezulta venituri suplimentare la FNUASS de 1.580.548.000 lei, scrie Adevărul.
– În anul 2024, numarul bolnavilor inclusi in programele nationale de sanatate curative care au beneficiat de asigurare fără plata contribuției a fost de 65.393 de persoane. Ținând cont de faptul că 10% dintre aceștia au fost beneficiari ai programului national de oncologie, în condițiile în care beneficiarii celorlalte programe ar plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate în procent de 10% raportat la salariul minim brut pe economie de 4050 lei pentru o perioadă de 6 luni, ar rezulta venituri suplimentare la FNUASS de 141.426.000 lei.
– Pentru persoanele care realizează venituri din pensii care depășesc plafonul de 3.000 de lei inclusiv, în condițiile în care aceste persoane plătesc contribuția de asigurări sociale de sănătate în procent de 10% pentru veniturile din pensii care depășesc acest plafon, ar rezulta venituri anuale suplimentare la FNUASS de 3.784.093.000 lei de la un număr de 1.960.804 pensionari.
Citește și: Ofițerul Costinel Iancu de la IPJ Argeș, arestat preventiv pentru 30 de zile
0 Comentarii