Web Analytics

Centrul Multifuncţional Piteşti, o bătaie de joc pe banii Uniunii Europene

de | 12.10.2016 18:47 | Opinii

De vreo câțiva ani, mai-marii Primăriei Pitești, în frunte cu fostul edil Tudor Pendiuc și actualul primar Cornel Ionică, au căpătat o fervoare specială în a cheltui banii Uniunii Europene pe tot felul de proiecte faraonice. La prima vedere, sună bine că Piteștiul atrage finanțări europene. La a doua vedere însă și la o scurtă analiză, constatăm că în majoritatea cazurilor proiectele de zeci de milioane de euro cu finanțări de la Bruxelles sunt făcute prost și în pripă, iar beneficiile pentru comunitate sunt invers proporționale cu valoarea investițiilor. A fost mai întâi penibilul și foarte costisitorul (peste 20 de milioane de euro) proiect de reabilitare urbană a Piteștiului, proiect în urma căruia orașul s-a umplut de milioane de pavele și a rămas fără câteva hectare bune de spații verzi. Un proiect făcut de IRCETT – o firmă din Cluj care habar nu avea și nu are de realitățile și nevoile urbanistice ale Piteștiului.
Mai nou, un alt proiect făcut greoi și prost stârnește nemulțumirea piteștenilor. Centrul Multifuncțional Pitești, un proiect care la prima vedere părea să reîmprospăteze spațiul cultural al municipiului, se dovedește a fi la nici o lună după deschiderea oficială, o bătaie de joc girată, supervizată, semnată și ștampilată de oficialii Primăriei Pitești. Oficiali pe care, după cum se vede, îi interesează doar ca fondurile Uniunii Europene să fie cheltuite cantitativ, nu și calitativ, nu și eficient.
Ca și în cazul reabilitării urbane a Piteștiului și proiectul Centrului Multifuncțional a fost făcut tot de o firmă străină de orașul nostru, în speță Cilas Brașov. Deși era vorba de un proiect costisitor, cifrat la mai bine de un milion de euro, Primăria Pitești nu s-a preocupat ca proiectul să fie executat ca la carte. Și a lăsat proiectul să curgă, deși avea grave deficiențe. Motiv pentru care inițial nici nu a primit avizul ISU Argeș, pompierii constatând nu mai puțin de 19 deficiențe, în frunte cu ușile ce se deschideau în interior. Deficiențe ce au fost remediate doar parțial. Alți bani publici, altă distracție…
Acum, că Centrul Multifuncțional Pitești este deschis și spectatorii se înghesuie la concerte, alte hibe și bube ies la iveală și arată că interiorul a fost realizat în bătaie de joc. Panta de înclinare a sălii este foarte mică, iar scena este foarte înaltă, motiv pentru care spectatorii văd, în cazul concertelor de la Filarmonică, doar primul rând de artiști. La etaj, balustrada pusă mai mult de decor face ca spectatorii aflați la parter să vadă „dedesubturile” doamnelor și domnișoarelor de pe primul rând. Singurul lucru plăcut din sala Centrului Multifuncțional Pitești sunt scaunele foarte confortabile. Și atât. Pentru că restul e dezastru. Instrumentiștii stau înghesuiți pe o scenă mică, urâtă, și mult prea înaltă care se ,,încadrează” perfect într-o sală inestetică și aproape deloc funcțională. Însă spațiul, care lipsește de la scenă, este în exces la toalete, care sunt dotate doar pentru o persoană…
Nu îmi place nimic la Centrul Multifuncțional Pitești și nu sunt singurul care spune asta. O clădire hidoasă, rece, lipsită de artă și calitate. O clădire ce mă face – și nu numai pe mine – să îmi aduc aminte cu nostalgie de fostul Cinematograf București și de sala sa plină de căldură, deși cu un aer ușor vetust.
Și nu pot să nu zâmbesc atunci când îmi aduc aminte cum în mai a.c., cu o lună înainte de alegerile locale, domnul Cornel Ionică (cu mențiunea că responsabil real este fostul primar Pendiuc) a chemat o armată de ziariști și o echipă de volei la recepția Centrului Multifuncțional, deși acesta mustea de probleme.
Cum a fost posibil ca Centrul Multifuncțional Pitești să se facă într-o asemenea bătaie de joc? E o întrebare ale cărei potențiale răspunsuri și cauze ar putea fi cercetate de către Curtea de Conturi și procurorii DNA. 
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole