# Şomer şi umilit, Andrei Speriatu se întreabă în numele fotbaliştilor care au făcut istorie la FC Argeş.
# Pentru început vă întreb ce mai faceți?
– Sunt șomer și, pe undeva, îmi pregătesc pensionarea, deşi mă consider încă tânăr. La 56 de ani nu cred că este momentul să mă opresc și de aceea aștept în fiecare zi o posibilitate de a reîncepe munca.
# Ați avut în ultima perioadă vreo ofertă?
– Tatonări și discuții au fost, și din țară și din străinătate, dar nu s-a concretizat nimic. Am avut orientare mai mare către afară pentru că activitatea mea a fost foarte complexă, în sensul că am fost și antrenor principal și antrenor secund și antrenor cu portarii și antrenor la copii și juniori. Această ultimă funcție am avut-o în Arabia Saudită, nu în țară.
# Unde ați profesat ultima dată?
– La Cluj, cu Ionuț Badea și, după cum se știe, la Steaua. Cred că această chestie atârnă foarte greu în CV-ul meu și m-ar avantaja, dacă cineva mă va solicita. Apoi am fost și antrenor principal și nu la orice nivel, ci chiar la Divizia A, la Sportul sau FC Argeș. Am fost și antrenor secund al lui Marian Bondrea sau cu Gicu Dobrin. Cred că toate aceste lucruri reprezintă ceva, ca și experiență pentru mine, iar cei care vor lua contact cu CV-ul meu cred că ar aprecia toate aceste lucruri.
# De când sunteți șomer?
– Din martie anul trecut.
„Cred că domnii Penescu şi Barbu nu vor să lucrez la dumnealor”
# Nu vă întreb cu ce cluburi ați avut discuții, ci vă întreb dacă ați fost contactat de cineva din județul nostru, de la FC Argeș sau CS Mioveni?
– Am avut un contact la Mioveni, cu dl primar Georgescu. Prima dată mi-a spus că o să mai vorbim, iar apoi… nimic. Am avut și o intenție cu FC Argeș, dar la fel…
# Ce înseamnă intenție?
– Eu am sunat și am vorbit cu managerul Barbu și cu Cornel Penescu, dar…
# Ce au zis?
– Niciun răspuns. Cred că nu vor să lucrez la dumnealor sau poate că nu au posibilități financiare.
# Știți că toți antrenorii de la FC Argeș sunt trecuți cu două ore pe zi de muncă, la ITM?
– Toată lumea înțelege că suntem într-o situație de criză, că sunt vremuri grele, dar nici așa, să ajungi într-o astfel de situație. Adică sunt drepturile fiecăruia și mă refer la pensie, la sănătate etc. Nu este corect pentru că activitatea unui antrenor nu se rezumă la un program strict, şi asta pentru că un antrenor de fotbal trebuie să fie disponibil clubului respectiv la orice oră din zi sau din noapte. Nu știu ce manevre fac cei de la FC Argeș, dar, din punctul meu de vedere, ceea ce se petrece nu este deloc corect. E dureros pentru noi, piteștenii, că FC Argeș este în situația asta. Nu știu cât de mare este vina lui Penescu şi cât este și a oficialităților din Pitești. Nu se poate să lași un brand ca FC Argeș să moară!
# Pe de altă parte, nu credeți că, dintre oficialități, nimeni nu vrea să-și mai asocieze numele cu cel al lui Penescu?
– Trebuie atunci să se găsească o rezolvare. Inițiativa oficialităților de a salva FC Argeş poate să fie și vizavi de un alt eventual patron, care să preia clubul. În această situație, probabil că și Penescu, dacă scapă de actualele datorii, este dispus să cedeze… Oricum, e mare păcat ce se întâmplă…
# Cum vedeți dvs faptul că Primăria investește la un alt club și mă refer la Sport Club Municipal Pitești?
– Poate a fost o ambiție a cuiva sau poate a fost o dorință de a reprezenta Piteștiul în continuare pe scena fotbalistică a țării.
„Mă doare că FC Argeș a ajuns unde a ajuns!”
# Ați mai ținut legătura cu vreun fost coleg de la FC Argeș?
– Bineînțeles că da. Vorbesc constant cu Tomiță, cu Ilie Bărbulescu, cu Telu Stancu, cu Radu II, cu Zamfir, cu Eduard, cu Moiceanu… Chiar de curând discutam despre faptul că sunt șomer… Vă întreb şi eu cum este posibil ca un om care a făcut atâta pentru fotbalul argeșean să nu fie abordat de niciun club din Argeș? Chiar aici s-a ajuns? Chiar nu putem, noi cei care am făcut istorie la FC Argeş, să mâncăm și noi o pâine în judeţul nostru? Ce să vă spun? Că am încercat să iau legătura chiar și cu Dani Coman… M-am oferit tuturora, dar din păcate nimeni nu mi-a dat niciun răspuns și iată că am rămas în continuare fără loc de muncă. În mintea mea a rămas, totuși, varianta să plec afară, dar și acolo se ajunge foarte greu…
# Cu Gigi Becali ați mai vorbit?
– Nu, și nici nu am avut niște tangențe foarte apropiate cu dumnealui.
# Cum a fost cu despărțirea de Steaua?
– Despărțirea de Steaua s-a produs în momentul în care a venit Pițurcă. El a eliminat tot ce era acolo și a venit cu staff-ul lui.
# Ce înseamnă pentru dvs FC Argeș?
– Echipa mea de suflet pentru că la FC Argeș am făcut primii pași către marea performanță. Mă doare că FC Argeș a ajuns unde a ajuns! Îmi pare rău pentru această situație! Județul Argeș a dat fotbaliști pe bandă rulantă… La experiența pe care o am, consider că totul pleacă de la conducere. Poate că cea mai mare greșeală a lui Penescu a fost că a îndepărtat toți oamenii de fotbal de la club și a adus oameni din afara fenomenului. Cum e posibil ca jucători care au reprezentat ceva pentru județul acesta să nu aibă posibilitatea să lucreze aici? Mi se pare jignitor să nu putem să mâncăm și noi o pâine în Argeș! Tot ce am făcut noi pentru fotbal este poate legat şi de destin, dar odată terminând cu fotbalul noi nu avem posibilități să ne realizăm în alte domenii, nici afaceri nu știm să facem, nici alte lucruri nu știm să facem. Nu suntem apreciați nici măcar pentru experiența pe care o avem…
# Ce aveți dvs de transmis către iubitorii fotbalului argeșean?
– Aș vrea să renunţăm la politica asta a struțului și să ieșim odată la suprafață ca să ne dăm mâna și să facem ceva pentru fotbalul argeșean. Și mă refer nu numai la suporteri, ci și la oficialități, care trebuie să înțeleagă acest fenomen pentru că FC Argeș a reprezentat mare lucru pentru acest județ. Nu pot să uit, în ceea ce mă priveşte, bucuria câștigării unui campionat, nu pot să uit meciurile memorabile cu marile forțe fotbaslistice ale Europei, care au venit la Piteşti etc. Doar cu aceste amintiri ne mai hrănim acum…
Marius Ionel