Web Analytics

Celebra sintagmă „Ana are mere”, înlocuită pe pereţii saloanelor de la Pediatrie cu „Ana are ţâţe”

de | 9.02.2017 14:02 | Actualitate

18 03# Reportaj din saloanele Spitalului de Pediatrie Piteşti # Un salon de la etajul III, reabilitat recent, a fost vandalizat. Asistentele au fost nevoite să dea cu vopsea deşi secţia a fost reabilitată complet în urmă cu trei luni # 27 noiembrie 2016, un gardian al Spitalului de Pediatrie a fost bătut pe scările instituţiei până când a fost lăsat inconştient

Haos la Spitalul de Pediatrie Piteşti! Nu din punct de vedere medical, ci al pacienţilor săi. Un salon de la etajul trei al Spitalului de Pediatrie Piteşti, ce a fost reabilitat complet în urmă cu nici măcar trei luni, a fost vandalizat de către pacienţii săi. Culoarea albă a pereţilor devenise gri, paturile şi mesele salonului erau rupte. La alt etaj, pereţii sunt plini cu diferite înscrisuri, iar sifonul de pardoseală din unele saloane este folosit de unele mămici drept veceu public pentru odraslele lor. Iar asta nu e tot, la sfârşitul anului trecut, un gardian al Spitalului de Pediatrie Piteşti a fost bătut în spital pentru că nu a lăsat două persoane să se întindă în salonul copiilor, în afara programului de vizită.

Rude ale pacienților găsite ascunse în băi

Secția Pediatrie IV, de la etajul III al Spitalului de Pediatrie Pitești, a fost complet reabilitată, lucrare terminată în luna octombrie a anului trecut. Investiția a fost efectuată cu fonduri din sumele încasate de la Casa de Asigurări de Sănătate, din contractele de furnizare a serviciilor medicale spitalicești. La nici trei luni de zile de la atribuirea etajului către pacienţi, au început să apară şi problemele. De curând un salon a fost vandalizat de către pacienţi, pe pereţi au apărut diferite înscrisuri, iar culoarea albă a devenit gri. Asistentele medicale au fost nevoite, la nici trei luni de la reabilitarea întregului etaj, să dea din nou cu vopsea în salonul respectiv, dar mesele şi paturile rupte au rămas neschimbate. „Când întrebi de ce a rupt, îmi spun că aşa le-a găsit!”, ne mărturiseşte o asistentă. Încă de la intrarea în secţia de la etajul III se poate observa lipsa de educaţie a unor pacienţi, pe un perete este scris cu pixul numele „Răzvan”. Vizitatorii nu aşteaptă pacienţii la intrarea în secţie, rudele pacienţilor intrând alături de aceştia în salon. Mai mult, nu este respectat nici măcar programul de vizită, 15.00 – 17.00, conform programului stabilit de Spitalul de Pediatrie. Asistentele din spital ne-au precizat că au existat şi cazuri când rudele pacienţilor s-au ascuns în baie sau în alte locuri pentru a rămâne peste noapte alături de cei dragi. Iar dimineaţa când intrau în salon, îi găseau în paturi alături de pacienţi. Cum nu este prevăzut un mod de a sancţiona o astfel de abatere, respectivele persoane se aleg doar cu o mustrare verbală de la asistente. Mă întreb, peste cât timp o să apară sesizări de la pacienţi cu privire la condiţiile grele de la etajul III al Spitalului de Pediatrie?

Pereţii saloanelor de la Pediatrie – pline de înscrisuri: de la „Te iubesc”, la numele colegilor de la şcoală

18 02Nici la etajul IV, la Secţia de Chirurgie, nu diferă cazurile. „Peste tot găseşti scris cu «iubirea mea, dragostea mea»”, ne-a precizat o asistentă. „Au fost spălaţi pereţii unor saloane cu detergent şi apoi date cu vopsea. Dar degeaba. După ce vopsim, a doua zi apare deja o inimioară”, mai adaugă aceasta. Iar problemele nu sunt rezumate doar la scrisul pe pereţi: „De multe ori pacienţii rămân blocaţi noaptea pe butonul de alarmă. Cheamă asistentele de cele mai multe ori degeaba, că a înjurat-o vecina de pat sau că a sunat din greşeală”, mai spun asistentele. Suntem conduşi într-un salon de la etajul IV, unde pereţii sunt plini de diferite picturi sau scrieri cu pixul. O fetiţă operată recent ne arată că există şi scrieri vulgare. Aceasta începe să râdă în momentul în care citim de pe un perete că „Ana are ţâţe”. În manualul de clasa întâi am învăţat cu toţii că „Ana are mere”, simpla propoziţie prin care toate generaţiile au luat contact cu ea în procesul de învăţare a primelor litere sau cuvinte. La Spitalul de Pediatrie Piteşti propoziţia educativă „Ana are mere” este înlocuită şi scrisă direct cu pixul pe pereţii saloanelor cu „Ana are ţâţe”. Pe alt perete apare de la „Te iubesc”, la numele… colegilor de la şcoală sau chiar rugăminţi spirituale: „Doamne, ajută-mă să plec vineri din spital”, „Vreau acasă”. 

Mămicile şi-au pus copiii să facă nevoile în sifonul de pardoseală de la spital

Au existat situaţii în spital, în urmă cu câteva săptămâni, când mai multe mămici şi-au pus copiii să facă nevoile pe sifonul de pardoseală pentru a le face în ciudă asistentelor. „Sifonul de pardoseală de la diferite saloane este folosit pe post de veceu public. Nu avem ce să le facem!”, mărturisesc asistentele.

Gardian al spitalului, bătut pe scările instituţiei: „M-a lăsat inconştient vreo 2-3 minute”

18 01La sfârşitul anului trecut a mai existat un caz extraordinar de grav în Spitalul de Pediatrie. Un paznic a fost bătut pe scările dintre etajele IV şi V de două persoane de etnie romă, până când a fost lăsat inconştient. Cătălin Ciobanu lucrează de cinci ani la Spitalul de Pediatrie Piteşti ca gardian, dar niciodată nu i s-a întâmplat aşa ceva. „Pe 24 noiembrie 2016, între orele 11.00-11.30, am fost sunat de doamnele asistente de la etajul V pentru că doi cetăţeni de etnie romă făceau gălăgie, unul era lungit în pat şi celălalt zbiera în salon, alături de nevestele lor. Am ajuns acolo şi le-am spus că nu este oră de vizită, conform programului stabilit de Spitalul de Pediatrie. Au început să mă înjure şi să mă scuipe. Nu au vrut să iasă afară. Am sunat colegul de la pază, care se afla la intrare în spital, să anunţe poliţia şi serviciul de protecţie. Au început să iasă din salon unul câte unul. În timp ce coboram cu ei, între etajele IV şi V, unul dintre ei a vrut să dea în mine, l-am imobilizat, dar celălalt a venit pe la spate şi mi-a dat cu pumnii în cap, iar apoi m-au bătut cu picioarele. M-a lăsat inconştient vreo 2-3 minute. Când m-am trezit, cei care m-au bătut fugiseră deja. Între timp venise directoarea Adela (n. red. directoarea de îngrijiri Adela Silveanu) care s-a speriat când a văzut în ce hal eram. Aveam capul spart, ochii vineţi. Am coborât cu directoarea, apoi aceasta a chemat ambulanţa. M-am dus la Spitalul Judeţean pentru radiografie. Am primit şase zile de îngrijire”, ne mărturiseşte paznicul Cătălin Ciobanu.
Întrebat dacă pe parcursul celor cinci ani de când oferă servicii de pază Spitalului de Pediatrie a mai trecut prin astfel de momente, gardianul ne precizează: „Am mai primit ameninţări de genul «vezi că te omor» sau că «te fac eu pe tine», dar niciodată nu au sărit să mă bată cum s-a întâmplat de data aceasta. Îmi aduc aminte că acum vreo câţiva ani, în staţia de la Pediatrie, nişte persoane chiar au scos săbiile la noi ca să ne ameninţe, dar fără să se întâmple ceva grav”. Dosarul se află în lucru la Secţia 3 de Poliţie Piteşti, fiind înregistrat pentru infracţiuni de lovire şi alte violenţe, după cum ne-a confirmat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş, Mădălin Zamfir.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii