Web Analytics

Centrul Piteștiului găzduiește o operă de artă, realizată și donată municipalității de către sculptorul Adrian Alexandru Ilfoveanu

de | 17.11.2021 14:03 | Actualitate

Artistul Adrian Alexandru Ilfoveanu a donat spațiului public din orașul său natal, o lucrarede artă de dimensiuni considerabile, o sculptură în bronz care a necesitat nu mai puțin de 5 ani de muncă.

LucrareaImaculatiei concepțiunieste în esență dovada unuidemers de a aduce arta mai aproape de oameni, printr-un daroferit piteștenilor și amplasat în inima orașului, chiar în fațaBusiness Forum Pitești.

 

Citește și Pericol de sancțiune: Comisia Europeană invită România și alte trei state membre să respecte pe deplin legislația UE în domeniul digital și al mass-mediei

 

Conceptul creativ al lucrării are în spate filosofia concepției sauminunea (re)nașterii și este legată de o amintire persoanlă, așacum însuși artistul mărturisește. “În copilărie, în podul casei din Rădești, jud. Argeș, am asistat la miracolul ieșirii din ou a unuipui de pasăre. Lupta pentru o viață care abia începea între peneleude m-a inspirat creionez schițele lucrării. Nici titlul nu l-am ales întâmplator, el amintește de cuvintele Papei Sixtus al IV-lea,care, în 1476 a emis doctrina conform căreia concepția FecioareiMariei, în pantecele mamei ei Ana, s-a produs fără păcatuloriginar.

La realizarea lucrării, artistul a lucrat în mare parte singur. A conceput mai întâi o versiune în lemn de plop, care este înprezent expusă la Fundația Culturală Ilfoveanu-Badea, iar apoi a turnat singur mulajul în bronz, în mai multe etape. În total, realizarea sculpturii a necesitat 987 de zile de muncă și 750 de kg de bronz de cea mai buna calitate.

Citește și ITM Argeș-precizări privind salariul minim brut

Nașterea oricărei ființe este un eveniment sacru, o epifanie a purității, o imaculată concepție în sens larg. Am dorit ca prin această lucrare transmit un mesaj de speranță și renaștere a acestui oraș, în al cărui succes cred cu tărie și de care leagămulte amintiri de familie.susține sculptorul Adrian Alexandru Ilfoveanu.

Arhitectura construcției se încadrează perfect cu amplasamentuldin fața Business Center Pitești, fiind un loc cu maximăexpunere vizuală și primul pas în regândirea mesajului artistic pentru un oraș care tinde se reinventeze în ochii localnicilor.

DenumităImaculata concepțiune, lucrarea de artămodernă reprezintă un mesaj de speranță și renaștere a unuioraș din care artistul își are originile
Realizarea sculpturii a necesitat ca materie primă 750 kg. de bronz și 987 de zile de muncă
Costurile sculpturii provin exclusiv din fonduri private șisunt estimate la peste 150.000 de euro
Sculptura este amplasată în fața clădirii Business Forum Pitești, pe blv. I.C Brătianu nr. 48

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii