Web Analytics

FOTO: Chemarea de la Golesti: UNITATE ȘI RESPONSABILITATE

de | 18.08.2018 15:05 | Actualitate

Sâmbătă, la Golești, la cea de-a XII -a ediție a Reuniunii Fiilor și Cetățenilor de Onore ai județului Argeș, în prezența a numeroase personalități naționale, academicieni, personalități din cultura și cinematografia românească, primari, oameni politici și în fața a sute de argeșeni și musceleni, de aici, din „România de la Argeș”, a fost lansată „Chemarea de la Golesti”.

Mesajul acestui apel a fost citit de președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu.

„La începutul anului 2017, tot aici, la Conacul Golești, am lansat proiectul “Respect pentru Valorile Naționale”, împreună cu membri ai Academiei Române și ai DACIN SARA, personalități ale culturii și cinematografiei din România. Anul 2018 marchează Centenarul
Marii Uniri, anul împlinirii idealurilor de unitate ale românilor de pretutindeni. Județul Argeș a avut și va avea, întotdeauna, un rol important în istoria României, prin marii oameni de stat pe care i-a dat acestei țări, și asta numai dacă ne referim la faptul că România Modernă a avut 7 prim-miniștri de aici, din “România de la Argeș”, cum inspirat a spus Nicolae Iorga.


Tot din Argeș, în acest an, s-a dat și startul manifestărilor dedicate acestui eveniment. În luna ianuarie, la Conacul Goleștilor, a fost aprinsă Flacăra Centenarului, sub egida proiectului “Respect pentru Valorile Naționale”, în semn de omagiu și recunoștință pentru eroii Primului Război Mondial.

La 100 de ani de la Marea Unire, acum considerăm că este momentul să lansăm un apel la UNITATE ȘI RESPONSABILITATE – “Chemarea de la Golești”, un document ce se dorește a fi un “arc peste timp” 1918 – 2018, un apel la toleranță și pace socială, așa cum și-au dorit și au visat înaintașii noștri. Dau citire textului ce îmi doresc a fi semnat de personalitățile prezente astăzi, la Golești, și a fi preluat de toți cei ce simt acest lucru: Chemarea de la Golești: UNITATE ȘI RESPONSABILITATE

La împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, argeșenii și muscelenii, împreună cu invitații noștri prezenți astăzi aici, 18 august 2018, în Curtea boierilor Golești cei ziditori de țară,
adoptăm această Chemare,
prin care invităm întrega societate românească să-și amintească de năzuința de secole a românilor pentru desăvârșirea Statului Național Unitar Român, independent și suveran, să își amintească de jertfele cu care s-a împlinit acest ideal și să trăiască și să acționeze așa cum ora astrală de acum un secol ne cere.
Este momentul să reînvățăm să respectăm cu sfințenie trecutul, tradițiile, simbolurile și valorile naționale, să ne edificăm cu dăruire prezentul, înțelegând că viitorul stă numai în puterea noastră – ca națiune demnă, printre națiunile lumii.
Este momentul să încetăm vrajba și disputele neproductive și să trecem la a construi, punând România mai presus de orice!
Chemăm, așadar, toți românii la unitate și solidaritate, la responsabilitate și implicare, la toleranță și pace socială, la patriotism luminat.


Să demarăm și să sprijinim, din toate puterile, cu vorba și cu fapta, un amplu și profund proiect de recâștigare a încrederii în România și în poporul român, de reafirmare a prestigiului și unității României și poporului român.
Credem că, în anul Centenarului, acesta poate fi un Proiect de Țară.
O vorbă veche spune că o lume stă pe învățătura celor înțelepți, pe dârzenia celor bravi și pe rugăciunile celor credincioși.
Dumnezeu să binecuvânteze Națiunea Română!”.

FOTO CJ Argeș

Izabela Moiceanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii