Cercetătorii americani au dezvoltat un tratament care poate preveni insuficiența cardiacă și poate proteja inima după un atac de cord. Odată injectat, acesta reduce inflamația din corp și blochează proteinele care împiedică țesuturile inimii să se vindece.
O echipă de cercetători de la University of California San Diego și Northwestern University a dezvoltat o terapie injectabilă care îmbunătățește funcția cardiacă, reduce inflamația și moartea celulară, și stimulează formarea de noi vase de sânge, protejând inima după un atac de cord.
Cu ajutorul acestui medicament, ar putea fi prevenită insuficiența cardiacă, iar tratamentul are potențialul de a fi extins și în cazul altor afecțiuni, precum degenerescența maculară (o afecțiune oculară), scleroza multiplă sau afecțiunile renale. Noul tratament a fost testat pe două grupuri de șobolani de laborator care au suferit un infarct – o parte injectați cu noul tratament, iar alta cu soluție salină. După cinci săptămâni, rozătoarele au fost supuse unor investigații RMN. Oamenii de știință au observat că animalele injectate cu polimer au prezentat o funcție cardiacă mai bună și o vindecare semnificativ mai mare a țesutului muscular al inimii. Rezultatele au fost publicate în revista Advanced Materials.
Tratamentul folosește polimeri speciali (PLP) ce imită, sintetic, un anumit tip de proteine din corp. Acești polimeri blochează o altă proteină numită KEAP1 care, în mod normal, împiedică procesul natural de vindecare după un infarct. Prin blocarea acesteia, o altă proteină (Nrf2) poate acționa prin reducerea inflamației din corp și activarea anumitor gene ce ajută țesutul inimii să se vindece.
0 Comentarii